Samohrani roditelji: Nova ciljna grupa hotela?

Iako je samohranih roditelja sve više, i svaki segment, grana industrije i usluga bi trebalo da im izađe u susret, kao da niko ne voli da čuje ovu reč – samohran. Isti slučaj je i sa hotelijerima.

Izvor: pixabay.com

Izvor: pixabay.com

Kada im pomenete koliko su česti gosti samohrani roditelji, malo se čude, pa se zamisle… Međutim, ako preformulišete i kažete – jedan roditelj sa decom, onda se stvari malo razbistre.

Naime, hotelijerstvo sve više ide u susret deci, a retko ko gleda da li sa njima dolazi jedan ili oba roditelja. Sve više hotela nudi besplatan boravak za mlađe od pet ili sedam godina, a za decu do 12 godina plaća se 50 odsto cene boravka.

Hotel Izvor ima promotivne pakete samo za decu, bez obzira da li ona dolaze sa jednim ili oba roditelja. Ovakvi promotivni paketi posebno su aktuelni za vreme praznika.

Većina hotelijera sa kojima smo razgovarali na nedavno održanom Sajmu turizma u Beogradu, tvrde da su njihovi najčešći gosti parovi sa decom. Tako hoteli u Crnoj Gori poput hotela Lovćen i Sun Resort kažu da nemaju nikakve promotivne pakete za samohrane roditelje.

Dvokrevetna soba, Hotel Izvor

Dvokrevetna soba, Hotel Izvor

– Kod nas se češće dešava da dođu oba roditelja sa decom. U tom slučaju, jedno dete do 12 godina ima besplatan smeštaj, a za drugo se plaća boravak uz 50 odsto popusta. Ukoliko u hotel odsedne samo jedan roditelj sa detetom, smeštaj za dete je, takođe, upola cene – ističu iz hotela Sun Resort.

U hotele slovenačke grupe Sportina turizem, u koje spadaju hotel Ribno, Krim i Vila Prešern samohrani roditelji dolaze u veoma malom broju, pa za njih ne postoje zvanični promotivni paketi. Međutim, u praksi se događa da dobijaju različite popuste.

Na sajtovima hotela veoma retko možete naći posebne promotivne pakete za samohrane roditelje, pa oni često ni ne znaju za njih. Ipak, neki hoteli su prepoznali ovu ciljnu grupu i ponudili im različite povoljnosti.

Primera radi, u Rimskim termama postoji pravilo da ukoliko je gost samohrani roditelj, dete u hotelu boravi besplatno. Iako su im gosti, mahom, parovi sa decom, često se dešavalo da u hotelu odsedne i samohrani roditelj sa jednim ili dvoje dece.

Izvor: pixabay.com

Izvor: pixabay.com

Slična situacija je i u Termama Laško. Tamošnji hotelijeri izašli su u susret samohranim roditeljima zbog toga što su njihovi česti gosti.

– Kada dođe jedan roditelj sa detetom, u nekim hotelima se zbog deteta doplaćuje za jednokrevetnu sobu. Mi to ne naplaćujemo. Dakle, samo roditelj plaća za jednog odraslog – poručuju iz ovih termi.

Vaučeri sa popustom koje je ustanovila Vlada Srbije kako bi pojedinim grupama stanovništva olakšala plaćanje odmora u Srbiji, takođe, poboljšavaju situaciju. Kako potvrđuju iz nekoliko hotela i odmarališta u zemlji, uz pomoć njih često dolaze i samohrani roditelji sa decom.

Uprkos tome što možda nisu česti gosti, pojedini hoteli u regionu prepoznali su ovu novu ciljnu grupu i prilagodili joj se. Ostaje samo da se vidi da li će taj trend ispratiti i ostali hotelijeri.

Share Button
blog comments powered by Disqus