Mala škola bontona za hotelske radnike

Ostale teme , Region / 05. 07. 2017. / Autor:

Ljubazni i pažljivi – ove dve osobine hotelijeri izdvajaju kao najvažnije za hotelsko osoblje. Mali gestovi i postupci zaposlenih u velikoj meri mogu uticati na utisak gosta tokom boravka. Sa druge strane, za menadžere i vlasnike hotela je najvažnije poznavanje suptilnih načina za motivaciju osoblja.

Izvor: Solaris Resort, Vrnjačka banja

Predstavljamo vam načine kako da kroz jednostavne promene u ponašanju budete znatno ljubazniji prema turistima i svojim kolegama.

Osmeh

Neverovatno je koliko osmeh u radu menja utisak gosta. Pre svega, osmeh odaje pristupačnost i govori da vam je stalo do osoba koje odsedaju u vašem hotelu. Bez obzira na to koliko vam je loš dan, osmeh može napraviti ogromnu razliku, a posebno u prilikama kada i gost uzvrati. Zamislite koliko gostu koji je celog dana putovao znači kada ga na recepciji dočeka nasmejano i pozitivno osoblje.

Komplimenti i pohvale

Ko ne voli da čuje nešto lepo? Kompliment gostu ili pozitivan komentar o ponašanju ili izgledu prema istraživanjima gotovo uvek izaziva pozitivan odgovor, čak i osoba koje su zatvorenije i manje komunikativne. Naravno, nemojte preterivati.

Poruke gostima

Poruke dobrodošlice koje se nalaze u sobama najčešće su potpisane od strane menadžera hotela što mnogi izdvajaju kao grešku. Hotelijeri bi trebalo da budu slobodni da dopuste zaposlenima da nakon uređenja sobe sami ostave poruku i potpišu sebe. Na taj način, ostvaruje se bliži kontakt sa posetiocima. Papir sa kratkom porukom ne mora biti u sobi samo pri dolasku, već i, recimo, nakon sređivanja sobe tokom dana. Tako jednostavan gest zaista pozitivno utiče na utisak gosta.

Izvor: bespokebureau.com

Pozitivni postupci

Započnite dan uz želju da tokom radnog vremena učinite nešto pozitivno, nešto što će nekoga obradovati. To ne mora biti velika stvar. Osmeh, zahvalnost, kompliment ili pohvala su deo pozitivne strane hotelskog osoblja i ono ne treba da štedi na tome.

Volite ono što radite

Ukoliko volite svoj posao, u radu nema greške. Rad sa entuzijazmom je primamljiv drugim zaposlenima, a posebno gostima koji vide da sa velikom posvećenošću obavljate dnevne aktivnosti i uživate u tome.

Nagrade za zaposlene

Hotelijeri i vlasnici bi trebalo mnogo pažnje da posvećuju nagrađivanju zaposlenih. Na kraju svakog meseca jasno treba istaći da vidite ko je dobar u svom poslu i ko se trudi, a ko ne.

Kako biste ih adekvatno nagradili, sprovedite povremeno anketu među zaposlenima sa vrlo jednostavnim pitanjima poput onih u vezi sa omiljenom hranom, restoranom, načinima odmora i sl. Zatim, one zaposlene koji su se izdvojili nagradite upravo na način koji su naglasili u anketi. Dobar način da motivišete zaposlene da se iz meseca u mesec sve više trude, zar ne? Imajte na umu da ne možete sve radnike motivisati na istovetan način, osim ukoliko to nije povišica.

Briga o ljudima

Deo hotelskog bontona podrazumeva da, osim o gostima, brinete i o ljudima sa kojima radite. Potrudite se da, kao osoblje hotela, budete kolegijalni sa drugim zaposlenima. Jedino harmonija i pozitivan odnos među ljudima unutar objekta mogu stvoriti pogodnu osnovu za dobre utiske gostiju nakon boravka u vašem hotelu.

Share Button
blog comments powered by Disqus