Kako se promovišu Hrvatska i Slovenija

Događaji , Hrvatska , Slovenija / 22. 02. 2016. / Autor:

Ono što je zajedničko za Hrvatsku i Sloveniju, kada je u pitanju promocija turizma, svakako je reklama u koju i jedni i drugi dosta ulažu. O tome na koji način se predstavljaju tržištu kako bi privukli turiste, razgovarali smo sa njihovim predstavnicima na nedavno održanom Sajmu turizma u Beogradu.

Izvor: Turistička organizacija Slovenije

Izvor: Turistička organizacija Slovenije

Deo onoga što nudi Slovenija moglo se videti i ispred Hale 1 na Sajmu turizma. Naime, oni su napravili mini park, u kojem se mogao voziti bicikl, ili penjati na mini-veštačku stenu. Jasno je, oni i od monotonog sajamskog prostora mogu da naprave zabavu i užitak.

To i ne čudi s obzirom na to da je jedan deo gostiju slovenačkih hotela u potrazi za aktivnim odmorom na kojem bi uživali u biciklizmu, planinarenju, ali i u raznim drugim aktivnostima, od raftinga do skijanja. Međutim, osim njih, tu su i oni željni uživanja ili lečenja i medicinskih tretmana u termama.

– U Sloveniji se dosta ulaže u reklamu, vodi se računa o tome da se čuje o našoj zemlji, turizmu… Kada pogledate, Slovenija je mala, ima samo dva miliona stanovnika, a opet svi znaju za nas. Kad se susrećemo sa strancima, oni znaju da smo mi jedna od “najzelenijih zemalja”, i mislim da je to zaista dobra reklama – ističu iz grupe Sportina turizem u čijem je vlasništvu nekoliko hotela na Bledskom jezeru.

Sa tim se slažu i u Termama Laško i dodaju da je budžet za marketing slovenačke turističke organizacije veliki.

Izvor: Turistička organizacija Slovenije

Izvor: Turistička organizacija Slovenije

– Slovenačka turistička organizacija pravi plan za celu godinu koji uključuje sajmove i kampanje, i onda se mi, hotelijeri, možemo tome pridružiti. U Sloveniji takođe imamo Udruženje Terma – prirodnih lečilišta, koje napravi 30% noćenja na nivou države. Mi smo s njima u komunikaciji i stalno nas pitaju za planove, tako da mogu da nas uključuju u svoje strategije – dodaju u Termama Laško.

Hrvatska turistička zajednica na Sajmu turizma nastupila je zajedno sa Turističkom zajednicom Zagreba. Slogan kojim su se predstavljali do sada “Mediteran kakav je nekad bio” zamenili su novim – “Croatia full of life”. Cilj je da se Hrvatska predstavi kao zemlja u kojoj možete uživati tokom cele godine, a ne da njen turizam čini samo Mediteran u letnjim danima.

Tako su kreirali i različite slogane poput “Hrvatska puna staza” zbog biciklističkih ruta po prirodi ili “Hrvatska puna reka” ističući da svaki deo ove zemlje ima nešto da ponudi, od festivala do drugih aktivnosti.

Ciljna grupa im je šarenolika – od mladih, preko parova sa decom do penzionera. Svakoj od njih prilagođavaju se posebni programi. Primera radi, mladi kraće borave na jednom mestu i žele više toga da vide.

Izvor: Hrvatska turistička zajednica / Zoran Filipović

Izvor: Hrvatska turistička zajednica / Zoran Filipović

– Izdašno koristimo društvene mreže – od Fejsbuka, preko Tvitera i Instagrama. Koristimo promotivne video materijale, uz obavezan haštag #croatiafulloflife. Posebnu pažnju obraćamo na stranicu “Doživljaji iz Hrvatske” gde turisti sami šalju slike koje onda stavljamo na sajt. Želimo da vidimo kako su oni doživeli Hrvatsku – ističe Kristina Kette, ispred Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

U HTZ smatraju da je ključ uspeha da se svake godine ulaže u turizam i da se ponuda proširuje. Tako se u okviru nje organizuje projekat udruženog oglašavanja, u kojem se javni sektor udružuje sa hotelijerima.

– Oni imaju svoju medijsku kampanju u kojoj mi učestvujemo sa svojim logoom. Oni nude svoj proizvod, a onda mi sufinansiramo. Obavlja se po principu godišnjeg konkursa: mi objavimo konkurs, a u oglašavanju učestvujemo sa prihvaćenim kandidatima. To je sinergija oglašavanja: i hotelijer predstavlja svoju ponudu i HTZ daje svoju podršku, pa ponuda postaje prepoznatljivija – zaključuje Kette.

Share Button
blog comments powered by Disqus