Pet Marfijevih zakona u hotelijerstvu

Događaji , Srbija / 08. 06. 2016. / Autor:

Na nedavno održanoj konferenciji DotComHotel u Beogradu, kanadski konsultant Brendan Mej, govorio je o svim nezgodama koje mogu doživeti zaposleni u hotelskoj prodaji. On ih je nazvao “Marfijevi zakoni hotelijerstva”. Pored problema, nabrojao je i rešenja, koja vam svakako mogu značiti u svakodnevnom poslu.

Brendan Mej na konferenciji DotComHotel

Brendan Mej na konferenciji DotComHotel

1. Pet minuta nakon rezervacije poslednje sobe imaćete upit za duži boravak

Slučaj koji se svake nedelje dešava hotelijerima. Kao rešenje navodi uvođenje minimalnog broja noćenja u periodu za koji je poznato da je izuzetno popularan.

2. Nakon što ste gostima sa grupne kupovine odobrili veći popust, za isti period ćete dobiti veliki broj upita

Predviđanje tražnje je pravo rešenje. Hotelijeri prave grešku odobravanjem velikih popusta za pogrešan period. Bolja analiza buduće tražnje i sezone može eliminisati ovakve greške.

3. Kanal prodaje sa najmanjim troškovima će imati najveći broj upita baš u periodu kada je hotel rasprodat preko skupljih kanala prodaje

Sajt vašeg hotela i direktni buking, kao što sami znate, predstavljaju kanal prodaje sa najmanjim troškovima. Ipak, često ne rade toliko dobro kao Booking.com koji vam uzima značajnu proviziju. Tačno rešenje problema Mej nije precizirao, ali je najvažnije da je hotel pun, zar ne?

4. U danima najveće tražnje, nakon što ste popunili sve sobe, neko će ipak otkazati u poslednjem trenutku

Pojedini hoteli prave veliku grešku kada dolazak gosta u potpunosti prepuste slučaju. Naplata avansa i telefonski kontakt nekoliko dana pre dolaska mogu ublažiti posledice ovog problema.

5. Kolika god da je cena smeštaja, uvek će se mnogi žaliti da je skupo, a mnogi čuditi zašto je tako jeftino

Posebno su glasni ovi prvi. Greška je moguća u domenu promocije, gde je verovatno da se usluge vašeg hotela ne promovišu ka pravoj ciljnoj grupi. Jedna stvar je sigurna, cene zbog njih nećete menjati. Gostima kojima je cena vaših usluga jeftina, uvek možete ponuditi dodatne usluge u hotelu, počev od koktela, masaže ili vanpansionskih aktivnosti.

Share Button
blog comments powered by Disqus