Pametni telefoni uskoro zamenjuju ključeve u hotelima

Ostale teme / 25. 08. 2016. / Autor:

Uvođenjem kartica pomoću kojih gosti hotela ulaze i pristupaju svojim sobama napravljen je veliki korak ka unapređenju tehnologije koje koriste hoteli u svojim objektima. Na ovaj način znatno je olakšan pristup sobama, gosti ne moraju da brinu o ključevima, a hotel ima kompletnu evidenciju ulaska i izlaska u objektu. Međutim, tehnologija je tokom prošle godine otišla korak dalje,  započeta je upotreba smartfon uređaja umesto kartica za ulazak u sobe, o čemu je već bilo reči, a danas, tehnologija “digitalnog ključa” ozbiljno preti da u potpunosti iz upotrebe izbaci ključeve i kartice soba.

Izvor: samsung.com/

Izvor: samsung.com

Inovacija novog načina za otvaranja vrata, prema mišljenju hotelijera, posledica je nezadovoljstva gostiju zbog korišćenja kartica za ulazak u sobe, pre svega jer mnogi hoteli postavljaju uslove za upotrebu kartice poput neophodnog članstva u programima lojalnosti. Od potpuno nove, tehnologije “digitalnog ključa” koja omogućava ne samo otvaranje vrata soba, već i bukiranje hotela i dobijanje korisnih informacija, očekuje se da donese mnogo uspeha.

Hotelski lanac Hilton jedna je od prvih kompanija koja je uvela ovaj način pristupa sobama. Joshua Sloser iz ove kompanije smatra da je „digitalni ključ“ prava revolucija u hotelskim tehnologijama. Sredinom avgusta u Hilton hotelima obeležena je godišnjica od uvođenja novog načina pristupa sobama uvedenog u manjem delu hotela kao eksperiment. Podatak da je pomoću „digitalnog ključa“ u 400 hotela u SAD zabeleženo više od 2 miliona ulaska u sobe, ohrabrujući je za menadžment ove kompanije i plan je da u narednih godinu dana svi hoteli Hilton lanca dobiju ovu tehnologiju.

Uz mnoge svetske hotelske lance poput Marriot international, InterContinental ili Cambria hotela, „digitalni ključ“ počinju da uvode i mnogi manji hoteli i hosteli. Primer je potpuno nov brend Arlo hotels New York, koji planira uvođenje ove tehnologije ubrzo po otvaranju ove jeseni. Nakon uvođenja novog načina ulaska u hotelske sobe u dva hotela Arlo Hudson Square i Arlo NoMad, ukoliko se pokaže kao pozitivan korak, planiraju ulaganje u dodatno razvijanje ove tehnologije.

Screenshot (Hilton HHonors aplikacija); Izvor: androidpolice.com

Screenshot (Hilton HHonors aplikacija);
Izvor: androidpolice.com

Najviše prednosti prema mišljenju hotelijera uvođenjem „digitalnog ključa“ ogledaće se u brzini čekiranja i ulaska u sobe prilikom pristizanja u hotel. Gosti više neće morati da provode vreme na recepciji čekajući ključ svoje sobe već će imati mogućnost da sve informacije dobiju unapred putem telefona i pravo sa ulaza će moći da idu u svoje sobe.

Još jedna od prednosti koje nude hotelske aplikacije jeste i bukiranje putem iste kao i povezanost sa Google mapama. Turistima je omogućeno da na aplikaciji pristupe planu hotela i okoline i unapred vide kakav je pogled kroz prozor sobe koju žele da rezervišu. Na aplikacijama velikih lanaca hotela ova mogućnost je veoma popularna i znatno poboljšava utisak gostiju tokom boravka.

Iako je tehnologija „digitalnog ključa“ za sada dostupna u manjem broju hotela, posebno u Evropi, lanci Hilton i Starwood već rade na odlasku korak dalje. Osim uvođenja ove tehnologije u sve hotele, u planu je update aplikacija kojim će biti omogućeno da gosti imaju direktan kontakt sa osobljem hotela putem poruka i na taj način predaju porudžbinu ili dobiju određenu informaciju. Uz to, biće omogućeno i da komuniciraju sa drugim gostima, pronađu prevoz do aerodroma ili plate boravak u hotelu upravo putem aplikacije.

Share Button
blog comments powered by Disqus