Kako popularizovati poslugu u sobi?

Room service u stranim hotelima postaje nešto što koristi sve manji broj gostiju, ali i hotela. Razlog koji se krije iza te činjenice je to što gosti osećaju da su ograničeni hotelskom ponudom, a nezadovoljstvu doprinosi i visoka cena ove usluge.

Beverly Wilshire Hotel, Beverly Hills

Ono što bi gosti hteli je da slobodno mogu da naručuju koji god hranu žele iz svoje hotelske sobe. Veliki hotelski lanci kao što je Hyatt uvideli su taj trend, ali su i našli način da ga iskoriste. Naime, deo ovog hotelskog lanca – Hyatt Centric sklopio je partnerstvo sa američkom kompanijom za naručivanje hrane Grubhub kako bi omogućili gostima da u svojoj hotelskoj sobi uživaju u jelima iz različitih restorana.

U hotelu Residence Inn, koji je deo lanca Marriott, goste u apartmanima čeka spisak koji oni popune namirnicama koje su im potrebne. Hotelsko osoblje obavlja nabavku, a troškovi se dodaju na račun sobe, bez dodatnog naplaćivanja usluge.

Gosti u hotelskoj sobi sve više žele da se osećaju kao kod svoje kuće. To podrazumeva da imaju i iste mogućnosti. Istraživanje koje je sproveo hotelski lanac Hawthorn Suites pokazuje da bi se 66 odsto ispitanih Amerikanaca osećalo kao kod kuće ukoliko bi mogli da kuvaju u svojoj hotelskoj sobi. Ovo je posebno popularno među milenijalcima, putnicima koji su u dvadesetim i tridesetim.

Izvor: Hotel Esplanade Zagreb

Sa druge strane, posluga u sobi ili popularni room service polako nestaje. Mnogi hoteli ukinuli su ovu uslugu jer ne donosi novac. Gosti hotela često je izbegavaju jer je skupa i za taj novac radije odlaze u popularne lokalne restorane.

Podaci koje navodi American Hotel and Lodging Association govore u prilog tome: 2014. poslugu u sobi nudilo je 37 odsto hotela, a 2016. samo 22%. U isto vreme, čak 71 odsto luksuznih hotela gostima nudi različite alternative umesto klasične posluge u sobi.

Ukoliko se vaš hotel nalazi u većem gradu koji ima dobru ponudu restorana, pokušajte da se udružite sa nekima od njih i tako popularizujete room service. Ovo je naročito dobar potez ukoliko je neki od tih restorana već dovoljno poznat sam po sebi.

Takođe, možete po ugledu na Hyatt Centric napraviti partnerstvo sa kompanijom za dostavu hrane. Na taj način ćete pružiti gostima znatno veći izbor restorana i jela. Možete čak organizovati i kuvarsko takmičenje na kome će učestvovati gosti hotela ili čas kuvanja koji će im održati šef kuhinje.

Izvor: pixabay.com

Ako su vaše hotelske sobe opremljene kuhinjom, zašto ne biste ponudili svojim gostima nabavku namirnica. Hotel koji se nalazi na planini i popularizuje zdravu ishranu može da omogući gostima nabavku organskih proizvoda od lokalnih proizvođača.

To možete učiniti i ako je vaš hotel prilagođen gostima koji ostaju znatno duže nego što je uobičajeno. Kako biste privukli i zadržali ovakve goste morate im pružiti udobnost.

Tokom godina, očekivanja gostiju od hotela su se promenila. Čak su se i sami gosti promenili. Važno je da se i vaša ponuda menja zajedno sa njima, kako biste mogli da se izborite sa konkurencijom. Najbolje je da slušate predloge gostiju. Ukoliko primetite da skoro niko od gostiju više ne koristi room service, ukinite je ili im ponudite neku od ovih alternativa.

Share Button
blog comments powered by Disqus