Koliko gosti u hotelima koriste mini-bar?

Ostale teme , Region / 31. 07. 2015. / Autor:

Mini-bar u hotelskoj sobi pojavio se još 1974. godine i brzo je postao nešto što je neophodno imati. Ipak, gosti u hotelima širom sveta počeli su manje da ga koriste, pa je njegovo prisustvo u sobi dovedeno u pitanje.

Mini-bar K Smart; Foto: indelB.com

Mini-bar K Smart; Foto: indelB.com

Prvi hotel koji je uveo mini-bar u sobi je Hong Kong Hilton. U svih 840 soba, koliko je hotel imao 1974. godine, ubačeni su mali frižideri napunjeni raznim pićima. Kako piše The Economist, to je tada dovelo do rasta prodaje pića u sobama za čak 500 procenata.

Asortiman mini-bara se brzo proširio, pa su u njega ubačene i različite grickalice. Ipak, činjenica je da se iz njih najčešće konzumira piće, iako su cene proizvoda u mini-baru i po nekoliko puta više od cena u prodavnicama. Osim toga, turisti će neuporedivo češće uzeti mineralnu ili negaziranu vodu, nego bilo koje drugo piće.

Hoteli u svetu počeli su mini-barove da posmatraju kao veliki problem. Sa jedne strane, osoblje hotela često mora da ih proverava kako bi se uverili da su puni ili da artiklima unutra nije istekao rok upotrebe. Sa druge, krađa artikala iz mini-bara je nešto sa čime se suočavaju skoro svi.

Kako bi doskočili ovom problemu pojedini hoteli počeli su da ugrađuju senzore za pokret u mini-barove, koji vam automatski naplaćuju bilo koji artikal ukoliko ga samo malo pomerite.

Hotel Bellevue, Lošinj

Hotel Bellevue, Lošinj

Drugi su ispraznili mini-barove ostavljajući gostima mogućnost da kupe pića u prodavnici i da ih tu drže. Oni se, najčešće, oslanjaju na automate sa pićima i grickalicama koje postavljaju u hodnike hotela.

U nekim hotelima sadržaj mini-bara ostavljen je na otvorenom, na stolu ili na polici u sobi. Hotelijeri se nadaju da će gosti teže odoleti pićima i grickalicama ukoliko ih budu stalno gledali. Ovakav potez samo zbunjuje goste jer sadržaj mini-bara mešaju sa korpom dobrodošlice, pa stvara i komplikacije prilikom naplate.

– To je jako izraženo u hotelima visoke kategorije u kojima se gostima često dostavlja besplatna voda ili vino u sobu. Sve što je na stolu može se smatrati besplatnim, te to stvara konfuziju kod gostiju. Oni mogu protumačiti da je kompletan izloženi sadržaj besplatan – ističe Dragan Drlja, pomoćnik generalnog direktora u lošinjskom hotelu Bellevue i dodaje da u ovom hotelu tek devet odsto gostiju koristi mini-bar.

Hotel Roca, Best Western

Hotel Roca, Best Western

Podaci hotela u regionu pokazuju da se proizvodima iz mini-bara najčešće služe mlađi i to, uglavnom, strani turisti. U njihovim mini-barovima najčešće se nalaze gazirana i negazirana bezalkoholna pića (vode i sokovi), alkoholna pića (piva, vina, likeri), kao i čokoladice i slane grickalice.

Pojedini hoteli trude se da privuku goste grickalicama ili pićima koja su karakteristična za mesto u kome se hotel nalazi. Često, takvi hoteli daju prednost domaćim pićima u odnosu na strana.

– Negazirani sokovi, likeri, određena žestoka pića, kao i sve slane i slatke grickalice koje su u ponudi naših mini-barova potiču iz vlastite proizvodnje. U vlasništvu Mepas Grupe kojoj pripada hotel nalaze se i kompanije Maraska, Kandit i Koestlin, koje se bave njihovom proizvodnjom. To je možda jedan od razloga što se svaki drugi gost posluži nečim iz mini-bara – navodi Ivana Ćavar, zadužena za prodaju i marketing u hotelu Mepas u Mostaru.

Hotel Premier Aqua, Vrdnik

Hotel Premier Aqua, Vrdnik

Ipak, hotelijeri se slažu da su troškovi održavanja mini-bara neznatni jer se rokovi trajanja proizvoda intenzivno prate. Proizvodi se često vraćaju dobavljačima nekoliko meseci pre isteka roka i menjaju za nove, sa dužim rokom trajanja. Najveći trošak je, zapravo, naplata konzumiranih artikala.

– Naši gosti praktično svakog dana koriste mini-bar. Ipak, često kažu da nisu uzimali ništa iz mini-bara, iako jesu. Takve situacije nisu retke. Politika hotela je da je gost uvek u pravu, pa im u ovakvim situacijama oprostimo trošak, na naš račun – kažu iz hotela Premier Aqua u Vrdniku.

Share Button
blog comments powered by Disqus