Kraljevi čardaci – Prošireni kapaciteti, inovacije i zimska sezona

Intervju , Srbija / 19. 12. 2014. / Autor:

Kraljevi čardaci, hotelsko-apartmanski kompleks na Kopaoniku, otvoren je 2011. godine. U svaku zimsku sezonu ulaze proširenih kapaciteta i, kako kažu, trude se da iz sezone u sezonu budu što bolji.

Kraljevi čardaci nalaze se u vikend naselju Kopaonik i vlasništvo su građevinske firme “Prvako inženjering” iz Kragujevca.

– Kada je reč o prethodnoj sezoni, naši kapaciteti su u udarnim terminima bili popunjeni. U ostalim terminima popunjenost je varirala od 50 do 90 odsto. Imajući u vidu vremenske uslove, kako zimske tako i letnje sezone, zadovoljni smo poslovanjem našeg objekta u prethodnoj godini. Poslovanje Kraljevih čardaka od 2011. pa do danas ocenila bih, od jedan do pet, jakom četvorkom – kaže Vesna Kostadinović – direktorka prodaje hotelsko-apartmanskog kompleksa Kraljevi čardaci.

Vesna Kostadinović, foto: Nenad Pavlović

Vesna Kostadinović, foto: Nenad Pavlović

Kompleks je udaljen 4,5 kilometra od centra Kopaonika i 2,5 kilometra od najbliže žičare. Ipak, udaljenost od skijališta ne predstavlja problem, pošto se za goste Kraljevih čardaka više puta u toku dana organizuje prevoz do skijašnice na stazi A.

U ovu zimsku sezonu ovaj hotelsko-apartmanski kompleks ušao je i sa proširenim smeštajnim kapacitetima. Sada ga čini 199 apartmana i aparthotel sa 27 soba, a ukupno može da primi 823 gostiju.

Kraljevi čardaci

Kraljevi čardaci

Najveće interesovanje vlada za smeštajem u aparthotelu, koji je od ove zimske sezone bogatiji za još jedan hotelski blok. Kraljeve čardake podjednako često posećuju i porodice i parovi, a sam kompleks ima dosta pogodnosti za porodice sa malom decom. Kada govorimo o stranim turistima, Mađari su naši najčešći gosti, ali od prošle godine znatno se povećao broj turista iz Rusije, Velike Britanije i Rumunije – dodaje Kostadinović.

Gostima kompleksa na raspolaganju su fitnes centar, restorani, pivnica. Ipak, od sadržaja koje nude, najpopularniji je spa centar. Klub privrednih novinara Srbije i Centar za promociju wellness i spa Sunny dodelili su Kraljevim čardacima priznanje za wellness hotel 2012. godine. Veliko interesovanje vlada i za savremeni kongresni centar sa 350 mesta koji je, takođe, novina u odnosu na prethodnu sezonu.

Kraljevi čardaci, otvaranje pivnice

Kraljevi čardaci, otvaranje pivnice

Kako je Kopaonik popularan i leti, za goste ovog kompleksa u tom periodu organizuju se ekskurzije koje obuhvataju obilazak verskih znamenitosti, kao i prirodnih lepota ove planine.

– Objekat Kraljevi čardaci se gradio i razvijao iz godinu u godinu. Od prve sezone, najveći akcenat je bio na samoj usluzi gostiju. Uvek polazimo od toga šta bi nas zadovoljilo da smo gosti nekog hotela i trudimo se da im ugodimo interesantnim paketima. Sve više interesovanja donosi nam i internet oglašavanje na sajtovima za rezervaciju smeštaja – ističe direktorka prodaje ovog kompleksa.

Kraljevi čardaci

Kraljevi čardaci

Ipak, nije dovoljna samo dobra volja. Kako ističu iz ovog kompleksa, da bi turizam krenuo boljim putem, hotelijerima je neophodna podrška države, nadležnog ministarstva, ali i manji nameti. Takođe, kako bi poslovanje bilo uspešno, neophodno je uvoditi inovacije.

Ukoliko želite da budete uspešni u nečemu čime se bavite, morate pre svega da pratite trendove i potrebe krajnjih korisnika, u ovom slučaju – gostiju. Naša prednost ogleda se u tome što kod nas postoje samo zarezi i kada je reč o unapređenju poslovanja, ne razmišljamo o tačkama. Mislim da su naši gosti to prepoznali. Ipak, potencijal srpskih planina je ogroman, a iskorišćenost minimalna, izuzev Kopaonika i Zlatibora. Nedovoljno se radi i na eko-turizmu, a Čardaci, što se toga tiče, spremaju jednu novinu od sledeće letnje sezone – zaključuje Kostadinović.

Share Button
blog comments powered by Disqus