Povećajte prihode hotela koristeći kritike gostiju

Ostale teme , Region / 05. 10. 2017. / Autor:

Reputacija koju hotel ima među gostima, a posebno na sajtovima za rezervaciju smeštaja, itekako utiče na prihode hotela.

Izvor: Flickr.com/Holidayextras

Turisti danas mnogo više veruju onlajn kritikama o hotelima. Istraživanje pokazuje da čak 96 odsto korisnika sajta TripAdvisor smatra da je čitanje komentara drugih gostiju o hotelu u kome planiraju da borave važno. Takođe, 80% korisnika smatra da hotel koji odgovara na kritike na ovom sajtu više vodi računa o svojim gostima.

Suština je da turisti danas odlučuju na osnovu onlajn kritika, ali i na osnovu toga kakav je onlajn nastup hotela. S obzirom na to da se način “kupovine” hotelskih aranžmana promenio, trebalo bi da se promeni i način na koji hotel upravlja prihodima.

Oni hotelijeri koji žele da povećaju svoje prihode trebalo bi da obrate više pažnje na onlajn kritike i zahteve svojih gostiju. Zadovoljni gosti, naravno, radije će ostavljati pozitivne komentare o hotelu pa će i njegova vrednost u očima potencijalnih gostiju rasti.

Šta, zapravo, onlajn reputacija može da vam otkrije?

Printskrin: tripadvisor.rs

Da li je vaš hotel dobar izbor?

Na osnovu opisa koji su dali nekadašnji gosti hotela možete videti da li hotel smatraju dobrim izborom, u odnosu na to koliko košta boravak u njemu. Bilo bi poželjno da hotel nije ni preskup, a ni previše jeftin.

Cilj hotelijera je, obično, da naplate što više mogu po sobi. Međutim, pojmovi skupo i jeftino često nemaju istu težinu gostima kao hotelijerima. Ukoliko gosti misle da hotel ne pruža dovoljno za novac koji traži, trebalo bi da poradite na dodatnim pogodnostima ili spustite cenu sobe. U tom slučaju, tvrdoglavo držanje nivoa cena, bez ikakvih izmena, neće doneti željene prihode.

Posebno obratite pažnju na kritike koje se fokusiraju na jedan deo hotela, poput spa centra ili recepcije. Ukoliko se ponavljaju, jasno vam je koji segmenti hotela zahtevaju poboljšanje. Ipak, ukoliko je sezona u toku, preporučuje se da se bavite samo onim problemima koji se mogu rešiti brzo. Na taj način reputacija hotela neće biti mnogo ugrožena.

Čistoća hotela i osoblje su, takođe, stavke koje vam mogu doneti brzo poboljšanje ocene, pod uslovom da sobe ne zahtevaju kompletno renoviranje. Podstaknite osoblje hotela kako bi bolje obavljalo svoj posao ili poboljšajte uobičajen proces čišćenja.

Slušanjem kritika gostiju i pravovremenim reagovanjem podižete vrednost hotela u očima gostiju. Od “običnog” hotela postajete onaj koji vodi računa o svojim gostima i kojem su oni važni. Na taj način, povećaćete odnos cene i kvaliteta hotela, što vam ostavlja prostor za povećanje cena soba.

Izvor: Facebook.com/EsplanadeZagrebHotel

Kako je ocenjena konkurencija?

Na sajtovima za rezervaciju smeštaja možete i uporediti ocene vašeg hotela sa onim koji vam je konkurencija. Ovo može biti veoma korisno i to naročito važi kada upoređujete cenu hotelske usluge u odnosu na njen kvalitet.

Primera radi, ukoliko je ocena vašeg hotela viša od konkurentskog, a gosti smatraju da odnos cene i kvaliteta dobar, često možete povećati cenu soba. Gostima neće smetati da plate više za kvalitetniji boravak, a hotel će zadržati uobičajen procenat zauzetosti soba.

Ukoliko ne želite da odjednom znatno povećate cenu boravka, probajte da je povećate za manji iznos. Nakon nekog vremena to možete uraditi ponovo i ponavljati proces sve dok ne primetite pad u broju gostiju koji dolaze u vaš hotel. Naravno, ne smete preterivati.

Sa druge strane, ukoliko je odnos cena/kvalitet u vašem hotelu lošiji nego u konkurentskom, gosti koji ipak rezervišu boravak kod vas, osetiće se prevareno na neki način i iskritikovaće hotel. Ovo može dovesti do začaranog kruga koji ponekad možete da razbijete renoviranjem kritikovanog dela hotela, osmišljavanjem dodatnih pogodnosti za goste ili drugim promenama u načinu poslovanja.

Share Button
blog comments powered by Disqus