Patricia Pobrić: Hoteli na Balkanu moraju još mnogo da rade

Crna Gora , Intervju / 12. 03. 2015. / Autor:

Hotel Ramada u Podgorici deo je svetskog lanca Ramada, koji obuhvata oko 900 hotela raspoređenih u više od 50 zemalja širom sveta. Hoteli su različiti, pa dok su neki namenjeni porodičnom odmoru, drugi su, poput podgoričkog, biznis hoteli prilagođeni poslovnim ljudima.

O tome šta sve nudi, ali i o tome koliko hoteli na Balkanu moraju da rade, da bi dostigli hotele zapadne Evrope, razgovarali smo sa marketing direktorkom za Ramadu Podgorica, Patriciom Pobrić.

Patricia Pobrić, marketing direktor hotela Ramada, Podgorica

Patricia Pobrić, marketing direktor hotela Ramada, Podgorica

Hotel je smešten nedaleko od centra grada, sa više od 900 metara kvadratnih prilagođenih održavanju poslovnih sastanaka, konferencija i seminara. Ovaj objekat sa četiri zvezdice u svom sastavu nema bazen ni fitnes salu, ali su sadržaji wellness centra Soko Gym, besplatni za sve goste hotela.

Kakve goste želite da privučete 2015. godine?

– Mi, uglavnom, tražimo biznis turiste, kao i one goste koji posećuju seminare u Podgorici. To je naša niša na koju se fokusiramo. Jedina smo franšiza u ovom gradu i prepoznatljivi smo po najvećim salama za konferencije, ali i zato što imamo 110 soba. To je, za sada, najveći kapacitet u crnogorskoj prestonici. U hotelu ima i soba prilagođenih osobama sa invaliditetom.

Hotel Ramada Podgorica

Hotel Ramada Podgorica

Koliki su kapaciteti kongresnih sala?

– Mi imamo sedam sala, a najveća ima kapacitet do 400 ljudi, što je za Podgoricu sasvim dovoljno za sve događaje. Ta najveća sala, Milenijum, već je popularna kod UNICEF-a i OEBS-a. Oni dolaze kod nas kada žele da organizuju veće seminare i konferencije. Organizovali smo i NATO konferencije, ali i prijem turske ambasade.

Koji strani turisti su vaši najčešći gosti?

– Najviše nam dolaze Amerikanci, Francuzi, ali i Šveđani i Finci, Britanci i Rusi. Popularni smo među njima sa biznis aspekta jer naš hotel nije na priobalju, nemamo bazen i nismo u turističkom smislu toliko atraktivni.

Koliko dugo ste u hotelijerstvu?

– Ja sam menadžer već, evo, 22 godine. U hotelijerstvu sam poslednje dve-tri godine i to uglavnom u inostranstvu. Radila sam uglavnom u Americi, u hotelu Holiday Inn, kao i u lancu restorana Gernal Mills, tako da sam se bavila time dok sam bila u SAD, a sada to ponovo radim i u Crnoj Gori.

Hotel Ramada Podgorica

Hotel Ramada Podgorica

Kako posluju hoteli u Americi, a kako u Crnoj Gori i, generalno, na Balkanu?

– Definitivno, standardi su mnogo viši u Americi. Moraju da se pridržavaju Hasapa, ali tu je i takozvani zeleni standard, a to je definitivno kompletna niša koju mi nismo proizveli na Balkanu. Ne kažem da je Crna Gora gora ili bolja, već ceo Balkan generalno ima još da radi u tom smislu, naspram ne samo SAD nego i zapadne Evrope.

Na čemu hoteli na Balkanu moraju još da rade?

– Pre svega, to je usluga gostiju, odnosno standard “customer service”. Mislim da je to na Zapadu mnogo više razvijeno, dok mi još nismo stoprocentno sigurni šta taj pojam zapravo znači u našoj industriji. Gosta moramo da uslužimo dovoljno dobro da bi se vratio. U Americi je to najbitnije – da se gost ponovo vrati, odnosno “customer return visit”, a mi o tome ne pričamo. Primera radi, onih pet kompanija koji vam najčešće dolaze i pet gostiju koji su najčešće kod vas, donose vam najveći profit. I ako njih ne držite zadovoljnima da bi se oni vratili, onda gubite tržište.

Share Button
blog comments powered by Disqus