Ovo je najstariji splitski hotel koji radi skoro 100 godina

Jedan je od retkih, ako ne i jedini hotel u Hrvatskoj koji je renoviran uz pomoć novca iz fondova Evropske unije. Postoji skoro ceo vek, a od kad je hotel Park u Splitu otvoren, radi praktično sve vreme.

Hotel Park Split

Ipak, kako bi održao korak sa vremenom i novim tehnologijama, vlasnici su hotel morali da podvrgavaju rekonstrukcijama.

Na mestu današnjeg hotela, 1921. godine u vili Dvornik, otvoren je hotel Imperijal. Projektovali su ga splitski studenti Vjekoslav Ivanišević i Fabjan Kaliterna. Osim ovog hotela, Ivanišević i Kaliterna bili su i dvojica od četvorice ljudi koji su 1911. godine osnovali i fudbalski klub Hajduk.

Nakon 17 godina, hotel je prvi put proširen i nakon rekonstrukcije promenio je ime u hotel Park. Kao takav je radio do Drugog svetskog rata, kada je stradala čitava unutrašnjost hotela. Nakon toga je rekonstruisan prema projektu Dinka Vesanovića.

Zgrada u kojoj se nalazi hotel ponovo je obnovljena 2000. godine, a to je učinio nećak prvog projektanta hotela – Vjekoslav Ivanišević. I dok se ta rekonstrukcija fokusirala na enterijer, sledećom, koja je započela 2014. godine, nadograđen je još jedan sprat, a hotel je proširen i sa jedne strane.

Hotel Park Split

Hotel je u velikoj meri modernizovan, a da je to bilo neophodno dokazuje činjenica da je splitski Park u periodu od 2008. do 2013. godine beležio konstantan pad broja noćenja.

Osim još jednog sprata i povećanja kapaciteta, ali i veličine soba, ova rekonstrukcija donela je hotelu i petu zvezdicu. Radovi su trajali devet meseci, a kako se ističe, to je verovatno najduže razdoblje još od 1921. godine, tokom kojeg hotel nije radio.

– Rekonstrukcija je obavljena prema projektu arhitekte Emila Šverka. Vredna je više od 10 miliona evra, od čega je 3,5 miliona evra sufinansirano iz evropskih fondova. Kapaciteti hotela su prošireni sa 57 na 73 sobe, uključujući šest apartmana. Takođe, za one koji iz poslovnih razloga borave u Splitu, posebno su dizajnirane tri dvoetažne sobe u kojima je kancelarija odvojena od ostalog dela prostorije – istakao je direktor hotela, Jozo Tomaš i dodao da hotel sada ima i dve sobe koje su potpuno prilagođene osobama sa invaliditetom.

Hotel Park Split

Uvedena je i onlajn usluga Business lunch, kojom je olakšano organizovanje poslovnog ručka ili večere. Hotel je rekonstrukcijom dobio i novi kongresni centar, odnosno veliku salu kapaciteta od 250 mesta, kao i dve manje koje mogu da prime do 150 ljudi. Takođe, na parkingu hotela nalazi se i punjač za baterije električnih automobila.

Unapređena je i gastronomska ponuda. Gosti sada mogu da konzumiraju i bezglutensku hranu, kao i onu bez laktoze, sirovu odnosno raw food, a tu je i poseban meni namenjen vegetarijancima.

– Novost u ponudi splitske gastronomske scene koju uvodi hotel Park je i sous vide, odnosno kuvanje pod vakuumom koje ponekad traje i duže od 24 sata, na nižim temperaturama od uobičajenih. To omogućava zadržavanje izvornog ukusa hrane. Uskoro će u ponudi biti i hrana s halal sertifikatom, kao i košer kuhinja, što će zaokružiti gastronomsku ponudu hotela – dodaje Tomaš.

Hotel Park Split

Neki od najpoznatijih gostiju hotela bili su Josip Broz Tito i Tin Ujević, a upravo u ovom hotelu potpisana je i kapitulacija Italije 1943. godine.

Hotel je popularan kako među sportistima i političarima, tako i među samim Splićanima. Iako je otvoren tek pre nekoliko dana, interesovanje gostiju za hotel je veliko, što samo pokazuje da je njegova rekonstrukcija bila dobar potez.

Share Button
blog comments powered by Disqus