Kako obučavati osoblje uz minimalne troškove?

Ostale teme / 24. 11. 2016. / Autor:

„Svi govore o tome koliko je važno imati edukovano osoblje, ali pitanje je kako to postići? Mene ugostitelji i hotelijeri uglavnom pitaju kako da naprave redukcije u standardima rada uz minimalne budžete i moji tim im u tome zaista pomaže.“

Izvor: bespokebureau.com

Izvor: bespokebureau.com

Fred Siriex, generalni menadžer restorana „Galvin at Windows“, inače jednog od ekskluzivnijih u Londonu, autor je strategije „Umetnost usluge“ (The art of service) za trening ugostiteljskog osoblja. Način na koji on sa svojim saradnicima edukuje zaposlene ovom strategijom, započeli su da slede i mnogi drugi ugostitelji i vlasnici hotela.

Fred Siriex; Izvor: shortlist.com

Fred Siriex; Izvor: shortlist.com

Svi govore o tome koliko je važno imati edukovano osoblje, ali pitanje je kako to postići? Mene ugostitelji i hotelijeri uglavnom pitaju kako da naprave redukcije u standardima rada uz minimalne budžete, kaže Siriex, i dodaje „Mi im u tome zaista pomažemo. Iako mnogi restorani, kafići, hoteli nemaju velike budžete za trening osoblja, njihova edukacija je jako važna i može se vršiti korak po korak“.

Ukoliko je menadžment posvećen i spreman na promene, rezultati neće izostati. Osoblju je uvek potreban trening, ali ne samo njima, već i menadžmentu i ljudima koji su na višim pozicijama. Važno je zasnivati rad na određenim vrednostima u koje verujete i da menadžment uvek bude spreman na promene na najbolnijim i ključnim mestma, smatra Siriex.

Izvor: business-review.eu

Izvor: business-review.eu

Strategija „Umetnost usluge“ obuhvata nekoliko načina za edukaciju i umrežavanje zaposlenih koji su se, prema oceni Freda Siriexa, pokazali kao uspešni za bolji rad osoblja u ugostiteljskim i hotelskim objektima.

Edukujte osoblje svakodnevno

Kratki timski treninzi trebalo bi da budu deo svakog radnog dana zaposlenog. „Sama praksa je vrlo važna, ali zašto ne biste svakog dana odvojili tridesetak minuta za sastanak sa zaposlenima? U „Galvin at Windows“ restoranu i mnogim drugim objektima ova praksa se do sada pokazala kao odlična. Na ovaj način svaki član vašeg tima razvijaće lične ali i kolektivne sposobnosti i time ćete u budućnosti stvoriti grupu ljudi koja će u vašem objektu funkcionisati harmonično, kao recimo sportska ekipa“, kaže inovator ovog načina edukacije i dodaje da će dnevni treninzi takođe olakšati prilagođavanje novozaposlenom osoblju, ali će i iskusnim osobama značiti za dodatni razvoj svojih mogućnosti

Razmena iskustava

Strategija treninga osoblja obuhvata i okupljanja jednom nedeljno kada osoblje ima mogućnost da razmeni iskustva, ali u potpuno neformalnoj i prijateljskoj komunikaciji. Siriex smatra da je dobro okupiti zaposlene i razgovarati o, na primer, hrani u restoranu, dobrim koktelima, načinu uređenja sobe i sličnom. On takođe naglašava da je znanje o IT sektoru vrlo važno, posebno u situacijama kada dođe do pada sistema objekta, kada ljudstvo pokazuje koliko je spremno na brzu reakciju.

Izvor: bespokebureau.com

Izvor: bespokebureau.com

Individualni treninzi

Svaki zaposleni od samog početka rada mora da se oseća prihvaćeno i značajno za kompletan proces rada u objektu. Započnite individualnu obuku od trenutka kada dođe na radno mesto i ne predstavljajte to kao nagradu za njega, već kao svojevrstan proces njegovog napredovanja, a vašeg unapređenja standarda i kvaliteta rada firme. Vrlo važna stvar kod samostalnih treninga je i razvoj liderstva, smatra Siriex.

Izleti za zaposlene

„Moji tim često otputuje u Pariz gde u tamošnjim restoranima uče o sastojcima koje koristimo u našem objektu, ili recimo u Italiju i Španiju gde se upoznaju sa radom vinarija.“, kaže Siriex. Iako ovakva putovanja možda nisu pristupačna za tržište regiona, zajednička putovanja ojačavaju odnos među zaposlenima i kreiraju kvalitetniji tim. Autor ovog načina edukacije navodi i primer da ukoliko hotel ima goste koji žele da igraju golf, dobro je odvesti ih u lokalne sportske klubove ili golf terene kako bi svoj utisak preneli dalje. „Tako je i sa vašim osobljem. Pokažite im ono što serviraju i nude svojim gostima. Sa prisnijim odnosom, na ovaj način će i gosti biti znatno zadovoljniji“. Iako izleti van države jesu skuplji, za firme sa manjim budžetima i odlazak na jezero blizu grada ili zajedničko druženje u klubu takođe su veoma dobri za bolje odnose među zaposlenima.

Inspiracija za osoblje

„Jedan od načina za koji verujem da je dobar za kreiranje istinskih vrednosti kod zaposlenih je samopoštovanje. Kao i kod sportista, moramo iskoristiti naše sposobnosti da prevaziđemo određeni problem“, kaže Siriex i  dodaje „Ovo nije lako prihvatljiva osobina, ali ako pozitivno gledamo na stvari, pronalazimo inspiraciju u poznatim i uspešnim ljudima, pobeda i uspeh u poslovanju neće izostati“.

Izvor: picjumbo.com/Viktor Hanacek

Izvor: picjumbo.com/Viktor Hanacek

Navedenih pet načina za edukaciju zaposlenih su vrlo profesionalni, smatra njihov autor, i nisu laki za prihvatanje. „Međutim, strategijom „Umetnost usluge“ zaista se može postići umetnost u poslovanju jer edukovano i profesionalno osoblje jeste jedna od osnova za uspešan rad bilo kog ugostiteljskog objekta“, kaže Fred Siriex.

Share Button
blog comments powered by Disqus