Od gostionice do hotela sa 4 zvezdice

Hotel Bosna u Banjaluci postoji još od 1885. godine. Poput drugih hotela sa bogatom istorijom, dobar je primer kako su stalne inovacije neophodne kako bi se održalo pozitivno poslovanje.

Hotel Bosna, Banjaluka

Hotel Bosna, Banjaluka

Kako ističe Aleksandar Ravlić, pokojni novinar koji je o ovom hotelu napisao i knjigu „Drugo stoljeće Hotela Bosna“, hroničari Banjaluke složili su se da je preteča ovog hotela nekada bila obična gostionica. Otvorena je 1885. godine, a ispred nje se nalazila tada najlepša bašta u ovom gradu.

Vlasnik gostionice Bosna je 1913. godine uložio sredstva u njenu nadogradnju, pa je restoran dobio i 70 soba. U to vreme, kako se navodi, hotel je bio jedan od retkih objekata koji su imali telefonski priključak.

Dvadesetak godina nakon prve rekonstrukcije, tačnije 1931. godine, objekat dobija još jedan sprat, ali i prvi lift. Broj soba u hotelu se povećava na 150, svaka je imala toplu i hladnu vodu, a hotel je dobio i centralno grejanje.

Hotel Bosna, Banjaluka

Hotel Bosna, Banjaluka

Bosna je konkurenciju u Banjaluci dobila tek 1933, kada je otvoren hotel Palas. Međutim, zgrada hotela Bosna praktično je uništena u zemljotresu 1969. godine.

– Nakon zemljotresa hotel je iznova sagrađen i za svoj novi izgled dobio je 1976. priznanje kao najbolje arhitektonsko rešenje u Jugoslaviji. Od stare građevine, od pre zemljotresa, zadržana je kapija na ulazu u baštu hotela, koja simboliše tradiciju i trajnost. Danas, građevina hotela Bosna, iako je zadržala spoljašnji izgled iz 1969. godine, ima dva moderna kafića, restoran, najpopularniji pab u gradu i diskoteku. Isto tako, sobe i apartmani su renovirani i opremljeni po najnovijim standardima – navodi Sonja Janković, PR menadžer hotela Bosna.

Hotel Bosna, Banjaluka

Hotel Bosna, Banjaluka

Ovaj hotel sa četiri zvezdice danas ima 187 soba koje su podeljene u dve kategorije i šest apartmana. Raspolaže i sa četiri konferencijske sale, kako za seminare tako i za poslovne sastanke, čiji je kapacitet do 400 mesta.

Do kraja godine u hotelu bi trebalo da bude otvoren i wellness centar, koji će uz teretanu koja već postoji, zaokružiti dodatne usluge ovog hotela.

– Hotel Bosna broji mnogo nagrada i zahvalnica za kvalitet hotelskih usluga. Naši zaposleni su spremni i obučeni da udovolje i najzahtevnijim gostima. Popunjenost hotela je prilično velika, kada je u pitanju i smeštajni ali i ugostiteljski kapacitet. Veliki broj poznatih ličnosti je boravio u našem hotelu: političari, glumci, estradni umetnici, kako iz naših krajeva i regiona, tako i iz inostranstva. Kad je reč o turistima, ovde najčešće borave strani gosti, a najviše iz Srbije, Hrvatske i Slovenije – ističe Janković.

Hotel Bosna, Banjaluka

Hotel Bosna, Banjaluka

Kada hotel postoji toliko dugo, mora da održava korak sa vremenom. Kako ističu u ovom hotelu, osim dobre usluge, danas je veoma važan i internet marketing.

Kako je danas najvažnija promocija na internetu, naročito putem društvenih mreža, nastojimo da budemo u toku. Sva dešavanja, novitete i usluge u hotelu gosti mogu pratiti na internet stranici hotela, ali i na Fejsbuku i Tviteru, a uskoro i na Instagramu. Takođe, komentare i rezervacije gosti mogu ostavljati i pratiti na sajtovima kao što su TripAdvisor i Booking – dodaje PR menadžer ovog hotela.

Share Button
blog comments powered by Disqus