Može li virtuelna realnost da poveća broj rezervacija u hotelu?

Ostale teme , Region / 09. 12. 2015. / Autor:

Prikaz unutrašnjosti hotela ili njegove okoline uz opremu za virtuelnu stvarnost mogao bi da doprinese povećanju rezervacija. Mnoge turističke kompanije počele su da koriste ovu uslugu kako bi primamile nove putnike, a virtuelnu realnost počeli su da isprobavaju i hoteli.

London Marriott Park Lane

London Marriott Park Lane

Kada turisti “na svojoj koži” osete kako izgleda boraviti na nekoj destinaciji, to mnogo više utiče na njihovu odluku da otputuju baš tamo, od lepih fotografija.

Čak je i na konferenciji u Hrvatskoj, Best Stay Croatia 2015 istaknuto da kada turisti “isprobaju” doživljaj boravka u određenom hotelu ili na nekoj destinaciji, verovatnoća za rezervacijom se povećava.

Marriott hoteli su još prošle godine pokazali da su zainteresovani za polje virtuelne stvarnosti kada su u Njujorku instalirali Teleporter kabine. Gosti su u njima, uz pomoć 4D tehnologije, mogli ne samo da otputuju na vrh londonskog tornja i havajsku plažu, već su mogli da osete i temperaturu, vlažnost vazduha i vetar. Čitavo iskustvo u Marriott Teleporteru traje 100 sekundi, a za tehnologiju je zadužen Oculus Rift.

Marriott Transporter; Printskrin: Youtube/Marriott Hotels

Marriott Transporter; Printskrin: Youtube/Marriott Hotels

Zatim su, početkom septembra 2015. testirali uslugu VRoom Service, koja je nastala u saradnji sa kompanijom Samsung. Ona podrazumeva da gosti u londonskom Marriott Park Lane i njujorškom Marriott Marquis hotelu tokom 24 sata mogu da iznajme opremu kojom mogu da uplove u virtuelnu stvarnost.

Naime, na zahtev gosta, hotel bi u sobu dostavio slušalice i set za virtuelnu stvarnost, kao i uputstvo. Dostupne lokacije za sada su čileanski Andi, ulice u Pekingu i poslastičara u Ruandi. Kako navode u Marriott hotelima, njihov cilj je bio da novim, digitalnim turistima, pokažu da prate tehnološke trendove.

– Otkrili smo da ljudi nakon virtuelnog iskustva imaju veću želju za pravim putovanjem. Iako je lepo kada gledate fotografije hotela na sajtu, mnogo više kredibiliteta hotelu daje kada gosti mogu virtuelno da prošetaju hotelskom sobom i uživaju u pogledu na Central park. Virtuelna realnost je odličan način da “isprobate” putovanje i omogućite turistima da se lakše odluče za rezervaciju u vašem hotelu – istakao je Majkl Dejl, potpredsednik marketinga Marriott hotela u intervjuu za Forbes.com.

Printskrin: Youtube/Marriott Hotels

Printskrin: Youtube/Marriott Hotels

Veruje se da je najveća prednost virtuelne stvarnosti to što će turisti moći da vide i osete kako izgleda neka lokacija pre nego što rezervišu putovanje. Kada je reč o hotelima, to znači da će putnici moći, uz virtuelnu realnost, da prošetaju po sobi i ostalim delovima hotela, ali i da obiđu njegovu okolinu.

Hoteli bi čak mogli da uvedu i uslugu poput virtuelnog konsijerža koji će turistima biti svojevrsni vodič pri predstavljanju pogodnosti hotela. Vlasnici više hotela mogli bi na ovaj način da gostima u jednom od njih virtuelno prikažu kako izgledaju ostali.

Osim što bi mogli da upotrebe ovo kako bi privoleli putnike da odsednu kod njih, hoteli bi mogli i da iskoriste virtuelnu stvarnost kao svoju prednost u odnosu na AirBnB. Ne može se očekivati da će vlasnici stanova koji ih iznajmljuju preko ove kompanije uložiti dovoljno novca kako bi na pravi način ispratili ovaj tehnološki iskorak.

New York Marriott Marquis

New York Marriott Marquis

Takođe, ovakva tehnologija se može iskoristiti kako bi se povećao broj kongresnih događaja u hotelu. Nekada nam se, gledajući fotografije, može učiniti da su kongesne sale veće nego što zapravo jesu. Međutim, uz virtuelnu realnost, kongresni turisti i organizatori ovakvih dešavanja će moći ne samo da vide salu, već i da prošetaju u njoj i osete njenu atmosferu.

Iako ova tehnologija za sada košta više nego što neki hoteli mogu da izdvoje za marketing, činjenica je da je virtuelna realnost vredan alat za povećanje broja rezervacija ne samo soba već i kongresnih sala.

Share Button
blog comments powered by Disqus