Marriott postaje najveći lanac hotela na svetu

Ostale teme / 17. 11. 2015. / Autor:

Marriott International postaće vlasnik rivalskog hotelskog lanca Starwood za 12,2 milijarde dolara. Ovaj dogovor omogućiće hotelskom lancu Marriott da postane najveći na svetu, sa više od 5.500 hotela i oko 1,1 milion soba širom sveta.

Milan Marriott Hotel

Milan Marriott Hotel

Starwood hotelski lanac, koji, između ostalih, uključuje brendove kao što su Westin, W i Sheraton, oglašen je za prodaju u aprilu.

Spekuliše se da su ponudu za kupovinu uputili Hyat Hotels Corporation, InterContinental Hotels Group, kao i nekoliko kineskih kompanija, ali Marriott nije bio spominjan kao potencijalni kupac.

Marriott će od ukupne dogovorene sume, dati samo 340 miliona u kešu, dok će 11,9 milijardi dolara iznositi cena deonica.

Hotelima ovog lanca, kojih ima oko 4.300, a koje čine brendovi kao što su Ritz Carlton, Courtyard i Residence Inn pridružiće se Starwood hoteli sa oko 1.270 objekata. Marriott će tako dobiti i hotele koji su unikatni, fokusirani na dizajn i koji više privlače mlađe turiste.

Four Points by Sheraton Ljubljana

Four Points by Sheraton Ljubljana

Najveći izazov Marriott hotelima predstavljaće brend Sheraton koji je, kako prenosi The New York Times, glavni razlog prodaje.

Starwood hoteli su se dobro probili na tržištu Indije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata i to bi moglo da pomogne kompaniji Marriott koja daleko najviše hotela ima u Americi. Ipak tek nešto više od 10 odsto od ukupnog broja hotela oba lanca nalazi se u Evropi.

Marriott očekuje da će kupovinom Starwood hotela uštedeti oko 200 miliona dolara godišnje. Uostalom, smatraju i da će nakon ove transakcije povećati konkurentnost na tržištu, kao i da će biti u mogućnosti da turistima ponude bolji izbor hotela.

Arni Sorenson, ostaće predsednik i generalni direktor nove kompanije, dok će upravni odbor Marriott grupacije dobiti još tri člana iz Starwood hotela.

Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel

Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel

– Ovo je prilika da se stvori još jača kompanija koja će koristiti prednosti i Marriott i Starwood hotela. Sa druge strane, potencijalnim gostima moći ćemo da ponudimo veći izbor hotelskih brendova, a očekujemo i da će se popraviti prihodi kako vlasnicima hotela, tako i vlasnicima franšiza – zaključio je Sorenson, navodi se u saopštenju Marriott hotela.

Generalni direktor Starwood Hotels & Resorts Worldwide Adam Aron istakao je da kombinacija Starwood i Marriott hotela ima veliki potencijal za dalji razvoj.

Marriott i Starwood, kao i drugi hotelski lanci, u svom vlasništvu zapravo imaju veoma mali broj hotela. Umesto toga, rukovode hotelima ili prodaju franšize svojih brendova.

Oba ova hotelska lanca posluju na tržištu zemalja regiona. U srpskoj prestonici nedavno je otvoren Marriott hotel, dok je Metropol od otvaranja posle rekonstrukcije deo Starwood grupacije.

Residence Inn by Marriott, Sarajevo

Residence Inn by Marriott, Sarajevo

U Hrvatskoj za sada nema Marriott hotela, ali postoje četiri Starwood hotela i to u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu.

U Ljubljani posluje Sheraton, deo Starwood lanca, u Sarajevu dva Marriott, ali nema Starwood hotela, dok jedino u Crnoj Gori nema nijednog objekta koji pripada ovim lancima.

Očekuje se da će transakcija biti u potpunosti završena sredinom 2016. godine. Ukoliko bude uspešna, Marriott će postati najveći hotelski lanac na svetu, dok će iza njega biti Hilton, sa 4.500 objekata i oko 735.000 soba.

Share Button
blog comments powered by Disqus