Poređenje cena hotela sa 5 zvezdica: Zagreb, Beograd, Split, Podgorica i Sarajevo

Iako hoteli moraju zadovoljiti približno iste kriterijume kako bi bili označeni kao smeštaj sa 5 zvezdica, cena ovakvih hotela u gradovima zemalja u regionu prilično varira.

Istraživali smo kako se kreću cene u hotelima sa 5 zvezdica glavnih gradova država u regionu ili onih koji su glavni turistički centri.

Hyatt Regency Belgrade

Hyatt Regency Belgrade

Koristeći nekoliko različitih sajtova za rezervaciju aranžmana, pokušali smo da rezervišemo sobe, koje su iste, ili približno iste veličine i nude iste ili slične uslove.

Kada se sve uzme u obzir, najskuplji je Beograd, ali u njemu postoji i najveći izbor, kada je reč o hotelima sa 5 zvezdica.

Dobar izbor pruža i Zagreb, ali uz povoljnije cene. Sarajevo ima ne tako veliki broj hotela, ali je najpovoljnije, dok je izbor hotela u Podgorici i Splitu veoma sužen.

Najskuplje u Beogradu i Podgorici

Hotel Ziya Podgorica

Hotel Ziya Podgorica

Najskuplje noćenje u hotelima sa 5 zvezdica je u beogradskim hotelima.

U srpskoj prestonici, noćenje sa doručkom u hotelu sa 5 zvezdica košta od 210 do čak 350 evra. Naravno, cene variraju od hotela do hotela.

Međutim, cene aranžmana razlikuju se i u okviru jednog hotela i to u zavisnosti od toga da li je doručak uključen u cenu, da li će u sobi boraviti jedna ili dve osobe, kao i od mogućnosti otkazivanja aranžmana.Jeftiniji aranžmani ne nude besplatno otkazivanje rezervacije.

Takođe, cene aranžmana rastu u letnjim mesecima. Tako je noćenje u Beogradskim hotelima 1-2. juna 2015. skuplje, u proseku, od 25 do 40 evra.

Ni crnogorska prestonica ne zaostaje za srpskom. Tako se u Podgorici cene kreću od oko 245 do 325 evra, u zavisnosti od toga da li će u sobi boravi jedna ili dve osobe, koliko je maksimalan broj gostiju za ovu vrstu sobe. Doručak je uključen u cenu.

Interesantno je da su cene aranžmana u ovom gradu iste i tokom letnjih i tokom zimskih meseci.

U Splitu su cene više tokom leta

Hotel Atrium Split

Hotel Atrium Split

Jedan od većih turističkih centara na hrvatskom primorju tokom zime ima pristupačnije cene nego tokom leta.

Međutim, cene hotela na primorju nije moguće porediti sa ostalima direktno, pre svega zbog različite ciljne grupe gostiju.

Za razliku od hotela u prestonicama država u regionu, u ovom hotelu mahom će boraviti turisti, dok će u drugim, mnogo češće boraviti ljudi koji su tamo poslom.

Tako noćenje u ovom gradu košta od 145 do 180 evra, u zavisnosti od toga da li je omogućeno besplatno otkazivanje rezervacije aranžmana, kao i da li će u sobi boraviti jedna ili dve osobe.

Ipak, treba imati u vidu da je Split primorsko mesto i da cene ove iste sobe u periodu od 1. do 2. juna 2015. godine košta od 185 do 250 evra. Doručak je uključen u cenu.

Zagreb među jeftinijima

The Westin Hotel Zagreb

The Westin Hotel Zagreb

Noćenje u zagrebačkim hotelima sa 5 zvezdica košta od 110 do 195 evra, u zavisnosti od hotela.

Kao i u drugim hotelima, cene variraju i zbog drugih faktora, kao što su mogućnost otkazivanja rezervacije, cene doručka, ali i od broja osoba koje će boraviti u sobi.

Kao i u srpskoj prestonici, cene rastu tokom letnjih meseci. Noćenje od 1. do 2. juna košta od 145 do 225 evra.

Najjeftinije je Sarajevo

Hotel Radon Plaza Sarajevo

Hotel Radon Plaza Sarajevo

Najjeftiniji hotelski smeštaj u regionu, kada je reč o hotelima sa 5 zvezdica nudi Sarajevo. Za noćenje sa doručkom u dva hotela, koliko ih ima u ovom gradu, treba izdvojiti od oko 70 do 130 evra.

Cena doručka je uključena u taj iznos, kao i mogućnost besplatnog otkazivanja rezervacije aranžmana. Cene aranžmana tokom letnjih meseci (1-2. jun) porastu u proseku, za oko 20 evra.

Share Button
blog comments powered by Disqus