Koje su prednosti orijentalnih hotela

Kada više od 500 miliona turista putuje širom sveta, ključ leži u različitosti. Ukoliko nudite isto što i ostali hoteli, verovatno nećete uspeti da privučete onoliki broj turista koliko biste ih privukli ako ponudite nešto novo i drugačije.

Hotel De L’ Orient; Izvor: http://hotel-de-lorient.neemranahotels.com/

Hotel De L’ Orient; Izvor: hotel-de-lorient.neemranahotels.com/

Kada je na tržištu već bilo dosta “običnih” hotela, pojavili su se butik hoteli. U njima nije bila važna veličina hotela i broj soba, već moderan dizajn i intimnija atmosfera. Svemu se poklanja pažnja: od slika koje će da krase zidove hotela, do toga kakav će biti nameštaj.

Tako, orijentalne hotele karakteriše ambijent istočnih zemalja. Orijentalni ili azijski stil najčešće se odnosi na stilove koji su karakteristični za Kinu, Japan, ali uključuju i one sa Tajlanda, iz Koreje, Vijetnama, Indije. Mnogi ističu da je orijentalno zapravo skup svih ovih kultura i uticaja, u kojem samo dominiraju motivi iz pojedine zemlje.

Jedna od najčešćih karakteristika orijentalnih stilova, zen stil, karakteriše jednostavan nameštaj i neutralne boje. Sa druge strane, iako mnogi misle da u azijskom stilu ne preovladavaju jarke boje, nisu u pravu. Karakteristike kineskog stila podrazumevaju crvenu kao dominantnu boju, prirodno drvo, svilu i dizajnerske elemente poput zmajeva, ptica i cveća.

Ono što nećete videti u mnogim hotelima, a uobičajeno je za orijentalne, su biljke, ali i ukrasi od elemenata koji se mogu naći u prirodi. Smatra se da unose dah prirode u zatvoreni prostor.

Hotel Orient Villa

Hotel Orient Villa

Orijentalni duh moguće je uneti u hotel i na jednostavniji način: statuama Bude, karakterističnim ventilatorima na plafonu, statuama od žada i prekrivačima sa azijskim motivima.

Iako su u azijskim zemljama retki hoteli koji ne poštuju orijentalni stil hotela, u drugim zemljama sveta ne može se baš reći da su česti. Tako je krajem 2015. godine u Beogradu otvoren hotel Orient Villa koji karakteriše upravo orijentalni stil.

– Što se tiče našeg hotela, u holu se mogu videti statue Bude, velikog – kako ga vide u Indiji, i malog – kako ga doživljavaju na Dalekom istoku. U trpezariji se nalaze i statue ruku – Mudre, položaji koji se koriste u meditaciji ili u tradicionalnom indijskom baletu. U svakoj sobi se nalazi po jedan uramljen pačvork u različitim bojama koji predstavlja tradicionalni ručni rad žena iz raznih oblasti Indije. Hotel je opremljen autentičnim orijentalnim detaljima, kao i unikatnim nameštajem uvezenim iz Indije – kaže Nataša Nikolić, direktorka i vlasnica hotela Orient Villa.

Hotel Orient Villa

Hotel Orient Villa

Kako dodaje Nikolić, za sada je jedini ovakav hotel na našem tržištu. Inspiraciju za njega pronašla je u indijskim hotelima, a najveći utisak ostavio je hotel De L’ Orient u gradu Pondišeri.

– Tokom brojnih poslovnih putovanja u Tursku, Kinu, Indiju posetila sam veliki broj prodavnica sa zanimljivim i originalnim detaljima za opremanje enterijera. Najpre sam poželela da otvorim upravo jednu takvu prodavnicu. Druga opcija je bila otvaranje orijentalnog hotela – objašnjava Nikolić.

Gostima hotela se dopada spoj različitih kultura, ali i veličine sobe, atmosfera koja vlada u hotelu i uslužnost osoblja. Osim gostiju iz regiona, hotel je za sada ugostio turiste iz Italije, Nemačke i Amerike, a ima i stalne goste iz Nigerije.

Share Button
blog comments powered by Disqus