Ovi hoteli privlače turiste time što su neobični

Ostale teme / 10. 08. 2015. / Autor:

Većina hotela na svetu, kako bi privukli goste, nastoji da ima kvalitetne sobe i vrhunsku uslugu. Ipak, ima i onih koji su, uz to, rešili da pokušaju da se izdvoje neobičnim dizajnom hotela ili samih soba.

Kakslauttanen Arctic Resort

Kakslauttanen Arctic Resort

Hoteli koji su deo nekog hotelskog lanca moraju da poštuju ista pravila i pružaju gostima, mahom, slično iskustvo u kome god delu sveta da se nalaze. Slična situacija je i sa hotelskim lancima koji podstiču jedinstvenost hotela. Čak i oni moraju da ispune određene standarde.

S obzirom na to, neobični poduhvati u arhitekturi samog hotela, kao i njegovih soba, češći su u hotelima koji posluju samostalno. Njihov cilj je isti kao i cilj svih ostalih hotelijera – privlačenje što većeg broja turista.

Neki imaju neobičan dizajn poput hotela Sheraton Huzhou Hot Spring Resort, koji se nalazi blizu Šangaja. Zgrada hotela je u obliku ogromne potkovice sa 27 spratova. Kad je reč o poduhvatima u dizajnu, tu je i hotel Marmara Antalya u Turskoj, koji se konstantno rotira, pružajući svojim gostima različite poglede na Mediteran.

Sheraton Huzhou Hot Spring Resort

Sheraton Huzhou Hot Spring Resort

Takođe, hotelijeri koriste i istoriju pojedinih objekata kako bi privukli više gostiju. Na primer, luksuzni hotel The Liberty u Bostonu, uprkos tome što njegovo ime znači sloboda, nastao je rekonstrukcijom nekadašnjeg zatvora. Ipak, hotelske sobe su prilično daleko od nekadašnjih zatvorskih.

Hotel Quinta Real Zacatecas u Meksiku nastao je rekonstrukcijom arene u kojoj su se nekada odvijale borbe bikova. Sada arenu možete da posmatrate iz restorana hotela. Walworth Castle u Velikoj Britaniji, hotel lanca Best Western, smešten je, pak, u zamku iz XII veka.

Sa druge strane, tu su i hoteli na vodi. Nastali su, mahom, rekonstrukcijom starih brodova koji su imali bogatu istoriju, a gostima pružaju drugačije iskustvo od standardnih hotela.

Mora se napomenuti da je ovakav princip prisutan i u regionu. Primera radi, deo hotela Radisson Blu Old Mill nalazi se i u Starom mlinu, koji je bio prvi mlin – akcionarsko društvo u Kraljevini Srbiji.

The Liberty Boston

The Liberty Boston

Osim dizajna, hoteli su goste počeli da privlače i neobičnim smeštajnim jedinicama. Primera radi, hotel sa četiri zvezdice Kakslauttanen Artic Resort u Finskoj nudi gostima, umesto klasičnih soba, nekoliko vrsta igloa.

Najpopularniji su oni sa staklenim krovom koji osim autentičnog doživljaja, posetiocima pružaju mogućnost i da uživaju u polarnoj svetlosti.

Ovakvi poduhvati počinju da se razvijaju i u ex-Ju zemljama. U okviru Terme Ptuj, koja pripada Sava hotelima, postoji i takozvano Vinsko selo. Ono se sastoji od smeštajnih jedinica koje se, zapravo, nalaze unutar vinskih bačvi, koje su nekada služile za čuvanje vina. Ovaj kompleks otvoren je od aprila do oktobra.

Ovakvu ideju sproveo je u praksu i hrvatski preduzetnik, u selu Razvođe, nedaleko od Knina. Razlika u odnosu na Vinsko selo leži u veličini bačvi jer je ovde u bačvu smeštena čitava soba i to visoke kategorije.

Walworth Castle hotel

Walworth Castle hotel

Koliko, sa jedne strane, neobičan hotel može biti profitabilan, toliko je, sa druge, rizična investicija. Uvek se može dogoditi da turisti ne shvate poruku koju određeni dizajn nosi ili da im se, jednostavno, ne dopada hotel. Ipak, njihovo uspešno poslovanje pokazuje da kreativnost ne može da škodi.

Hotelijeri u regionu nisu preterano skloni eksperimentisanju. Najviše su zastupljeni standardni hoteli koji se, kada je reč o dizajnu i izgledu, ponekad i ne razlikuju mnogo među sobom.

Share Button
blog comments powered by Disqus