Koliko koristite društvene mreže?

Prisustvo hotela na društvenim mrežama je veoma značajno za uspešno poslovanje. Međutim, kako bi objave imale što bolji efekat, potrebno je poštovati svojevrsna pravila koja sve društvene mreže imaju.

Izvor: Facebook.com/HotelZlatiborMona

Izvor: Facebook.com/HotelZlatiborMona

Činjenica je da najveći broj hotela u regionu ima bar stranicu na Fejsbuku. Kada su u pitanju druge društvene mreže, hotelijeri u regionu najčešće koriste Instagram, ali i Tviter, iako u manjoj meri.

Kako kažu, društvene mreže predstavljaju značajan kanal komunikacije i prodaje, pa je vrlo važno pratiti trendove na ovim poljima.

Važno je koristiti društvene mreže i za stvaranje veza sa zajednicom i, na taj način, graditi povezanost, reputaciju i imidž. To je ono što smo primetili iz naših objava i iskustva sa našim fanovima – primećuje Sanda Sokol, PR i marketing menadžer hotela Esplanade u Zagrebu.

Petar Platiša, direktor prodaje u hotelu Mona na Zlatiboru, dodaje da je onlajn prisustvo hotela na društvenim mrežama veoma značajno, a njihov imperativ je proizvodnja pravog sadržaja, pravom korisniku u pravo vreme.

Izvor: Facebook.com/EsplanadeZagrebHotel

Izvor: Facebook.com/EsplanadeZagrebHotel

Za objavljivanje na društvenim mrežama ova dva hotela koriste interni tim ljudi. Iako je u pojedinim hotelima praksa da se ovaj posao prepušta PR agencijama, Sanda Sokol ističe da je zbog internog tima sve brže i jednostavnije.

Interni tim zna kako hotel diše, šta se događa u koje vreme, šta bi bilo zgodno objaviti i propratiti. Zna i kojim rečima se služiti kako bi komunikacija bila opuštena, ali opet u skladu sa standardima
koji predstavljaju hotel – kaže ona.

Trudite se da objavljujete gotovo svakodnevno, kako biste bili stalno prisutni na mrežama. Hotel Esplanade, primera radi, preko društvenih mreža često dobija upite o različitim poslovnim ponudama i saradnji.

Izvor: Facebook.com/HotelZlatiborMona

Izvor: Facebook.com/HotelZlatiborMona

Osim toga, fanovi će često, umesto upita putem mejla poslati upit na neku od stranica na društvenim mrežama. Ne bi trebalo ostavljati ih da dugo čekaju odgovor.

Broj upita koje primamo na dnevnom nivou je zaista značajan, pre svega zbog kontinuiranih kampanja i sadržaja koje objavljujemo. Takođe, trudimo se da budemo maksimalno ažurni i zainteresovane servisiramo informacijama sa prodajnim ciljem u kratkom vrememenskom periodu – dodaje Platiša.

Bitno je i konstantno unapređivati kako sam sadržaj, tako i tehnike merenja efekata. Nemojte se ograničiti na objavljivanje slika i video sadržaja. Primera radi, možete objaviti i komentar koji je ostavio gost koji je oduševljen uslugom u hotelu.

Izvor: Facebook.com/EsplanadeZagrebHotel

Izvor: Facebook.com/EsplanadeZagrebHotel

Isto tako, imajte na umu da je hotel pun ekskluzivnog sadržaja. To možete da iskoristite kako biste fanovima predstavili šta se u hotelu odvija “iza scene”, odnosno kako radnici hotela obavljaju svakodnevne zadatke.

Međutm, nije dovoljno samo svakodnevno objavljivanje zanimljivog sadržaja. Neophodno je ponekad uložiti određenu svotu novca i, na primer, bustovati objave kako bi bile vidljivije i kako biste pridobili veći broj fanova.

– Već par godina unazad imamo definisanu strategiju postovanja shodno prodajnim ciljevima i aktuelnoj ponudi, koja se revidira na mesečnom nivou. Korišćenje oglašivačke platforme na Fejsbuku je značajan kanal distribucije u našem slučaju. Isti slučaj je i kada je u pitanju Google Adwords. Trudimo se da ga konstantno unapređujemo i učinimo merljivijim – objašnjava Platiša.

Share Button
blog comments powered by Disqus