Kako otvoriti boutique hotel sa ograničenim budžetom?

Ostale teme , Region / 31. 03. 2017. / Autor:

Mnogi boutique hoteli u svetu koji danas broje na desetine soba, zapravo su osnovani uz vrlo mala ulaganja i u početku sa malim brojem soba. Ljubav prema hotelijerstvu, entuzijazam i želja da se ponudi nešto drugačije najčešći su pokretači ljudima koji se odluče da započnu poslovanje u svetu ove vrste hotela. Hotelijeri kažu da je na početku najvažnije dobro analizirati tržište i ispoštovati savete iskusnih firmi, a uspeh će, kažu, zasigurno doći.

Izvor: amberlair.com

Izvor: amberlair.com

Sam Stokoe, dizajnerka enterijera i specijalistkinja u firmi Newman Gauge, u svom autorskom tekstu za jedan britanski portal otkriva najvažnije činjenice i savete koje novopečeni hotelijeri treba da ispoštuju pre nego što se odluče da uđu u posao boutique hotela.

Određivanje ciljne grupe

Odluka o otvaranju boutique hotela se ne donosi preko noći. Važno je sagledati brojne činjenice koje bi mogle uticati na kvalitet, posećenost i troškove novog hotela: od stila, enterijera, karaktera, ciljne grupe i detalja koji mogu pozitivno uticati na buduće goste. Važno je znati i da je izgled soba boutique hotela najčešće drugačiji od klasičnih hotelskih soba, stoga izgled običnih hotela ovog puta zanemarite.

Izaberite odgovarajući dizajn

Kada se dođe do stavke određivanja enterijera hotelske sobe, nemojte sebi postavljati limite, posebno ne one finansijske. Stil soba boutique hotela najčešće je urban, „street art“, energičan, sa velikim brojem štampanih detalja, a važno je da to ne budu samo beznačajni detalji na zidovima, već da sve što ste osmislili prikazuje vaš hotel u što pozitivnijem svetlu.

Izvor: booking.com

Prvi utisak je najvažniji

Gosti će svoj utisak o hotelu formirati za samo par sekundi od ulaska u sobu. Ovo je podatak koji zapravo znači da pažnju ne treba posvetiti detaljima poput sitnog nameštaja, već da fokus treba prebaciti na stvari koje su krupne i vidljive odmah po ulasku u sobu. To recimo mogu biti veliki zid sa interesantnom grafikom, zanimljivo dizajnirana fotelja i slično. Uzimajući u obzir i da će mnogi gosti vaš hotel rezervisati zbog ocena i fotografija na internetu, priznaćete da dinamične i kvalitetne fotografije iz ovako dizajniranih soba mogu biti presudne za odluku o boravku baš u vašem hotelu. Ipak, bar malo treba obratiti pažnju i na detalje kojima će se kreirati karakter sobe. To mogu biti knjige, neobična polica, slika ili neki stariji komad nameštaja. Ovakve stvari moguće je kupiti na internetu (Ebay ili Amazon) po vrlo niskoj ceni.

Excelsior Berlin Hotel, Izvor: wyndhamberlinexcelsior.com

Excelsior Berlin Hotel, Izvor: wyndhamberlinexcelsior.com

Budite kreativni, unesite jedinstvenost u sobu

Lepota boutique hotela je što svaka soba može biti jedinstvena na svoj način i dizajnirana po potpuno drugačijem konceptu. Svaka soba može biti različita i po rasporedu i konceptu ali i rasveti, dizajnu nameštaja, zidova i sličnog. Zavisno od toga da li želite da se sobe razlikuju u osnovnim stvarima ili detaljima, ostavlja vam se jako mnogo mogućnosti za jedinstvenost svake jedinice boutique hotela.

Ambijent se kreira dobrom rasvetom

Pre određivanja pozicije rasvete, razmislite kako će svaka od vaših hotelskih jedinica biti korišćena i na osnovu toga napravite koncept osvetljenja sobe. Zavisno od toga da li će u sobi odsedati porodice, mladi ili poslovni putnici, možete unapred znati da li će im prijati jača ili slabija rasveta. Svakako, najbolje je ostaviti i mogućnost da se gosti sami opredele za to koja će rasvetna tela koristiti što će gostima dati fleksibilnost u kreiranju ambijenta koji im u trenutku boravka odgovara.

Iako govorimo o kreiranju hotelske jedinice sa ograničenim budžetom, nemojte štedeti na dobro opremljenom kupatilu, komfornim krevetima ili kvalitetnim zavesama.

Dodatne informacije o boutique hotelima

Boutique hoteli su isključivo mali hoteli koji imaju najmanje 10 i najviše 100 soba. Iako su manjeg kapaciteta, ovakve hotele karakteriše vrlo dobra povezanost između osoblja i gostiju, specifičan enterijer, ponekad i različit dizajn svake sobe, a ljubitelji boutique hotela su prema istraživanjima najčešće putnici koji žele mirniju atmosferu kakvu ne mogu dobiti u velikim hotelskim objektima.

Hotel Byblos Pool St. Tropez French Riviera, about.com

Hotel Byblos Pool St. Tropez French Riviera, about.com

Ukoliko se odlučite za početak rada sa boutique hotelima, primeri nekih od svetski poznatih hotelskih objekata ove vrste mogu poslužiti kao inspiracija. Neki od najpoznatijih su hotel Byblos St. Tropez, zatim hotel sa samo 20 soba, ali vrlo kvalitetnom uslugom Monastero Santa Rosa, The Efendi Hotel u Izraelu i Southern Ocean Lodge, hotel na Kangaroo ostrvu sa samo 21 smeštajnom jedinicom. Takođe, interesantno za boutique hotele mogu biti i jedinstveni sadržaji kojih nema u standardnim hotelima, poput ponude The Library Hotel u New Yorku koji gostima omogućava korišćenje više od šest hiljada knjiga tokom boravka.

 

Share Button
blog comments powered by Disqus