Kako su nastali poznati hotelski lanci – InterContinental, Holiday Inn, Crowne Plaza

Ostale teme / 04. 11. 2014. / Autor:

Iako je danas možda teško poverovati u to, ali čak i najveći i najpoznatiji hotelski lanci na svetu, kao što su: InterContinental, Holiday Inn i Crowne Plaza, počeli su svoj razvoj od samo jednog hotela. Holiday Inn i Crowne Plaza su brendovi koji su nastali unutar InterContinental-a, nakon što ga je kupila kompanija InterContinental Hotels Group PLC (IHG), ali su se razvijali kao samostalni hotelski lanci. Takođe, interesantno je da je IHG svoj razvoj praktično započela kao pivara “Bass”, proizvodeći tada najprodavanije pivo u Velikoj Britaniji.

Intercontinental Shanghai Puxi

Intercontinental Shanghai Puxi

Počeci hotelskih lanaca

Pivaru „Bass“ osnovao je 1777. godine Vilijam Bas u gradiću Burton u Engleskoj. Najvažniji proizvod ove kompanije bilo je svetlo pivo „Pale Ale“ koje je tada bilo najprodavanije pivo u Velikoj Britaniji. Do 1877. godine, „Bass“ je postala najveća pivara na svetu, a logo piva „Pale Ale“, crveni trougao, prvi registrovani zaštitni znak.

Prvi značajniji pomak ka hotelskoj industriji pivara „Bass“ napravila je kada je kupila hotel Holiday Inn International, 1988. godine. Kompanija je godinu dana kasnije odlučila da znatno smanji broj pabova u svom vlasništvu i fokusira se na razvijanje hotelijerstva.

Već 1990. „Bass“ kupuje i Holiday Inn u Severnoj Americi, da bi zatim 1991. lansirao Holiday Inn Express, a 1994. godine hotel Crowne Plaza.

Godine 1997. kompanija stvara novi hotelski lanac Staybridge Suites, kako bi ušla na tržište Severne Amerike i ponudila adekvatan smeštaj za putnike koji duže vremena provode na jednom mestu. Kako bi svojoj hotelskoj ponudi dodala i luksuzniji hotel, kompanija 1998. kupuje InterContinental Hotel Company.

Hotel InterContinental, Sidnej

Hotel InterContinental, Sidnej

Kupovinom Southern Pacific Hotels Corporation (SPHC) u Australiji, kompanija „Bass“ se učvrstila na vodećoj poziciji kada je reč o vođenju hotela u Aziji. Takođe, kompanija je kupila Bristol Hotels & Resort Inc. kompaniju sa sedištem u Velikoj Britaniji pod kojom je poslovalo 112 hotela.

Nakon ovog učvršćivanja svoje pozicije u svetu hotelijerstva, „Bass“ 2000. godine prodaje deo svoje kompanije koja se bavi proizvodnjom piva belgijskoj pivari za 2,3 milijarde funti. Ovim potpuno menja fokus svog poslovanja okrećući se vođenju internacionalnih hotelskih lanaca. Kompanija menja ime u „Six Continents PLC“ koje bolje oslikava njihovo globalno poslovanje.

Oktobra 2002. godine kompanija definitivno razdvaja poslove koji uključuju upravljanje hotelima od ostalih, pa tako nastaje InterContinental Hotels Group PLC. Ovaj proces završen je aprila 2003. godine i od tada IHG zvanično ulazi i na berzu.

IHG je uspeo da se proširi i na japansko tržište zajedničkim ulaganjem sa avio-kompanijom All Nippon Airways (ANA). Rezultat je najveći internacionalni hotel operator u Japanu, IHG ANA Hotels Group Japan.

IHG je mnogo uradio kako bi gostima koji odsedaju u nekim od njihovih hotela bilo prijatno. Lansiran je onlajn sistem koji pomaže hotelima da efikasnije troše energiju, a 2010. lansirana je i aplikacija za iPhone koja gostima olakšava rezervisanje aranžmana.

Godinu dana kasnije omogućeno je gostima koji pronađu jeftiniju cenu iste vrste sobe nekog IHG hotela, da prvu noć u hotelu provedu gratis. Takođe, IHG tvrdi da je prvi lanac hotela koji je svojim gostima obezbedio besplatan internet.

U okviru lanca IHG sada, posluje više od 4.600 hotela. Uz InterContinental Hotels & Resorts, čine ga još: Holiday Inn Hotels & Resorts, Holiday Inn Express, Staybridge Suits Hotel, Candelwood Suits, Crowne Plaza Hotels & Resorts, Hotel Indigo, EVEN Hotel i Hualuxe Hotels & Resorts.

Lanac hotela InterContinental

InterContinental Hotel Grande, Belem; Printskrin: Youtube/InterContinental® Hotels & Resorts

InterContinental Hotel Grande, Belem; Printskrin: Youtube/InterContinental® Hotels & Resorts

Hotelski lanac InterContinental (InterContinental Hotels & Resort), osnovao je 1946. godine Huan Teri Trip i nalazio se u potpunosti u vlasništvu avio-kompanije „Pan American World Airways“ poznatije kao „Pan Am“.

Trip, američki preduzetnik u vazduhoplovstvu, osnovao je i „Pan Am“. Međutim, tadašnji predsednik Amerike, Ruzvelt sugerisao je da bi bilo dobro graditi hotele kako bi se pomogao razvoj turizma u zemljama Latinske Amerike.

Huana Tripa smatraju osnivačem ekonomske klase, kada je reč o putovanju avionom, ali i začetnikom jednog od najvećih hotelskih lanaca.

Prvi hotel u InterContinental lancu počeo je sa radom 1947. godine, u Belemu (Brazil) pod nazivom Hotel Grande. U početku, njegova svrha bila je da pruži smeštaj putnicima i osoblju avio-kompanije „Pan Am“. Kako su uspostavljane nove linije ove kompanije, tako je rastao i broj hotela.

Najpre su hoteli nikli u Južnoj Americi i na Karibima, da bi se lanac proširio na Evropu, Bliski Istok i Aziju.

Tek 1975. godine hoteli ovog lanca „osvajaju“ i SAD, ali kao InterContinental Mark Hopkins Hotel. Ovaj hotel, smešten u San Francisku, najstariji je hotel lanca InterContinental u Americi.

InterContinental Hotel Corporation (IHC), kompanija u čijem se vlasništvu nalazio tada najpoznatiji hotelski lanac, prodata je kompaniji Grand Metropoliten, čije je sedište smešteno u Velikoj Britaniji. Tada je pod ovim brendom poslovalo 109 hotela širom sveta.

Međutim, Grand Metropoliten nakon nekoliko godina, tačnije 1988. prodao je IHC kompaniji „Saison Group“, sa sedištem u Japanu, ali je i ona nakon 10 godina, hotelski lanac prodala kompaniji „Bass“. Danas u okviru lanca InterContinental Hotels & Resort posluje 180 hotela.

Kako je nastala Crowne Plaza

Hotel Crowne Plaza, Helsinki

Hotel Crowne Plaza, Helsinki

Prvi hotel iz ovog lanca otvoren je u Rokvilu, Merilend, 1983. godine i zvao se Holiday Inn Crowne Plaza Hotel. Iako je nastao u okviru Holiday Inn-a, razvijao se kao poseban hotelski lanac koji se fokusirao, pre svega, na poslovne ljude, organizovanje različitih sastanaka i konvencija.

Već 1990. godine, hotelski lanac HolidayInn, a samim tim i Crowne Plaza postaju vlasništvo kompanije InterContinental Hotel Group.

Godine 1994. Crowne Plaza Hotels & Resort ustanovljen je kao nezavisan brend u SAD. Ipak, iako je 1999. godine otvoreno prvo odmaralište u okviru ovog lanca u Evropi, i to u Madeiri (Portugal), hotelski lanac se globalno razvijao pod parolom: „Idealno mesto za poslovne sastanke“.

Pod ovim brendom posluje 398 hotela u više od 60 zemalja. Hotel Crowne Plaza u Beogradu najveći je hotel u Evropi, koji pripada ovom lancu.

Holiday Inn – jedan od najvećih hotelskih lanaca

Holiday Inn je i danas jedan od najvećih hotelskih lanaca. Tri grada su glavna sedišta ovog lanca: Atlanta (SAD), London (Velika Britanija) i Rio de Žaneiro (Brazil).

Holiday Inn stvorio je 1952. godine Kemons Vilson iz Memfisa (Tenesi). Putujući sa svojom porodicom u Vašington, bio je razočaran slabom ponudom smeštaja duž auto-puta. Ime mu je dao arhitekta prvog hotela, Edi Blustin, po istoimenom mjuziklu u kome su glumili Bing Krozbi i Ferd Aster.

Hoteli su postali poznati po ogromnom znaku na kome je pisalo Holiday Inn. Na njemu je, na zelenoj pozadini, nehajno bilo ispisano žućkastom bojom – Holiday Inn. Nagađa se da su izabrane te boje zato što su bile omiljene boje Vilsonove majke.

Znak hotela Holiday Inn, Izvor: Wikipedia/JMG717

Znak hotela Holiday Inn, Izvor: Wikipedia/JMG717

Prvi Holiday Inn Hotel Courts tako je otvoren avgusta 1952. godine u Memfisu, duž glavnog auto-puta ka Nešvilu. Kako bi otvorio još hotela, Vilson se uortačio sa Valasom Džonsonom. Već sledeće godine, nikla su još tri hotela, koji su uz prvi, pokrivali svaki auto-put koji je vodio ka Memfisu. Do početka 1956. godine postojalo čak 23 hotela Holiday Inn.

Vilson je 1957. godine započeo franšizu Holiday Inn-a, pa je broj hotela koji su poslovali pod ovim brendom počeo ubrzano da raste. Tako je u Holandiji 1967. godine otvoren prvi Holiday Inn Leiden, a već 1968. otvoren je hiljaditi hotel ovog lanca u San Antoniju (Teksas). Prvi internacionalni luksuzni hotel u Kini, otvoren 1984. godine, bio je Holiday Inn Lido Beijing.

U okviru Holiday Inn carstva razvijalo se nekoliko vrsta hotelskih lanaca, koji su pružali dodatne usluge u odnosu na ostale hotele ovog lanca. To su: Holiday Inn Hotel & Suites, Holiday Inn Resort, Holiday Inn Select, Holiday Inn Sunspree Resort, Holiday Inn Club Vacations, Holiday Inn Garden Court, Holiday Inn Express, ali i Staybridge Suites Hotels.

Mnogi od njih su ugašeni, neki su pretvoreni u klasične Holiday Inn hotele, a neki su opstali do danas. Tako Holiday Inn Express, koji pruža manje usluga od Holiday Inn hotela, ali po povoljnijim cenama, ima u svom lancu 2.295 hotela.

Iako je Staybridge Suites Hotels nastao u okviru Holiday Inn-a, razvijao se kao samostalan hotelski lanac. Stvoren je, pre svega, za putnike koji se duže zadržavaju u jednom mestu, a obuhvata 199 hotela.

Holiday Inn, Beograd

Holiday Inn, Beograd

Danas pod brendom Holiday Inn posluje ukupno 3.486 hotela. Svi oni ostvaruju oko 100 miliona noćenja, svake godine. Osim što je ovo jedan od hotelskih lanaca koji obuhvata najveći broj hotela, Holiday Inn je i prvi omogućio rezervacije smeštaja preko interneta (1995. godine).

Kompanija „Bass“ kupila je Holiday Inn International, a 1990. hotele ovog lanca smeštene u Severnoj Americi. Sada je u vlasništvu kompanije InterContinental Hotels Group (IHG). Ona je 2007. godine izvršila reviziju hotela želeći da Holiday Inn obuhvata samo objekte koji mogu ponuditi vrhunsku uslugu. Neki objekti su srušeni, neki renovirani, a celokupan proces završen je do 2010. godine.

Londonski komitet zadužen za organizovanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2012. godine proglasio je hotele Holiday Inn i Holiday Inn Express za zvanični smeštaj ovog sportskog događaja.

Share Button
blog comments powered by Disqus