Saveti i preporuke za emitovanje muzike u hotelu

Ostale teme / 11. 02. 2017. / Autor:

Play Network, kompanija koja se bavi izradom zabavnih sadržaja za hotele, restorane i ugostiteljske objekte u najnovijoj studiji otkriva najvažnije činjenice vezane za muzičke sadržaje u hotelima i analizira na koji način dobar odabir muzike može da doprinese boljem radu hotelskog objekta i zadovoljnijim gostima.

hubspot.net

hubspot.net

Muzika ima neverovatnu moć da kreira pozitivnu, prijatnu i opuštenu atmosferu u ugostiteljskim objektima, ali i da na goste ostavi snažan utisak i poboljša doživljaj boravka, kažu stručnjaci. Rezultati analiza uticaja muzike na goste pokazuju da pravilan odabir pesama može podstaći posetioce da duže borave u vašim objektima i daju preporuke prijateljima za dolazak upravo u vaš hotel.

Uspešni brendovi kreiraju jedinstvene vizuelne identitete, stilizovane enterijere i kvalitetne web sajtove. Ovi elementi karakterišu vaš brend i predstavljaju ono što hotel jeste.

Sa druge strane, kompanije koje idu korak dalje pažnju posvećuju upotrebi muzike za potpuniji identitet hotela.

Tretirajte muziku kao korak ka zadovoljstvu

Iako naučno nije dokazano, poznato je da muzika u ljudima izaziva „to nešto“ prijatno i pozitivno. Međutim, dokazano je lučenje dopamina u situacijama kada se sluša prijatna muzika, a poređenja radi, isto to se dešava kada okusimo neku poslasticu ili hranu koju volimo.

Muzika je važna kada kao hotelijer svojim gostima želite da ponudite nešto više. Ona stvara atmosferu kakvu vi odredite, zabavlja i omogućava privatnost razgovora u zajedničkim hotelskim prostorijama.

Studije pokazuju da dobra muzika utiče na okruženje i atmosferu toliko da se percepcija gosta o uslugama hotela u ogrnomnoj meri povećava. Zamislite situaciju kada tokom dana ljudi odlaze iz hotela i vrše „check-out“ ili polaze na sastanke, a da ih sve vreme prate pozitivni ritmovi. Analize pokazuju da to značajno utiče na opšti utisak boravka turista u hotelu.

Izvor: Angelo Airport Hotel - Ekaterinburg Russia

Izvor: Angelo Airport Hotel – Ekaterinburg Russia

Preporuke za izbor muzike

Stručnjaci navode pet najvažnijih saveta za upotrebu muzike u hotelskim objektima prema kojima se najviše pažnje posvećuje identitetu brenda, energiji, ambijentu ili periodu dana kada se muzika emituje.

Ukoliko u hotelu boravi veći broj gostiju, muzika uživo poput benda ili DJ-a je dobar izbor. Dokazano je da su bendovi posebno atraktivni za parove, dok je DJ popularan među grupama na party putovanjima.

fineartamerica.com

fineartamerica.com

Osnovne preporuke za korišćenje muzike u hotelu:

Turisti i gosti nikako ne bi trebalo da se takmiče da budu glasniji od muzike u objektu. Zato je važno da muzika bude pozadinska, odnosno da jačina zvuka bude prilagođena prostoriji.

Obratite pažnju na konkurenciju. Potrudite se da uvek budete ispred njih i imate kvalitetnu strategiju za emitovanje muzike u hotelu. Strategije omogućavaju da do detalja isplanirate vrstu, jačinu i termine emitovanja u zavisnosti od perioda godine ili dešavanja u vašem mestu.

Zatražite pomoć stručnjaka. Kriterijumi za odabir muzike mogu biti različiti ili vrlo široki, a angažovanje stručnjaka za ovu oblast omogućava hotelu da plejliste budu dizajnirane na način prilagođen hotelskom objektu i potrebama gostiju. Preporuke su da muzika bude minimalistička, sa što manje ponavljanja istih numera i da predstavlja ono što zastupa vaš hotelski brend.

Legalnost emitovanja je takođe vrlo važna. Emitovanje muzike u ugostiteljskim i hotelskim objektima u gotovo celom svetu je podložno licenciranju i novčanoj naknadi za emitovanje numera. U svetu je situacija takva da se najčešće upotrebljavaju PPL ili PRS licence, dok je na Balkanu situacija malo drugačija i razlikuje se od države do države. U svakom slučaju, na ovu stavku posebno treba obratiti pažnju jer su kazne u slučajevima emitovanja muzike bez licence prilično velike.

Share Button
blog comments powered by Disqus