Nišu nedostaje hotel sa pet zvezdica

Niš ima oko dvadeset hotela različite kategorizacije. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, interesovanje stranih turista za noćenje u ovom gradu je znatno povećano u odnosu na prethodne godine. S obzirom na to, postavlja se pitanje: ima li Niš dovoljno hotelskih kapaciteta da isprati povećani priliv turista?

Centar Niša i hotel Ambasador; Izvor: Wikipedia/Alxadj

Centar Niša i hotel Ambasador; Izvor: Wikipedia/Alxadj

Niš je tokom 2014. godine posetilo više od 68.000 domaćih i stranih turista, dok je ostvareno više od 130.000 noćenja. Kada je reč o dolascima, to predstavlja porast od skoro devet odsto, u odnosu na 2013, odnosno porast od oko šest odsto, ukoliko govorimo o noćenjima.

Od ukupnog broja turista, nešto manje od polovine (oko 31.000) činili su domaći, dok je stranih turista bilo oko 37.000. Iako je Niš, zvanično, 2014. posetilo manje domaćih turista nego stranih u odnosu na 2013. godinu, primetan je porast stranih turista koji su posetili ovaj grad i to od skoro 25 odsto.

Kada su u pitanju noćenja, zabeleženo je 2014. godine oko dva odsto manje noćenja domaćih turista nego 2013, dok je kod stranih turista povećano interesovanje za noćenje u ovom gradu za skoro 18 odsto.

Hotel Best Western My Place

Hotel Best Western My Place

Niš ima oko 20 hotela koji su kategorizovani od jedne do četiri zvezdice. Iako bi bilo poželjno da svi oni imaju svoj sajt ili da se rezervacija smeštaja u njima može obaviti preko sajtova koji se time bave, to nije tako.

Takođe, u gradu se nalazi dosta hostela, kao i vila i konaka, koji u ponudi imaju uglavnom, prenoćište. Hotela sa pet zvezdica u Nišu nema, a od međunarodnih hotelskih lanaca, ovde je prisutan samo jedan i to Best Western.

Da postoji problem u smeštajnim kapacitetima u Nišu, shvatilo se 2013. godine, prilikom pripremanja proslave 17 vekova Milanskog edikta. Tada je najavljeno da će Niš posetiti oko 100.000 turista, a da grad ima tek nešto više od 4.000 kreveta u svim hotelima, hostelima i motelima.

Hotel Tami Residence

Hotel Tami Residence

Iako je tada iz Turističke organizacije Niš istaknuto da će, ukoliko do problema dođe, on biti rešen povećanjem kapaciteta privatnog smeštaja, to na duže staze nije rešenje.

Niš ima tek nekoliko hotela koji u svojoj ponudi imaju određene konferencijske kapacitete, kao i spa i wellness sadržaje, a to su uglavnom hoteli sa četiri zvezdice. Značajnije konferencijske kapacitete ima samo hotel Grand, dok, primera radi, Tami Residence i Best Western My Place karakterišu i pojedini spa i welness sadržaji.

U poslednjih nekoliko godina u gradu je otvoren samo jedan hotel većih kapaciteta – Grand. Iako je otvoreno i nekoliko manjih hotela, mahom niže kategorizacije, mnogi hoteli su zatvoreni. Među njima su Nais, ali i Ambasador, hotel većih kapaciteta, koji je u centru Niša poslovao skoro pet decenija.

Grand hotel

Grand hotel

Većina novootvorenih hotela ima isti problem – mali kapacitet. S obzirom na to stiče se utisak da Nišu, ne samo da nedostaje hotel sa pet zvezdica, već da nedostaje hotel koji bi imao veće kapacitete.

Treba istaći da je u planu da se nekadašnji hotel Park, koji je poslednjih godina zatvoren, renovira i ponovo otvori kao hotel najviše kategorije, koji će imati i veliku kongresnu salu. Ukoliko se to dogodi, on će biti jedini hotel u gradu sa pet zvezdica i tek drugi sa većom kongresnom salom.

Do tada, hoteli koji već posluju u Nišu nove goste mogli bi da privuku boljom onlajn promocijom i predstavljanjem sadržaja koje njihovi objekti nude.

Share Button
blog comments powered by Disqus