Neorenesansni hotel iz 19. veka danas je ruina

Hrvatska , Ostale teme / 04. 12. 2015. / Autor:

Hotel Central podignut je još 1894. godine. Hroničari tvrde da je bio najlepši hotel u hrvatskom gradu Karlovcu. Ipak, nije imao srećnu sudbinu, pa je danas napušten i ruiniran.

Razglednica nastala 1904. godine; Izvor: kaportal.rtl.hr

Razglednica nastala 1904. godine; Izvor: kaportal.rtl.hr

Nakon što je srušio poznatu gostionicu „K Orlu“ koja se na tom mestu ranije nalazila, Ludvig Šroif je 1894. godine izgradio dvospratni neorenesansni hotel Central za koji je sam pravio nacrte i sam ga zidao. Hotel je imao 40 soba i veliku dvoranu u kojoj su se služili obroci.

Šroif je kao mladić došao u Karlovac i tu usavršio ugostiteljski zanat. Kapital za izgradnju hotela Central dali su mu otac i tast.

Iako je bio stranac, novi grad u kojem se obreo mu se toliko dopao, da je promenio svoje ime u Ljudevit, kako bi ga prilagodio. Njegovi roditelji bili su ugledni ugostitelji, a Ljudevit je svoja prva znanja sticao u hotelima u Budimpešti.

Osim što se samo u hotelu Central služilo Plzenjsko pivo iz građanske pivare u Plzenju, hotel je bio važan za karlovačku kulturnu istoriju. Imao je lepo uređen vrt, a jedan njegov deo bio je natkriven kako bi služio kao pozornica. Leti su se tu održavali koncerti na otvorenom, kao i pozorišne predstave.

Dve prostorije hotela Central ustupljene su Hrvatskoj građanskoj čitaonici, osnovanoj 1906. Međutim, ubzo je čitaonica morala biti premeštena, a isti taj prostor je već 1908. godine poslužio za prvi stalni bioskop „Royal American”.

Hotel Central danas; Izvor: kaportal.rtl.hr

Hotel Central danas; Izvor: kaportal.rtl.hr

Početkom 20-og veka Karlovac je bio dobro organizovan i perspektivan grad, iako je smrtnost novorođenčadi bila velika. Međutim, higijena u hotelu Central bila je na visokom nivou, pa su gotovo sva deca i unučad vlasničke porodice rođena u hotelu.

Nakon smrti Ljudevita Šroifa, hotel Central su nastavili da vode njegova supruga Elizabeta Šroif, ćerka Otilia i zet Nikola Cerinić, koji preuzima glavnu ulogu za funkcionisanje hotela.

Cerinić je za potrebe hotela kupio posed u selu Bencetići kojem je dao ime „Brusnik”. Na vrhu Brusnika planirao je da sagradi palatu. Palata je trebalo da nosi naziv Villa Otti po njegovoj supruzi Otiliji. Međutim, ova zamisao Nikole Cerinića ostala je neostvarena zbog izbijanja Prvog svetskog rata. Originalni nacrti palate i danas se čuvaju u porodici.

Cerinićev sin, Jerko završio je studije za vinarstvo i podrumarstvo u Austriji. Na imanju u Bencetićima gajio je vinograde, voćnjake i bavio se proizvodnjom vina. Ova domaća vina mogla su se naći u ponudi restorana hotela Central.

Nacionalizacija 40-ih godina prošlog veka nije zaobišla ni hotel Central. Inventar hotela dat je na raspolaganje gradskom hotelsko-ugostiteljskom preduzeću, a zgrada je ostavljena upravi stambenih zgrada Narodnog odbora. Prema rešenju o nacionalizaciji, hotel Centar sa celokupnim inventarom je oduzet porodici i ona se morala iseliti iz hotela.

Unutrašnjost hotela; Izvor: croatiabizinvestments.com

Unutrašnjost hotela; Izvor: croatiabizinvestments.com

Objekat hotela Central je, nakon što je 1981. prestao sa radom, od 1985. godine pa sve do početka građanskog rata služio kao poslovni prostor, kasnije kao kafana i disko klub. Iako je bio oštećen, tokom rata u hotelu Central pružen je nužni smeštaj izbeglicama. Nakon rata, kada je hotel bio u još gorem stanju, naslednici, članovi porodice Cerinić, podneli su zahtev da se hotel vrati u njihovo vlasništvo.

Vlast samostalne države Hrvatske februara 1999. dodeljuje pravo vlasništva nad hotelom preduzeću Korana d.d. uz prethodno brisanje društvenog vlasništva. Korana i Grad Karlovac, jednakim udelima, osnovali su preduzeće Central d.o.o.

Grad je imao različite ideje za oživljavanje hotela od kojih je jedna bila da se on pretvori u studentski dom. Međutim, ni Korana ni Grad nisu imalil nikakvog interesa od ulaganja u obnovu Centrala, te je doneta odluka o prodaji suvlasničkog udela koji ima Korana.

Hotel Central je 2014. godine prodat Jozi Kalebu, po ceni od 1.205.000 kuna. Njegov sin, Matej Kaleb je tom prilikom naglasio da će otpočeti sa obnovom i sanacijom, te da će hotel ostati u funkciji. Celu priču o hotelu Central i porodici koja ga je podigla možete pročitati ovde.

Share Button
blog comments powered by Disqus