Sanela Marković INTERVJU: Kako je raditi u hotelima u Americi?

Intervju / 07. 11. 2016. / Autor:

Podsticanje radnika da pružaju kvalitetniju uslugu uz male ali značajne nagrade, specifičan odnos između menadžera i hotelskog osoblja i upoznavanje drugih kultura neke su od prednosti koje radnicima mogu ponuditi hoteli širom Amerike, kaže Sanela Marković iz Crne Gore koja već dve godine radi na recepciji jednog od hotela lanca Hilton na Floridi. U intervjuu otkriva kako je tekao njen put od školovanja do početka rada u Americi i značaju obrazovanja za posao u hotelijerstvu.

instagram.com/markovic.sanela

instagram.com/markovic.sanela

Recite nam nešto o sebi, odakle ste, koju ste školu završili i kako ste prepoznali sebe u hotelijerstvu?

Rođena sam u Mojkovcu, malom gradu na severu Crne Gore. Tu sam završila srednju turističku školu, a zatim upisala Fakultet za turizam u Kotoru. Oduvek sam obožavala strane jezike i imala želju da studiram nešto gde ću jezike morati da koristim i usavršavam ih iz dana u dan. Hotelska industrija je delovala kao sjajan početak. Priliku za ovaj posao sam dobila odmah po završetku studija, kada sam se prijavila za internship program preko jedne od srpskih agencija. Iskustvo je neverovatno, prvenstveno što kontstantno usavršavate engleski jezik, upoznate ljude iz svih krajeva sveta i uživate u čarima američkog kontinenta.

Gde trenutno radite i na kojoj poziciji? Kako je izgledao Vaš početak?

Trenutno radim na recepciji hotela Hilton Marco Island Beach Ocean Resort and Spa na Floridi. Početak je bila obuka koja u Hilton hotelima traje nedelju dana i tada je uvek neko uz vas. Zaposleni su veoma ljubazni i uvek su tu kada je potrebna pomoć. Kada konkurišete za posao, važno je da je moguće aplicirati za sve pozicije, a posao koji ćete dobiti zavisi prvenstveno od vašeg iskustva i poznavanja jezika. Međutim, dok ste na internship programu nemate pravo da aplicirate za menadžerske pozicije, ali ukoliko ostanete u Americi kao stalan radnik, velike su šanse da ćete unapređenje dobiti vrlo brzo.

instagram.com/markovic.sanela

Koliko brzo je trajalo prilagođavanje i koje veštine ste do sada usavršili?

Kao i uvek, svaki pocetak je težak, posebno ako se nadjete u potpuno nepoznatoj sredini, okruženi ljudima koji ne pricaju vaš jezik. Svakako, uz malo truda početnu nelagodnost ćete prevazići i dobiti utisak kao da tu odavno pripadate.

Radeći na ovoj poziciji u hotelu uspela sam da usavrsim mnoge osobine poput liderstva, poznavanja hotelske usluge i kreativnosti, naravno engleski jezik, ali i španski s obzirom na to da na Floridi ima jako mnogo latino populacije.

Kako se HR menažeri odnose prema zapsolenima i da li ima razlike na poslodavac zaposleni u odnosu na naš region?

Sto se tice HR i drugih menadžera, mnogo su opusteniji, dostupniji, prijateljski nastrojeni i sa njima nećete imati utisak da ste na potpuno različitim pozicijama, što je na našim prostorima potpuno drugačije.

Odakle su sve zaposleni u Vašem hotelu? Da li su velike kuturološke razlike?

Zaposleni u hotelu Marco Beach Ocean Resort dolaze iz svih krajeva sveta, moje kolege najčešće dolaze iz Indije, Pakistana, Kube, Haitija, Meksika, Kine, Turske kao i sa prostora bivše Jugoslavije. Kulturološke razlike nisu toliko izražene, kao što se možda činilo u početku. Kada upoznamo kulturu drugih zemalja, shvatamo koliko zapravo svi mi imamo sličnosti.

Kako se hoteli u Americi najčešće promovišu?

Pomovisanje se uglavnom vrši putem sajta i društvenih mreža – Fejsbuka i  Instagrama, ali uglavnom svi hoteli pokušavaju da učlane što više gostiju u “membership” programe, u našem slučaju HHonors. Gosti učlanjenjem dobijaju razne popuste i poene koje stiču odsedanjem u bilo kom Hilton hotelu u svetu.

Hilton Marco Island Beach Ocean Resort ; Izvor: hilton.com

Ko su inače gosti Floride, odnosno Vašeg hotela, iz kojih zemalja?

Posetioci na Floridi, odnosno Marco Islandu su uglavnom iz severnih delova Sjedinjenih Američkih Država, ali ima ih iz svih djelova sveta, pa i sa naših prostora koji su najčešće ovde radi odmora i na turističkim putovanjima.

Prema Vašem mišljenju, kako ostvariti dobar kontakt sa gostima?

Da bi se gosti vratili u neki hotel, najvažnije je da sa sobom odnesu lepe utiske, nešto što će pamtiti. Važno je i da ih osvojite ljubaznošću. Goste koje sam ovde upoznala i koji su boravili u našim hotelima, kazu da se uvijek vraćaju Hiltonu jer se tu osećaju dobrodošlo, kao kod kuće, a ne kao samo još jedan broj. Menadžment hotela veoma ceni sugestije posetilaca i uradiće sve što je u njihovoj moći  kako bi gost napustio hotel sa najboljim utiscima. Dobro je, takođe, znati navike starih posetilaca jer oni uglavnom znaju tačno koju sobu žele, gde i za kojim stolom da ručaju, što je veliki izazov kako bi sve bilo obezbeđeno, ali ako uspete, gost će vam biti i više nego zahvalan.

Na koji način rukovodioci u hotelu nagrađuju zaposlene? Da li postoje neki bonusi ili poseban sistem napredovanja?

Podsticanje radnika da pružaju kvalitetniju hotelsku uslugu je veoma bitno, stoga ako se istaknete i to primate poslodavci, uradite nešto drugacije i kreativnije od drugih bićete nominovani za radnika meseca što donosi novčanu nagradu, večeru za dvoje i još mnoštvo nagrada koje ce podstaći i vas i druge da se više posvete radu.

Koliko školovanje, odnosno studije, imaju podudaranja sa onim što ste zatekli u praksi u inostranstvu?

Što se tiče znanja iz škole i sa studija, nema veće sličnosti i mislim da bi svima mnogo pomoglo kada bi u obraznovni sistem bilo uvedeno mnogo više praktične nastave i obuke, umesto učenja teorije.

Šta biste poručili mladima koji završavaju studije ili su tek krenuli sa radom u nekom od hotela u našem regionu?

Mladima bih preporučila da prvenstveno prate i primjenjuju inovacije u hotelijerstvu.

Share Button
blog comments powered by Disqus