Kako privući “digitalne” turiste

Ostale teme , Region / 11. 05. 2016. / Autor:

Danas nije dovoljno samo imati sajt koji je optimizovan i za mobilne telefone, već je neophodno privući i takozvane digitalne turiste, one koji koristći ih, planiraju svoja putovanja.

Izvor: Adelaide Meridien Hotel, South Australia

Izvor: Adelaide Meridien Hotel, South Australia

Podaci koje ima Google ukazuju da se poseta sajtovima za putovanja sa smartfona povećala za 48 odsto. Turisti ne samo da planiraju svoje putovanje koristeći smartfon, već na ovaj način i rezervišu smeštaj.

Ako želite da profitirate, trebalo bi ovakve turiste privući što je moguće ranije, tokom njihovog planiranja putovanja. Umesto da se nadate da će oni nekako uspeti na vašem sajtu da rezervišu boravak u hotelu, pokušajte da ih privučete sadržajem na sajtu.

Kako biste to učinili, morate “digitalnm” turistima ponuditi ono što ih najviše zanima. Pre svega, njih interesuje koja iskustva možete da im ponudite. Manje ih interesuje lokacija, od samog doživljaja.

Tek kada se odluče šta žele da iskuse tokom putovanja, počinju da istražuju lokacije i hotele koji nude ono što žele. Naravno, i da čitaju komentare gostiju koji su već odsedali u tim hotelima.

Čak oko 80 odsto ovih turista će pročitati u proseku 12 komentara, pre nego što se odluče za rezervaciju. Na njih danas, više nego ikada ranije, utiče iskustvo drugih. Zanima ih šta se njima nije dopalo, ali i u čemu su uživali.

Splavarenje Drinom; Izvor: Hotel Mona Zlatibor

Splavarenje Drinom; Izvor: Hotel Mona Zlatibor

Međutim, glad za informacijama i doživljajima se nastavlja i na samoj lokaciji, pa ovakve turiste interesuje šta još mogu da vide. To objašnjava zašto se najčešće pretražuje: šta videti, odnosno šta možete da radite na nekoj destinaciji.

Turisti su željni da istraže okolinu hotela u kome su odseli i žele da posete najbolje restorane, kao i turističke znamenitosti.

U potrazi za svim ovim informacijama, radije će surfovati netom, nego pitati osoblje hotela ili čitati hotelske brošure. Jasno je da je mnogo bolje da se tekstovi koji nude ono što turiste danas interesuje, nalaze na sajtu vašeg hotela.

Ukoliko to nije slučaj, onda je pisanje ovakvih tekstova i njihovo postavljanje na sajt hotela mnogo isplativija investicija od štampanja bilo kakvih brošura ili vodiča. Ovakvi tekstovi će povećati i zadovoljstvo vaših gostiju, što vodi boljim komentarima na sajtovima za rezervaciju smeštaja.

Osim toga, budite sigurni da će se tekstovi poput: 10 najboljih stvari koje možete da vidite u nekom gradu, prilično mnogo čitati i to, praktično, sve vreme tokom godine.

Aplikacija Hilton HHonors

Aplikacija Hilton HHonors

Korisni tekstovi na sajtu hotela povećavaju poverenje turista u vaš brend, a donose i više poseta sajtu. Osim toga, može se desiti da turisti koji žele da vide nešto od ponuđenih lokacija i koji do teksta dođu istražujući o njima, odluče da borave upravo u vašem hotelu.

Primera radi, Hyatt Regency u Beogradu nudi nekoliko tekstova o znamenitostima srpske prestonice. Slični tekstovi su i na blogu slovenačkih Union hotela, s tim što se osim različitih atrakcija u Ljubljani, opisuje i lokalna kuhinja. Svakako, u regionu ima još hotela na čijim se blogovima ili sajtovima nalaze ovakvi tekstovi.

Međutim, oni se mogu mnogo češće naći na sajtovima hostela u regionu. Iako je to sa jedne strane razumljivo, sa druge, i hoteli bi trebalo da primene ovu praksu budući da će udeo “digitalnih” turista u ukupnom broju gostiju samo rasti.

Share Button
blog comments powered by Disqus