Ovo su eco-friendly trendovi u hotelijerstvu za 2018.

Ostale teme , Region / 23. 12. 2017. / Autor:

Devet od deset biznis turista smatra da hoteli ubuduće moraju više da se posvete zelenim i održivim inicijativama, pokazuju istraživanja. Održivi razvoj i ekologija su poslednjih godina počeli da se vezuju i za poslovanje u hotelijerstvu, ali i dalje ne u tolikoj meri. Ignorisanje ovakvih inicijativa više nije rešenje.

Izvor: Novotel Auckland Airport Hotel

Imajući u vidu povećano korišćenje resursa na globalnom nivou, osim osnovnih ekoloških standarda, vreme je da se i hotelijeri posvete održivom razvoju i zaštiti okoline. U 2018. godini trebalo bi se posvetiti sledećim segmentima poslovanja koji mogu pozitivno uticati i na vaš biznis i održivost.

Osnovno nije dovoljno

Molba za goste da peškire koriste više puta ili da ne upotrebljavaju vodu pri tuširanju neodgovorno više nisu dovoljni da bismo nešto promenili. Istina, rasveta koja troši manje energije, smanjenje količine hrane koja se baci i slično jesu i dalje vrlo značajni, ali moramo ići korak dalje. Minimalni otpad i troškovi ostaju priroritet, a edukacija i dodatno smanjenje upotrebe resursa dolaze na red.

Edukacija gostiju

Odgovorni hotelski sistemi edukuju svoje goste o tome kako da budu odgovorniji prema društvu i planeti. U suštini, bez gostiju ne možemo hotel napraviti održivim i prihvatljivijim prema „green“ standardima. Od sadržaja na društvenim mrežama, promo materijala, preko info tabli u sobama, pa sve do usmenih preporuka možemo pomoći gostima da se na bolji način ophode prema resursima, i samim tim, zajednički rade na stvaranju „eco-friendly“ hotela.

Merenje vremena tuširanja

1 Hotel central park New York jedan je od pozitivnih primera ekološkog poslovanja. U ovom hotelu instalirani su satovi koji mere vreme tuširanja, ali ne kako bi nekome zaustavili vodu kada to čine predugo, već kako bi im pokazali koliko tuširanje za samo minut kraće može da utiče na uštedu vode. Uz razne podsetnike i savete u kupatilu, može se uštedeti mnogo resursa.

Izvor: pixabay.com

Kuhinja i hrana

Ako se zalažete za održivo poslovanje i prihvatate ekološke standarde, kuhinja ne sme da se preskoči. Prvenstveno, oprema u kuhinji mora biti maksimalno prilagođena svetskim standardima i da troši minimum energije. Kada je u pitanju hrana, neophodan je monitoring. Sledeće tri stvari detaljno morate pratiti svakog dana: cene proizvoda koje kupujete, gde su proizvodi gajeni i proizvedeni (organska hrana, mesto gajenja, GMO itd.) i na koji način se oni pakuju. Dakle, nije više fokus na tome da hotel isporučuje minimum otpada već i da nabavlja prihvatljivo gajene i pripremljene proizvode.

Ušteda vode

Već smo spomenuli na koji način se može uštedeti voda, ali mnogi svetski hotelski lanci teže tome da upotrebljavaju opremu koja sama po sebi omogućava uštedu vode. Vrlo jeftino rešenje može biti upotreba posebne vrste tuševa. Sa druge strane, pojedini hoteli prerađuju kišnicu, što takođe može biti dobar korak ka održivom poslovanju, a uz to i da omogući uštedu novca. Ipak, šta god uradili, očekujte da voda ostane još dugo u fokusu „eco-friendly“ inicijativa.

Iako ukidanje „room service“ usluge deluje čudno, pojedini hoteli, poput New York Hilton Midtown su to su učinili. Na ovaj način ostvaruju uštedu novca, ne dobijaju previše negativnih komentara zbog toga, a čine dobru stvar po pitanju štednje energije. Logika kojom se ovaj hotel vodio je da ukoliko nema usluge za goste u sobama tokom 24 sata, potreba za angažovanjem radnika je manja i kuhinja ne mora da radi non stop. Prema njihovoj oceni, to je bio dobar postupak.

Share Button
blog comments powered by Disqus