Kako koristiti Snapchat za promociju hotela?

Ostale teme , Region / 13. 06. 2016. / Autor:

Voleli je ili ne, aplikacija Snapchat poslednjih meseci konstantno obara dnevne rekorde po broju novih korisnika, postavljenih fotografija i video materijala i postaje sve popularnija u čitavom svetu.

Tri filtera W hotela za Snapchat; Izvor: W Hotels & Resorts

Tri filtera W hotela za Snapchat; Izvor: W Hotels & Resorts

Aplikacija prepoznatljiva po svom zaštitnom znaku i dominantnoj žutoj boji, nastala kao servis za postavljanje fotografija i kratkih video snimaka pre svega za tinejdžere i mlade ljude, danas je mnogo više od toga.

Na prvi pogled, aplikacija kao i svaka druga, međutim, nudi mnogo interesantnih i korisnih mogućnosti, a koje će u budućnosti postati jedno od vodećih sredstava za marketing i oglašavanje.

Ispričajte priču

Jedna od osnovnih i specifičnih osobina aplikacije Snapchat je da ne možete postaviti već snimljen materijal, već fotografiju ili video snimak morate napraviti u trenutku kada želite da postavite objavu. Na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu mora se voditi računa o veličini i rezoluciji slike, unošenju linkova, teksta i sličnih stvari, dok Snapchat od vas to ne zahteva, već vam sama aplikacija ponudi filtere, prostor za tekst, smajlije i drugo, što je čini znatno lakšom za korišćenje.

Predstaviti hotel putem „moje priče“ na aplikaciji nije nimalo teško, ali je neophodno da budete kreativni i predstavite gostima hotel iz neke nove perspektive. Na primer, šerujte sa svojim pratiocima video u kome ćete predstaviti pripremu obroka tog dana ili snimiti barmena kako priprema koktele. To će svakako biti interesantno gostima jer retko imaju priliku da vide kako izgleda hotel „iza zavese“.

Predstavite načine na koje dočekujete goste, objavite video koji će prikazati kako izgleda dolazak u hotel i odlazak do sobe gosta, a uz kratku priču autora snimka ili sagovornika, možete predstaviti i aktuelna dešavanja u vašem objektu.

Izvor: Instagram.com/esplanadezagreb

Izvor: Instagram.com/esplanadezagreb

Takođe, ono što može privući nove goste jesu i fotografije sa turističkih obilazaka, boravka u prirodi, obilaska gradova i mesta u okruženju. Snimak napravljen iz perspektive autora na najbolji način pokazuje kako nešto izgleda i kakav doživljaj može da pruži, za razliku od uobičajnih promotivnih fotografija koje su znatno manje efektne.

Vaš cilj treba da bude da u određenom vremenskom periodu stvorite zajednicu koja će pratiti vaše objave i aktuelnosti na Snapchat nalogu, što će ih privući da, ukoliko ste svoj posao kvalitetno radili, posete vaš hotel. Putem ove društvene mreže stvorićete znatno prijatniji i bliži odnos sa gostima, bićete uvek povezani sa njima, što je poželjnije nego oglašavanje kroz klasične reklamne kampanje.

Mreža na kojoj nema konkurencije

Snapchat je veoma mlada društvena mreža. Iako se baza korisnika konstantno povećava, broj korporativnih naloga je i dalje jako mali, što vama daje mogućnost da na vreme započnete oglašavanje i kontakt sa posetiocima putem aplikacije i budete jedinstveni u tome na koji način se vaši gosti informišu o novinama u hotelu.

Snapchat ima i tu prednost da se značaj naloga ne meri po tome koliko je popularan, kao i da se pri listanju „snepova“ oni pojavljuju po hronološkom redosledu, a ne po popularnosti. To će vam omogućiti da i u konkurenciji sa pojedinim drugim hotelima, budete popularni i da polako kreirate svoju zajednicu.

Izvor: flickr.com/AdamPrzezdziek

Izvor: flickr.com/AdamPrzezdziek

Šta je zapravo Snapchat?

Aplikacija koja je veoma laka za korišćenje, brza i zanimljiva, do 2011. godine imala je mogućnost isključivo komunikacije među korisnicima uz kratke poruke, fotografije i video zapise. Karakteristično za Snapchat komunikaciju jeste da poslata fotografija može biti pregledana samo jednom i nakon toga se uklanja.

Međutim, nakon 2011. godine aplikacija je unapređena i dodate su joj mnoge nove opcije, među kojima je i My story, koja omogućava da objavite sliku ili video zapis putem svog profila, što će biti vidljivo naredna 24 časa.

Upravo ova opcija je najveći potencijal za kompanije, a posebno hotele i ugostitelje jer na ovaj način predstavljate vaš objekat iz potpuno nove perspektive. Ukoliko se smatra da fotografija vredi hiljadu reči, onda slobodno možemo reći da Snapchat story vredi kao jedna cela knjiga.

Podaci koje najpre treba imati u vidu kada govorimo o mogućnostima za promociju putem aplikacije Snapchat su da trenutno ovu aplikaciju koristi oko 200 miliona korisnika širom sveta od čega polovina svakodnevno, dnevno se postuje oko 400 miliona fotografija i video zapisa sa više od 7 milijardi pregleda. Procenat žena koje koriste Snapchat je malo veći od broja muškaraca, a više od polovine korisnika aplikacije su osobe koje su u trećoj ili četvrtoj deceniji života.

Izvor: Hotelijeri.com

Izvor: Hotelijeri.com

Razlika u odnosu na ostale društvene mreže

Snapchat, u poređenju sa ostale tri vodeće i najpopularnije društvene mreže, Fejsbukom, Tviterom i Instagramom, ima najbrži rast broja novih korisnika. Sa oko 200 miliona korisnika, Snapchat ozbiljno preti da prestigne i Instagram, koji koristi oko 400 miliona ljudi, a koji je po načinu upotrebe i vrsti objavljenog materijala u velikoj meri sličan Snapchat aplikaciji.

Ovi podaci pokazuju kojom brzinom Snapchat postaje sve popularniji i šta će sve moći da ponudi u budućnosti i korisnicima i kompanijama.

Dakle, ključno pitanje pre početnja oglašavanja i kontakta sa gostima putem Snapchat aplikacije jeste ko su vaši gosti i koliko godina imaju. Ukoliko je najveći deo vaših gostiju u hotelu uzrasta kao i one osobe koje redovno koriste Snapchat, onda je pravo vreme da izradite strategiju i započnete sa marketingom putem ove društvene mreže.

Uz minimalna ulaganja, rezultat će za veoma kratko vreme biti vidljiv, a vašim će gostima biti ponuđen sasvim nov način komunikacije i informisanja o novostima u hotelu.

Share Button
blog comments powered by Disqus