Kako se rešiti insekata u hotelu?

Ostale teme / 14. 03. 2017. / Autor:

Prolećni i letnji meseci i topliji dani, periodi su u godini kada se broj gostiju u gotovo svim ugotiteljskim objektima povećava i kada turisti češće odlaze na putovanja. Sa druge strane, u istom ovom periodu kada temperature rastu, stižu nam i nepoželjni gosti – insekti. Održavanje higijene i instalacija opreme koja će sprečiti razmnožavanje insekata su ključ za uspešno rešavanje ovog problema.

bighospitality.co.uk

bighospitality.co.uk

Tokom letnjih meseci najčešći „nepoželjni“ gosti u hotelima su muve, i to dve vrste: kućne muve i one koje se najčešće mogu naći u blizini voća.

Kućne muve

Ova vrsta muva, najčešće crne ili blago zelenkaste boje, vrlo je česta u domaćinstvima, a van objekata ih najčešće možemo videti u okolini kanti za smeće. Iako ova vrsta muva živi relativno kratko, ono na šta treba obratiti posebnu pažnju je veliki broj novih jedinki koje mogu doći na svet – od 400 do 600 od samo jedne ženske muve. Upravo iz ovog razloga je važno uništavati legla muva u objektima i okolini.

scene7.com

scene7.com

Voćne muve

Voćne muve problem najčešće mogu napraviti tokom kasnijeg perioda leta ili jeseni. Razlog je taj što ove insekte privlače prezreli ili fermentisani proizvodi – voće i povrće. Proizvodi poput paradajza, dinja, grožđa i sličnog često se navode kao čest razlog za zaraze u hotelima.

Razlog zbog kog bi trebalo suzbijati voćne muve je potencijalno širenje zaraze jer jedna na proizvodima može položiti i do 500 jaja, a sa ciklusom razvojem koji traje samo nedelju dana, zdravstvene probleme koji se mogu naknadno javiti kod gostiju nije lako sprečiti.

Iako i kućne i voćne muve jesu štetočine, pravi problem se može javiti zbog zaraze hrane različitim bakterijama, što može dovesti do ogromnog nezadovoljstva gostiju.

newseoulhotels.com

newseoulhotels.com

Kako sprečiti neželjene situacije?

Rešite problem – Ukoliko su muve položile jaja na proizvodima u vašem hotelu, sve mora biti pravovremeno uništeno. Kante za otpatke takođe moraju biti redovno čišćene i tretirane adekvatnim sredstvima za uništavanje bakterija.

Profesionalno uništavanje – Poželjno je koristiti profesionalna sredstva koja će sprečiti ulazak i dalji razvoj bilo kojih insekata. Zavisno od kvaliteta, mogu se koristiti jeftinija rešenja poput lepljivih zamki za insekte do elektronskih uređaja koji uništavaju leteće insekte. Oba rešenja pomažu.

Postavite mreže – Mreže za insekte su rešenje koje je najpogodnije, posebno u pogledu cene. Ova investicija nije velika, a sa druge strane daje izvanredne rezultate. Protok vazduha na prozorima i vratima je omogućen, a insekti su sprečeni da uđu u hotel.

Čistoća je najvažnija – U prostorijama gde se sprema ili servira hrana sve mora biti apsolutno čisto i sterilisano. Posuđe, mesta gde se hrana priprema i opremu na kraju svake smene bi trebalo detaljno očistiti jer jedino na ovaj način možemo biti sigurni da do bilo kakvih problema neće doći.

Razmišljajte dugoročno – Čak i u situacijama kada se sve prethodno navedeno ispoštuje, problem sa insektima se ne može isključiti jer ukoliko se kontinuirano ne vodi računa o uzrocima ove problematike, do ulaska insekata će ponovo doći i ceo postupak će morati ponovo da bude izvršen.

Share Button
blog comments powered by Disqus