(Ne)moguća misija: Turizam 365 dana u godini

Ostale teme / 21. 12. 2016. / Autor:

Da li je i u kojoj meri koncept “Turizam 365 dana u godini” ostvariv, diskutovalo se prošlog meseca na konferenciji Best Stay, u okviru radionice na ostrvu Krk.

Hotelijeri, turistički radnici i profesori, razmenili su mišljenja i stavove. Wellness program, manifestacije, razmišlanje “out of the box” i pronalaženje novih ciljnih grupa predstavljaju sam deo strategije u cilju turizma koji će postojati tokom cele godine.

best-stay-krk

O situaciji u Opatiji, razgovarali smo sa Goranom Pavlovićem iz Turističke zajednice grada Opatija. Pavlović smatra da se turizam kroz 365 dana u godini može održati ukoliko raspolažete širokom ponudom usluga koje gosti, odnosno posjetitelji mogu koristiti.

“Ponuda Opatije bazira se na nekoliko različitih proizvoda poput wellnessa i zdravlja, te kongresne ponude koji su aktualniji i traženiji u razdoblju proljeća, jeseni i zime. Uz to je jako važno da je gastronomska ponuda na visokoj razini tijekom cijele godine, odnosno da se restorani ne zatvaraju.” – zaključio je Pavlović.

bestst2

Pavlović smatra da manifestacije mogu biti ključ uspeha. “Postoji cijeli niz tradicionalnih događanja koja obogaćuju boravak gostiju u Opatiji poput karnevala, Festivala kave, Festivala čokolade, Oaza wellnessa, Bečki tjedan, Gourmet priča, Advent i sl.”

Vrlo je važno iz kog ugla posmatrati ovaj problem, ukoliko zaista postoji. “Pitanje o celogodišnjem turizmu je kao pitanje da li je starija kokoška ili jaje, da li je bitnije da imamo bolje avio veze, kako bi došli putnici ili da napravimo više kvalitetnog sadržaja, kada putnici dođu da ne budu prepušteni sami sebi” – mišljenje je Anje Profozić, direktorice agencije Proper DOO iz Rijeke.

bestanja

Richard Windischbacher iz Turističke zajednice grada Graz smatra da je važno razmišljati o “out of the box” strategiji, ako ste na primer fokusirani na sedmodnevne boravke probajte da ih redukujete na tri ili četiri dana boravka. Uz to, bitno je pronaći ciljne grupe kojima je period van regularne sezone idealan.

richard

Windischbacher kao dobar primer, navodi jedan ski centar u Tirolu. “Imali su samo dva do tri meseca centra sezone i želeli su da ljudi ne dolaze samo na skijanje. U tom delu Austrije imamo lepe planine i jezera. Vlasnici ski centra su odabrali porodice sa decom kao ciljnu grupu i cela godina strategije je usmerena na njih i aktivnostu kao što su hodanje u prirodi, skijanje, bicikl. Fokus nije bio samo na roditeljima već na deci. Kada su deca srećna biće i roditelji, a kada su deca zauzeta roditelji imaju i vremena za sebe, to je odmor i za decu i za roditelje”.

Na osnovu svega rečenog, turizam 365 dana u godini i nije nemoguća misija. Ipak, dobre ili loše prakse će to najbolje potvrditi.

Share Button
blog comments powered by Disqus