Nekada najluksuzniji hotel i dalje čeka rekonstrukciju

Ostale teme , Srbija / 26. 09. 2015. / Autor:

Kada je otvoren bio je jedan od najmodernijih i najvećih hotela na Balkanu. Na sedam spratova nalazilo se 600 soba i 23 apartmana. Od svih njih, danas radi tek šestina.

Foto: hoteljugoslavija.rs

Foto: hoteljugoslavija.rs

Njegovo ime trebalo je da bude hotel Beograd. Arhitektonski konkurs za izgradnju ovog hotela raspisan je 1947. godine. Pobedilo je konkursno rešenje Projektnog zavoda Hrvatske – poznate zagrebačke arhitekte Mladen Kauzlarić, Lavoslav Horvat i Kazimir Ostrogović. Iako je izgradnja počela sledeće godine, već 1949. godine je obustavljena zbog ekonomske krize.

Međutim, 11 godina kasnije radovi su obnovljeni, ali po izmenjenom projektu. Njegov autor bio je Lavoslav Horvat, jedan od trojice arhitekata koji su i započeli njegovu izgradnju. Zvanično je otvoren 1969. godine, kada su vodeće beogradske arhitekte završili enterijer hotela Jugoslavija.

Imao je 1.100 ležajeva u 600 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, kao i 23 apartmana. U sastavu hotela bila su dva restorana, jedan čiji je kapacitet bio 600 i drugi, manji, koji je mogao da primi 200 ljudi.

Nekadašnji izgled hotela; Foto: beobuild.rs

Nekadašnji izgled hotela; Foto: beobuild.rs

Podaci govore da je bio jedan od najluksuznijih hotela na teritoriji tadašnje Jugoslavije. Njegovu luksuznost možda najbolje potkrepljuje podatak da su u njemu boravile mnoge poznate ličnosti poput kraljice Elizabete II, Nila Armstronga, Tine Tarner, Ričarda Niksona.

Ipak, slava nije dugo trajala. Već tokom osamdesetih godina hotel je postao nerentabilan, a devedesetih je izgubio goste i dve od nekadašnjih pet zvezdica.

Tokom NATO bombardovanja 1999. godine, dva projektila pogodila su zapadno krilo hotela, koji je, zatim, zatvoren. Od tada je nekoliko puta menjao vlasnika, a tokom jednog perioda služio je i za kačenje bilborda.

Foto: hoteljugoslavija.rs

Foto: hoteljugoslavija.rs

Hotel je delimično rekonstruisan i otvoren 2013. godine, kada je ponovo primio prve goste. Obnovljena je i svečana sala, oštećena u bombardovanju, a zvanično je otvorena 2014. godine.

Njena rekonstrukcija podrazumevala je proširenje na 800 kvadrata. Visoka je 12 metara, a sada je krasi luster sa 40.000 „Svarovski“ kristala i 2.300 sijalica. Zapravo, luster je postavljen još 1969. godine, kada je hotel i otvoren po prvi put, ali su u njega sada ugrađena LED svetla. Danas, ovaj kristalni luster važi za najveći na svetu. Nekada najbolji hotel na ovim prostorima, danas je najpoznatiji po organizacijama svečanosti i veselja, upravo u toj sali.

Gostima je na raspolaganju tek stotinak soba, a hotel je kategorisan sa 3 zvezdice. Cene su, kako navode gosti pristupačne, a najviše pohvala hotel dobija zbog svoje lokacije. Ipak, nedostaju mu prateći sadržaji poput bazena i wellness i spa sadržaja.

Foto: hoteljugoslavija.rs

Foto: hoteljugoslavija.rs

Nakon celokupnog renoviranja hotel bi trebalo da pripadne prestižnom lancu hotela Kempinski. Plan je da hotel bude deo kompleksa Dunavska kapija, koji će uključivati wellness i spa centar, prodavnice, restorane i podzemni parking.

Uz sve to, planirana je i izgradnja dve kule u kojima će se nalaziti trgovinski centar, poslovni i stambeni prostor. Predviđeno je da hotel dobije i konferencijski prostor, ali i bazen na krovu. Celokupna investicija procenjena je na više od 200 miliona evra.

Renovirani hotel Jugoslavija trebalo bi da ima 280 soba i 5 zvezdica. Najpovoljnija prognoza za završetak ovih radova je 2019. godina, čak 20 godina nakon oštećenja hotela. Ostaje samo da se vidi da li će se ovi planovi zaista ostvariti i pomoći hotelu Jugoslavija da povrati nekadašnju slavu.

Share Button
blog comments powered by Disqus