Kojim vanpansionskim aktivnostima možete poboljšati ponudu hotela

Čini se da je vreme kada su turisti odlazili u hotel samo kako bi prenoćili, prošlo. Konkurencija je sve jača, a gosti sve češće očekuju od hotela mnogo više od pukog noćenja.

Na popularnosti dobijaju različiti aspekti turizma, od kulturnog u kome gosti žele da upoznaju istoriju destinacije u koju putuju, preko gastro i aktivnog do medicinskog turizma.

Obilazak Zagreba segvejem; Foto: segway.hr

Obilazak Zagreba segvejem; Foto: segway.hr

Kako bi vaša ponuda bila što potpunija, možda najbolja ideja je saradnja sa ostalim ugostiteljima ili drugim institucijama koji rade na destinaciji na kojoj se nalazi hotel.

Promovisanjem drugih ugostitelja koji nude aktivnosti koje vama nedostaju ne može da vam naškodi. Naprotiv, osim što ćete pomoći lokalnoj zajednici, možete i povećati vrednost vaše ponude.

Broj gostiju koji će zahtevati od hotela ne samo prenoćište već i druge usluge poput organizovanih obilazaka grada ili posete određenim kulturnim institucijama je sve više. I onoliko koliko hotelu nedostaju ti sadržaji, toliko, primera radi, kulturnim institucijama ili ugostiteljima nedostaje neko ko bi ih preporučio turistima.

U zagrebačkom hotelu Esplanade za ispunjavanje želja gostiju zadužen je konsijerž, koji je u kontaktu sa svim važnijim institucijama, odnosno sa muzejima, pozorištima, galerijama i restoranima.

Konsijerž; Foto: hotel Esplanade, Zagreb

Konsijerž; Foto: hotel Esplanade, Zagreb

– Svi oni dugogodišnji su prijatelji i partneri hotela i znaju da im konsijerž tokom godine mnogo doprinosi predlažući gostima posetu njihovom restoranu, muzeju ili pozorištu, pa tako kada je zaista nešto važno, potrudiće se da pronađu mesto ili ulaznicu za važnog gosta, čak i onda kada drugi ne mogu da dođu do nje. To je stvar uzajamnog poverenja i dugoročnog partnerstva – kaže Sanda Sokol, PR i marketing menadžer hotela Esplanade u Zagrebu.

Osim što mogu nabaviti ulaznice za koncerte, pozorišta i galerije, gosti hotela Esplanade, zahvaljujući saradnji ovog hotela sa Društvom vodiča grada Zagreba, mogu da idu u obilazak hrvatske prestonice sa licenciranim vodičima. Ali, to mogu učiniti i vozeći segvej (Segway), a to je način obilaska grada koji su gosti okarakterisali kao moderan i zabavan.

– Uvek nastojimo da budemo deo destinacije jer gosti ne dolaze u hotel samo radi hotela, mada je u našem slučaju neretko i tako, ali oni uglavnom pristižu u Zagreb kako bi doživeli destinaciju. Mi smo tu da im olakšamo boravak i kontinuirano nadopunjujemo svoju hotelsku ponudu novim zanimljivim sadržajima. Sve zapravo ima jedan cilj, a to je nadmašiti očekivanja gostiju. Moramo biti svesni da je pružiti odličnu i prijateljsku uslugu gostu ono što će mu ostati u sećanju celog života – dodaje Sokol.

Splavarenje Drinom; Foto: hotel Mona Zlatibor

Splavarenje Drinom; Foto: hotel Mona Zlatibor

Sa druge strane, hoteli koji se nalaze na planinama, takođe, imaju mogućnosti da dopune svoju hotelsku ponudu. Oni imaju više uslova kako bi promovisali aktivan odmor.

Veoma je bitno da hotel sarađuje sa ostalim ugostiteljima i drugim ustanovama koje deluju na području na kome se on nalazi. Naša saradnja sa drugim hotelima, kao što su Palisad, Čigota, Olimp je na visokom nivou. Sarađujemo i sa apartmanima i vilama, kao i sa Turističkom organizacijom Zlatibora. Na taj način utičemo na kvalitet ponude – objašnjava Milica Bajović, saradnik u marketingu i prodaji u hotelu Mona.

Zahvaljujući takvim saradnjama, gosti u ovom hotelu mogu uživati u jahanju konja, izletima na Mokru goru ili u Sirogojno, ali i u drugim aktivnostima poput splavarenja Drinom i vožnje paraglajdera.

Sirogojno; Foto: hotel Mona Zlatibor

Sirogojno; Foto: hotel Mona Zlatibor

Uključivanjem ovakvih stavki u svoju uslugu, raste vrednost vaše ponude u očima gostiju. I onda će biti manje važno ako je vaša cena malo viša od konkurencije jer su u nju uključene i druge aktivnosti.

Povezivanjem sa ostalim ugostiteljima ili drugim institucijama na ovaj način doprinosite stvaranju kvalitetnije ponude, što može da rezultira većim brojem gostiju koji će odsesti u vašem hotelu.

Share Button
blog comments powered by Disqus