Kako zaštititi hotel od požara?

Ostale teme , Region / 25. 07. 2017. / Autor:

Pretnju po bezbednost gostiju hotela često predstavlja neadekvatna protivpožarna zaštita i nepravilno postupanje kada izbije vatra unutar objekta. Osoblje i menadžeri hotela moraju znati kako da postupaju kada u hotelu nastanu problematične situacije.

Izvor: pixabay.com

Izvor: pixabay.com

U postupanju u situacijama kada u hotelu izbije požar, nema mnogo prostora za grešku. Niko ne želi ni najmanju materijalnu štetu, a još manje loš utisak ili povrede gostiju. Obuke za protivpožarnu zaštitu su uglavnom obavezne bar za deo zaposlenih, ali poznavanje osnova nije dovoljno. Postoje stvari koje se razlikuju od objekta do objekta ali koje bi, generalno gledano, uvek trebalo da imate na umu kada dođe do problema u hotelu.

Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do požara u hotelima su kvarovi na električnim instalacijama, sistemima za gašenje požara, problemi sa uređajima za kuvanje, pranje veša i rasvetnim telima, ali i neugašene cigarete i neodgovorno ponašanje gostiju.

Osnova za pravovremenu i sigurnu borbu protiv širenja vatre u hotelu su alarmi, detektori dima, sigurnosni signali i slično.

Procena rizika

Kako pronaći firmu koja će izraditi studiju procene rizika u hotelu? Svakako, nemojte se voditi cenom, već iskustvom i portfoliom. Procena rizika u objektima za stanovanje nije ista kao i u hotelijerstvu. Kada tim kompanije koju odaberete poseti vaš hotel radi izrade studije, pružite im apsolutno sve važne informacije o objektu, o svakom delu i svakom ćošku. Iskusni hotelijeri smatraju da je to od ogromne važnosti kako bi studija bila kvalitetna i kako bi preporuke za postupanje u kriznim situacijama bile što relevantnije.

Sve mora biti ispravno

Kada govorimo o tehničkoj opremi koja je u hotelu “zadužena” za brzu reakciju kada se pojavi vatra ili dim, veoma je važno da se ona redovno kontroliše, kao i da bude ispravna. Njen značaj u brzoj reakciji pri požarima je nemerljiv, a detekcija i najmanje količine dima je vrlo važna i daje prostora za brzo reagovanje.

Redovno kontrolišite uređaje koji mogu izazvati požare, naročito opremu u kuhinji koja je uzrok oko dve trećine požara u hotelskim objektima. Takođe, bilo da se radi o planu za evakuaciju i gašenje požara koji ste sami izradili ili su na njemu radili profesionalci, trebalo bi ga unapređivati i menjati bar jednom godišnje, u skladu sa promenama u hotelu. Osobe koje su zadužene i obučene za rad sa aparatima i opremom se moraju konstantno usavršavati i obnavljati obuke.

Izvor: pixabay.com

Izvor: pixabay.com

Vatri ne prilazite bez opreme

Veoma je važno da, kada pristupate gašenju požara ili lociranju vatre, do iste ne odlazite bez zaštitne opreme, osnovnih sredstava za gašenje i slično. Ko god od zaposlenih prilazio mestu požara, recimo do dolaska vatrogasnih ekipa, treba, pre svega, da vodi računa o osobama koje se nalaze u blizini i da uz pomoć opreme stvori bezbedan put za evakuaciju, ukoliko je to moguće.

Stručnjaci smatraju da je plan evakuacije u ovakvim prilikama od velike važnosti i da ga treba poštovati. Ukoliko je objekat u kome se nalazi hotel veći ili ga koristi i još neka kompanija, planovi evakuacije će pomoći da sve do dolaska vatrogasaca protekne u najboljem redu. Stoga ne zaboravite da i u kriznim situacijama poštujete ova dokumenta.

Uvek morate biti spremni

Osim ispravnosti uređaja za detekciju i za gašenje požara, veoma je važno da i osoblje uvek bude pripremljeno za ovakve situacije. Greške zaposlenih pri postupanju mogu dovesti do neželjenih posledica, ali je vrlo važno zapamtiti i da je preventiva najvažnija, pa tako redovno radite na održavanju uređaja koji mogu izazvati probleme sa vatrom u hotelu.

Share Button
blog comments powered by Disqus