Noćni provod i priroda – najčešći razlozi dolaska stranih gostiju u Srbiju

Ostale teme , Srbija / 17. 01. 2017. / Autor:

Srbiju je u periodu od januara do novembra 2016. godine posetilo više od dva i po miliona turista, što predstavlja rast broja gostiju u odnosu na godinu pre od 13 odsto. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2016. godina bila je najbolja za srpski turizam, a porast broja gostiju veći je čak i u odnosu na svetski prosek.

Novi Sad, Izvor: Hotel Leopold I

Od oko dva i po miliona turista iz prethodne godine, više od 1,3 miliona čine domaći gosti, dok ostatak čine inostrani putnici. U obe kategorije zabeležen je jednak rast od 13 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Najveći broj noćenja srpskih turista, oko pola miliona, zabeležen je u Vrnjačkoj Banji što je povećanje za petinu u odnosu na raniji period, a za njom slede i Zlatibor, Kopaonik i Beograd koji takođe beleže nagli rast broja noćenja lokalnih gostiju.

Više od milion i 200 hiljada noćenja inostranih turista bilo je u Beogradu, a iza prestonice su po broju noćenja Novi Sad i Zlatibor, ali sa skoro deset puta manjim brojem gostiju.

“Po zvaničnoj statističkoj proceni mi smo na nivou prvih 11 meseci zabeležili povećanje od 13 odsto i domaćih i inostranih gostiju i ako je tako bilo i u decembru što ćemo znati krajem januara možemo reći da očekujemo da smo godinu završili sa 2,7 miliona turista koji su došli i izabrali Srbiju za svoju destinaciju“, rekla je za B92 Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije.

TO Srbije/Uvac

TO Srbije/Uvac

Turisti se, prema istraživanjima, za posetu Srbiji najčešće odlučuju zbog dobrog provoda i izuzetnih prirodnih lepota. Iako je 2016. godine u Srbiji najviše gostiju bilo iz susednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, beleži se i porast broja turista iz Turske, Grčke, Slovenije i Rusije.

“Statistički podaci govore da nas najviše posećuju gosti iz bivših Jugoslovenskih država ali i iz regiona, tu govorimo najviše o Rumuniji i Bugarskoj dok značajan broj gostiju nam na godišnjem nivou dolazi i iz Turske ili Grčke“, ističe Vlatković.

U toku prethodne godine Turistička organizacija Srbije nastupala je na 23 sajma i organizovala više poseta novinara i turoperatora, što je garant da će broj turista i ubuduće rasti. Očekivanja u Ministarstvu turizma su da će i novih 60 hiljada vaučera za domaće turiste biti od velikog značaja za uspešnost turizma zemlje i u 2017. godini.

TO Srbije/Beograd

TO Srbije/Beograd

Sve više novih hotela u Beogradu

U Beogradu se svakih 45 dana prošle godine otvarao novi hotel, kaže za Novosti Gergi Genov, direktor Udruženja hotelijera HORES. On dodaje i da se trend otvaranja hotela nastavlja ali i da je ostalo da se privatizuje određeni broj hotela kako bi ova oblast bila kompletno “utegnuta”.

Kongresni turizam veliki potencijal

Takođe, Srbija trenutno zauzma 47. poziciju u svetu najboljih kongresnih destinacija, a 7.000 hotelskih kreveta i samo 3.000 mesta u kongresnim centrima, jasan su znak da su ulaganja u kongresni turizam neophodna, posebno kada se u obzir uzme podatak da je zarada zemlje u kojoj se skup održava od jednog učesnika oko 1.000 evra.

Beograd se nalazi ispred velike većine prestonica u okruženju, bolje plasirani od njega su samo Atina, Budimpešta ali i Beč, koji se nalazi u samom svetskom vrhu kongresnog turizma, tvrdi Igor Kovačević iz Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije.

On za list Kurir navodi da je Novi Sad ugostio sedam međunarodnih sastanaka, a značajnu ulogu imaju i Zlatibor, Kopaonik i Subotica, koji su takođe prepoznati kao destinacije sa značajnim i novim kongresnim kapacitetima.

Kongres od 2.000 međunarodnih delegata će generisati oko 2.000.000 evra prihoda. Tako veliki kongres znači da ćemo prodati kapacitete svih hotela, i to po višim cenama, a da će se generisati posao i za sve druge delatnosti koje su direktno ili indirektno vezane za turizam”, kaže Kovačević.

Rekonstrukcija Sava Centra neophodna za dolazak biznis turista

Prema oceni stručnjaka, potencijal Srbije su i male kongresne sale sa do 300 mesta, ali isto tako se bez rekonstrukcije Sava Centra ne može očekivati 3.000 učesnika kongresa.

Iako se o konkretnim potezima za rekonstrukciju Sava Centra za sada ne govori, interesovanje za pratnerstvo sa republikom u ovom poslu već su izrazile pojedine kompanije. Početkom decembra prošle godine, Živorad Vasić, potpredsednik Delta Holdinga, najavio je da će ukoliko ova kompanija dobije priliku da renovira i razvije Sava Centar, Beograd dobiti izuzetan prostor sa 25 sala. Korist za domaći turizam, hotelijere, taksiste i dobavljače bila bi izuzetno velika, naglasio je Vasić.

I dok se čeka ulaganje u kongresni turizam i proširenje ove vrste ponude, u Turističkoj organizaciji Srbije i dalje fokus stavljaju na zabavu i prirodne lepote. U ovoj organizaciji kažu da oko 64 odsto stranih turista bira da Srbiju poseti kroz onlajn kampanje, zbog čega će se u 2017. godini ovaj vid promocije dodatno pojačati. Takođe, prema anketama, skoro polovina stranaca koja je u prethodnoj godini posetila Srbiju na pitanje da li planira ponovni dolazak – odgovara potvrdno.

Share Button
blog comments powered by Disqus