Kako motivisati spremačice?

Ostale teme , Region / 24. 03. 2016. / Autor:

Čišćenje za gostima hotela verovatno nije zanimanje o kojem ugostiteljski radnici maštaju. Ipak, bez onih koji obavljaju upravo ovaj posao, hotel ne bi mogao da funkcioniše.

Izvor: Terme Olimia

Izvor: Terme Olimia

Iako na prvi pogled izgleda da u poređenju sa drugim zaposlenima u hotelu spremačice imaju najmanje bitan posao, istina je upravo suprotna. Činjenica je da neki gosti manje vode računa o tome kakvu će sobu ostaviti kada napuštaju hotel, od drugih. Međutim, ukoliko hotelske sobe ne bi bile besprekorno čiste za svakog novog gosta, hotel bi brzo ostao bez ijednog.

U pojedinim hotelima spremačice su zadužene i da, pre odlaska gostiju, provere da li je inventar u sobi u onom stanju u kakvom je bio pre nego što su oni ušli u sobu. Dakle, osim brige o gostima, one su zapravo zadužene i za svojevrsnu zaštitu hotelske imovine.

Pitanje je kako motivisati ljude koji su ključni za dobro funkcionisanje hotela, da dobro obavljaju svoj posao.

Najbitnija je komunikacija. Uspešni menadžeri i supervizori bi trebalo da obaveštavaju celokupno osoblje hotela o svim promenama koje se događaju. Najbolji način je održavanje sastanaka.

Ne samo što bi oni koji su zaduženi da organizuju osoblje morali da imaju redovne sastanke sa njima, već bi bilo korisno pozivati nekoga od osoblja na sastanke uprave hotela. Na ovaj način, oni će osetiti da je i njihov rad važan, kako bi hotel uspešno poslovao.

Izvor: Flickr.com/salayapavilion

Izvor: Flickr.com/salayapavilion

Osim toga, menadžeri bi morali da ohrabruju sve radnike da predlažu načine za poboljšanje poslovanja hotela. Kada je u pitanju čišćenje i održavanje soba, najbolje predloge će imati spremačice. Ohrabrite ih da iznesu svoje mišljenje.

Ukoliko više njih smatra da, primera radi, neko sredstvo za čišćenje nije dovoljno dobro, izađite im u susret i promenite ga. Oni koji rade na održavanju soba to mnogo bolje znaju od vas, jer se sa tim suočavaju svakog dana.

Možete postaviti i nekoliko kutija u koje bi osoblje moglo da ubacuje svoje predloge. Razmotrite ih pažljivo i ukoliko neki predlog bude bio prihvaćen, nagradite predlagača. To će, između ostalog, doprineti i da se osete zadovoljnim i uspešnim. Onima čiji su predlozi odbijeni trebalo bi da objasnite zbog čega, ali i da se zahvalite na trudu.

Ne smete zaboraviti da svi zaposleni u hotelu imaju svoje potrebe i osećanja. Menadžeri bi trebalo da povremeno obiđu sve radnike hotela, ne samo spremačice. Najmanje jednom godišnje bilo bi dobro da porazgovarate sa svim zaposlenima, pojedinačno.

Izvor: Terme Olimia

Izvor: Terme Olimia

Razgovor ne mora isključivo da se vodi o poslovanju hotela, već možete da razgovarate i o privatnim stvarima. Saznajte šta je ono što ih muči i da li nekako možete da im pomognete. Osim toga, na ovaj način možete da dođete do korisnh informacija o načinu obavljanja pojedinih poslova u hotelu, koje možda ne biste saznali na drugačiji način.

Oni radnici za koje je zadužen sposoban menadžer kome je stalo do njih, biće mnogo više motivisani da dobro obavljaju svoj posao. Ukoliko se potrudite da poboljšate uslove u kojima rade spremačice, to će se direktno odraziti na njihovu motivaciju.

Motivisanije spremačice ostavljaće sobe besprekorno čistim. Čistoća hotela je, kao što znate, jedna od bitnijih stavki koje turisti razmatraju pre nego što dođu u neki hotel.

Share Button
blog comments powered by Disqus