Novi hoteli sa 3* i 5* upotpunili bi hotelsku ponudu Beograda

Beograd iz godine u godinu posećuje sve više turista. Iako hoteli svih kategorija u srpskoj prestonici imaju ukupno oko 6.000 soba, procene govore da bi optimalan broj trebalo da bude, praktično, duplo veći. Najviše je prostora za otvaranje hotela sa pet zvezdica.

Metropol Palace Belgrade

Metropol Palace Belgrade

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Beograd je 2014. godine posetilo više od 700.000 turista i to četiri puta više stranih nego domaćih. Svi oni ostvarili su oko 1,3 miliona noćenja, a od toga strani turisti zabeležili su 1,1 milion.

I kada je reč o noćenjima i kada je reč o dolascima, beleži se porast broja stranih turista od oko 10 odsto. Među njima se, svakako, nalaze i oni koji u Beograd dolaze iz poslovnih razloga, kako bi učestvovali na različitim skupovima ili posetili ogranak neke strane kompanije.

Pošto su to najčešće turisti velike platežne moći, oni će radije odsedati u hotelima, nego u drugim vidovima smeštaja poput hostela ili apartmana.

Ako je suditi po podacima kojima raspolaže sajt Booking.com, u Beogradu radi više od 80 hotela svih kategorija. Svi oni, ukupno imaju oko 6.000 soba.

Hotel Constantine the Great

Hotel Constantine the Great

– Poredeći broj soba koje ima Beograd sa podacima o smeštajnim kapacitetima gradova slične veličine, kao što su Sofija, Bukurešt, Budimpešta, Prag i Varšava, čije brojke idu do više desetina hiljada, dolazi se do zaključka da postoji veliki potencijal za rast hotelskih kapaciteta kod nas, ali procene govore da bi optimalan broj hotelskih soba u Beogradu bio između 10.000 i 12.000 – kažu iz Kongresnog biroa Srbije (SCB), koji posluje u okviru Turističke organizacije Srbije.

Najviše je hotela sa tri i četiri zvezdice, kojh ukupno ima oko 70. Najmanje je onih koji su niske kategorizacije, pa hotela sa jednom ili dve zvezdice ima tek nekoliko.

Kada je reč o hotelima sa tri zvezdice, u prestonici Srbije ih ima oko 30. Interesantno je da je u poslednjih nekoliko godina otvorena skoro polovina. Jedan od njih je garni hotel Argo, kojim upravlja preduzeće Mona hotels Management.

Takođe, među njima će od juna biti i drugi hotel Holiday Inn porodice – Holiday Inn Express, deo jednog od najznačajnijih hotelskih lanaca InterContinental Hotels Group (IHG).

Hotel Argo

Hotel Argo

Isti slučaj je i sa hotelima sa četiri zvezdice, kojih je u poslednjih nekoliko godina otvoreno čak dvadesetak. Primetno je da su među njima, osim hotela Crowne Plaza koji, takođe, pripada lancu IHG i objekti drugih hotelskih grupa.

Tako je 2012. godine otvoren Falkensteiner Belgrade, deo hotelske grupe Falkensteiner. Dve godine kasnije otvoren je hotel 88 Rooms na čijem je čelu domaća hotelska kompanija MK Mountain Resort, kao i Radisson Blu Old Mill, deo Rezidor HG.

Ne treba zaboraviti i da je otvoren značajan broj samostalnih hotela koji su već dobili neku od nagrada u oblasti ugostiteljstva. Među njima su hotel Constantine the Great, garni hotel Srbija i drugi.

Međutim, u Beogradu postoji tek četiri hotela sa pet zvezdica. Osim hotela Hyat Regency koji je deo istoimenog lanca hotela, tu su Square Nine, Metropole Palace – jedan od luksuznih StarWood hotela i Allure Caramel by Karisma, deo grupe hotela Allure.

Hyatt Regency

Hyatt Regency

Najava skorog otvaranja još dva hotela poznatih hotelskih lanaca Merriot i Hilton, doprineće hotelskoj ponudi, posebno kada su u pitanju strani turisti, a Beograd učvrstiti na mapi destinacija koje treba posetiti.

– Za upotpunjenje hotelske ponude potrebno je da bude izgrađeno još nekoliko hotela sa pet zvezdica, kao i više kvalitetnih objekata sa tri zvezdice, koji bi zadovoljili tražnju ovog segmenta posetilaca. Dobar signal u ovom smislu je najava izgradnje luksuznog hotela InterContinental. Prisustvo velikih međunarodnih hotelskih brendova doprinosi da se strani klijenti lakše odlučuju da uzmu u obzir konkretnu destinaciju, naročito ukoliko već imaju uspostavljenu saradnju sa nekom hotelskom grupacijom – ističu iz SCB i dodaju da zdrava i jaka konkurencija vodi podizanju kvaliteta usluge.

Share Button
blog comments powered by Disqus