Kako popuniti preostale slobodne sobe?

Hotelijeri su stalno u potrazi za kreativnim i efikasnim načinima koji bi im pomogli da popune hotelske kapacitete sve do poslednje sobe.

Izvor: DoubleTree by Hilton Hotel Lincoln

Sajtovi za rezervaciju smeštaja su najkorisniji za popunjavanje soba u “poslednjem minutu”. Međutim, ukoliko ih previše koristite ili prodate sobu uz veliki popust rizikujete da naštetite ugledu koji vaš hotel ima. Takođe, tu je i novac koji gubite na proviziju koju plaćate ovakvim sajtovima ili agencijama.

Sa druge strane, prošlost, u smislu ritma rezervacija može vam biti od pomoći. Analizom prethodnih godina verovatno već znate koji periodi su “najkritičniji” za hotel, kada je u pitanju broj rezervisanih soba. Pripremite strategiju za te periode unapred, ne oslanjajući se na sajtove ovakvog tipa.

Ovako nešto, svakako, ne važi za hotele koji se nalaze u blizini aerodroma, pošto je teško predvideti kada će, primera radi, neki let biti otkazan zbog lošeg vremena. Takva situacija može da utiče na brzo popunjavanje preostalih hotelskih soba. Ipak, u ovom slučaju, sa prilično velikom sigurnošću možete reći da će se takve situacije znatno ređe dešavati leti.

Zapošljavanje efikasnog prodajnog tima može hotelu doneti znatno veće prihode, nego puko oslanjanje na sajtove za rezervaciju smeštaja. Iako zapošljavanje kvalitetnih ljudi košta, razmislite samo koliko hotel godišnje gubi novca plaćajući proviziju.

Izvor: picjumbo.com/Viktor Hanacek

Povezivanje sa lokalnim organizatorima događaja, preduzećima, putničkim agencijama i slično, predstavlja jednu od dobrih strategija za povećanje prodaje. Hotel na taj način povećava svoju vidljivost što može da doprinese boljoj prodaji.

Treba imati u vidu da, mnogi hoteli poput hotela XV Beacon u Bostonu ne pokušavaju da popune sve sobe, već dovoljan broj soba, ali po najvišoj ceni. Kako navode u tom hotelu, na taj način se gostima prenosi poruka da boravak u njemu zaista vredi toliko platiti.

Odluka da ne spuštaju cene soba uticala je i na strategiju prodaje: oni se oslanjaju na to šta je njihovim gostima zaista potrebno. Jedna od odluka koja je proizišla iz ove strategije je da su psi dobrodošli u njihov hotel, bez obzira na veličinu psa.

Istražite šta je ono što žele gosti koji posećuju vaš hotel, kao i na šta se žale gosti koji posećuju konkuretne hotele. Na taj način možete da otkrijete uslugu koju možete da usavršite ili bolje promovišete kako biste se izdvojili i povećali prodaju.

Izvor: sheratoncentremontreal.com

Izvor: sheratoncentremontreal.com

Pojedini hoteli koriste prazne sobe kako bi ih ponudili po nižoj ceni ili besplatno osobama koje posećuju članove svoje porodice u bolnicama. Ukoliko u gradu u kome se nalazi hotel postoji klinički centar, možete isprobati ovu taktiku. Hotel će popuniti preostale sobe, dobiti pozitivnu pažnju, a možda i nešto novca. Samo, ne zaboravite da te goste zamolite da ostave komentar o vašem smeštaju na društvenim mrežama ili sajtovima za rezervaciju smeštaja.

Manje prodatih soba možete da iskoristite kako biste renovirali pojedine delove hotela. Takođe, možete smestiti sve goste na istom spratu ili u isti deo hotela, dok u preostalim delovima možete isključiti grejanje i struju, ukoliko je to izvodljivo. Na taj način, barem ćete smanjiti troškove.

Imajte u vidu da strategija koja je pomogla jednom hotelu da poveća prodaju ne mora da pomogne i drugom. Potrebno je ne samo da istražite šta sve možete da učinite, već i da isprobate koje od tih taktika funkcionišu, a koje ne. To je najbolji način da budete sigurni.

Share Button
blog comments powered by Disqus