Ovo je TOP 10 banja koje posećuju strani turisti u Srbiji

Od oko 2,2 miliona turista koji su tokom 2014. godine posetili Srbiju, banjska mesta posetilo je oko 386,3 hiljada, a oni su ostvarili čak 1,8 miliona noćenja. Ipak, iako je ukupan broj turista koji su posetili banje manji nego 2013, zainteresovanost stranih turista za njih raste.

Vrnjačka banja, izvor: Wikipedia/Royal

Vrnjačka banja, izvor: Wikipedia/Royal

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kada je u pitanju ukupan broj dolazaka domaćih i stranih turista u banjska mesta, ostvaren je pad od oko pet odsto kada su u pitanju posete i od čak 13,2 odsto kada su u pitanju noćenja.

Tek nekoliko banja tokom prošle godine posetilo je više turista nego 2013. godine. Među njima su: Niška (10,7 odsto više turista), Palić (9,4%) i banja Kanjiža (8,8%) kada je reč o dolascima turista, odnosno banja Junaković (14,5 odsto više turista), Niška (13,6%) i Lukovska (5,2% više turista) kada je reč o njihovim noćenjima.

Pad u ukupnom broju poseta i noćenja turista ostvarile su mnoge banje poput Sokobanje, Vrnjačke i banje Vrujci. Da razloga za zabrinutost ima pokazuju i podaci da je u pojedinim banjama poput Gamzigradske i Mataruške ostvareno skoro 50 odsto manje noćenja nego 2013. godine.

Niska banja, izvor: Wikipedia/Cveleglg

Niska banja, izvor: Wikipedia/Cveleglg

– U određenim turističkim mestima prateća infrastruktura predstavlja prepreku, pa te destinacije, nažalost, oskudevaju i u kontinuiranom razvoju i investicijama. Destinacije koje svakako zaslužuju više investicija su banje (Курорты Сербии), koje predstavljaju ozbiljan resurs za dalji i napredniji turistički razvoj. Investicije u putnu mrežu prednjače na listi prioriteta jer predstavljaju uslov za brži razvoj turizma Srbije i privlačenja investicija – kažu iz Turističke organizacije Srbije za Hotelijeri.com.

Ipak, sa druge strane, banjska mesta u Srbiji posetilo je 2014. godine 13 odsto više stranih turista nego 2013. godine. Oni su, takođe, ostvarili i 11 odsto više noćenja. S obzirom na te podatke, može se zaključiti da je zainteresovanost stranih turista za banje znatno povećana, a domaćih u velikoj meri smanjena, bar kada je reč o većini srpskih banja.

Tabela 1, broj noćenja stranih turista

Najveći porast u broju poseta i noćenja stranih turista ostvarila je Sokobanja, kao i banja Vrdnik. Više noćenja zabeleženo je i u Prolom i Bukovičkoj, dok je u banji Koviljači 2014. godine bilo znatno manje stranih turista.

Tabela 2, broj dolazaka turista

I dok najveći broj stranih turista ide u Vrnjačku banju, najmanje su im tokom 2014. godine bile interesantne Gamzigradska (159 dolazaka / 354 noćenja), Rusanda (61/615), Mataruška (283/798) i Selters banja (129 dolazaka / 883 noćenja).

Srpske banje su, pre svega zbog medicinskog turizma, zanimljive turistima iz Rusije i Bugarske, ali i iz Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

Banja Koviljača, izvor: Wikipedia/Rasevic

Banja Koviljača, izvor: Wikipedia/Rasevic

– Inostranim gostima Turistička organizacija Srbije predstavlja sveukupnu turističku ponudu naše zemlje kroz promociju u inostranstvu. Saradnja nacionalne turističke organizacije Srbije i poznatog svetskog izdavača Lonely Planet je u 2013. godini doživela veliki uspeh na italijanskom i međunarodnom tržištu izdanjem prvog turističkog vodiča na italijanskom jeziku “Beograd i najatraktivniji turistički programi putovanja po Srbiji” – dodaju iz TOS.

S obzirom na to, možda i ne čudi što su najveći broj noćenja u Srbiji, osim turista iz zemalja u okruženju (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora), ostvarili upravo turisti iz Italije, ali i iz Nemačke i Rusije.

Share Button
blog comments powered by Disqus