Novim tehnologijama do kvalitetnijeg boravka gostiju u hotelima

Ostale teme / 11. 10. 2016. / Autor:

Nove tehnologije i njihov svakodnevni napredak hotelima omogućavaju uvođenje brojnih novina u poslovanju. Razvoj hotelske industrije sve je brži, a stvari koje nismo mogli ni da zamislimo, danas su u upotrebi u mnogim svetskim hotelskim lancima. Ipak, u određenim segmentima poslovanja, tehnologija se i dalje ne koristi dovoljno.

Izvor: Falkensteiner hotel Beograd

Izvor: Falkensteiner hotel Beograd

Prva i osnovna stvar koja se nameće prilikom putovanja jesu brojni dokumenti i papiri koje treba prikupiti za boravak. Zašto hotel ne bi olakšao pripremu za putovanje i isključio iz upotrebe štampanje vaučera ili papira potrebnih za čekiranje u hotelu. Korišćenje isključivo e-vaučera ima višestruki značaj. Takođe, važno je znati da se procenjuje da će za manje od 10 godina svi lični dokumenti, novac i slično u većem delu sveta u upotrebi biti samo u elektronskoj verziji.

Hotel Hyatt; Izvor: hyatt.jobs

Hotel Hyatt; Izvor: hyatt.jobs

Prema online anketama, prilikom planiranja puta, 54 odsto turista želi da na svom telefonu ima jedinstvenu aplikaciju za informacije o lokacijama, bukiranje, plaćanje, čekiranje ali i da pogleda virtuelnu šetnju kroz hotel, razgleda okolinu i upozna se sa mestom gde bi potencijalno boravio. Veliki hotelski lanci uglavnom poseduju sopstvene aplikacije koje nude sve navedeno, ali ukoliko kao hotelijer niste u mogućnosti da kreirate istu, potrudite se da gostima ponudite slične sadržaje putem svog sajta i budete deo vodećih svetskih platformi koje predstavljaju ponude hotela.

„U Booking.com verujemo da turisti žele funkcionalne aplikacije i tehnologije u hotelima koje će im pomoći da imaju što bolje iskustvo tokom putovanja, a ne samo da bi negde otputovali“, kaže Repeijn Rijvers iz Booking.com i dodaje da istraživanja koja se sprovode na internetu potvrđuju hipoteze koje oni, ali i mnogi drugi portali postavljaju, a to je da tehnologija turistima zaista olakšava putovanje.

Izvor: hiltongardeninn3.hilton.com

Izvor: hiltongardeninn3.hilton.com

Bez ozbira na to da li je neki hotel deo velikog lanca ili mali objekat, virtualna šetnja je sadržaj koji svakako treba da se nađe na online prezentaciji. Ulaganje koje nije veliko, gostima će svakako značiti, a uz šetnju kroz unutrašnjost hotela, ponudite i razgledanje okoline. Zamislite da se nalazite na plaži, a da zapravo sve to gledate iz svog stana. Za potencijalne goste, priznaćete, primamljivo.

I dok sa jedne strane tehnologija omogućuje gostima da u potpunosti isplaniraju svoj put i pre polaska, ostavite im mogućnost da putem sajta rezervišu aktivnosti poput izleta i ekskurzija u poslednjem trenutku. Istraživanja pokazuju da mladi turisti, njih oko 82 odsto, a posebno oni rođeni u novom milenijumu, žele spontan razvoj aktivnosti tokom putovanja. Savetuje se da uvek budete spremni na brze reakcije i izađete u susret gostima.

Iako su za mnoge sadržaje potrebna znatna ulaganja, što za manje hotele nekada nije moguće, poput izrade kvalitetne sopstvene aplikacije, slične sadržaje možete ponuditi na sajtu hotela. Sa druge strane, vodeći svetski lanci već imaju „Booking messages“, servis koji se uz minimalna ulaganja kao nov vid komunikacije sa posetiocima može uvesti i u mnogim manjim hotelima. Umesto korišćenja fiksnih telefona u sobama za komunikaciju sa recepcijom, uvedite direktan čet. Korisno za posetioce, zar ne?

Za kraj, ono što će posetiocima dodatno olakšati boravak, posebno u manjim gradovima. Zamislite koliko je ponekad teško odabrati dobar restoran za večeru u nekom gradu koji posećujete prvi put. Omogućite gostima da upoznaju kompletno mesto i budu upućeni u to koji restorani imaju kvalitetnu hranu, gde se mogu zabaviti, izaći u klub ili se, pak, družiti sa lokalnim stanovništvom.

Novim tehnološkim sadržajima koja često ne traže velika ulaganja, gostima u velikoj meri olakšavate planiranje, rezervaciju i sam boravak, sve u nadi da će oni ponovo biti smešteni u vašem hotelu, što, naravno, i jeste cilj svakog hotelijera.

Share Button
blog comments powered by Disqus