Selfness usluga, novi trend u hotelijerstvu

Ostale teme , Region / 19. 07. 2016. / Autor:

Selfness predstavlja varijaciju wellness-a, ali osim fizičkog blagostanja, podrazumeva da je jednako bitna i unutrašnja ispunjenost gostiju. Zasniva se na tome da goste naučite tehnikama prevazilaženja svakodnevnog stresa, ali i principe zdravog života.

Izvor: Facebook.com/Terme Olimia

Izvor: Facebook.com/Terme Olimia

Već odavno je jasno da nije dovoljno obezbediti gostima samo udobnu sobu da bi se vratili u vaš hotel. Uz jaku konkurenciju, postalo je skoro neophodno da osmislite ili primenite nešto novo što bi vas izdvojilo od ostalih hotela.

Jedna od takvih usluga je i selfness. Iako termin selfness nije baš zaživeo u svim jezicima, ovakva vrsta usluge je, svakako, poznata. Ideja je da gostima pokažete put do samoostvarenja, odnosno uspostavljanja ravnoteže na fizičkom i duhovnom nivou.

Dakle, hotelijeri imaju “zadatak” da nauče svoje goste kako da se osećaju bolje i iznutra i spolja. Ovakav pristup može da ima i te kako pozitivan uticaj na goste jer niste fokusirani na njihovu dobrobit samo dok borave kod vas u hotelu, već i kasnije.

Izvor: Eiger Selfness Hotel Grindelwald

Izvor: Eiger Selfness Hotel Grindelwald

Uz neki od selfness pristupa, hotelijeri omogućuju svojim gostima ne samo da se izbore sa svakodnevnim stresom već i da nauče da zdravije žive. Uz pomoć stručnjaka, vaš hotel može da uvede neku od selfness usluga, kako bi dopunio svoj wellness ili antistres program. Mogućnosti su brojne i kreću se od važnosti zdrave ishrane i kvalitetnog sna do različitih vežbi.

Primera radi, neke od selfness usluga su jutarnje energetske vežbe, opuštanje tela u vodi uz različite vrste kupki, ritual jačanja pažnje, meditacija, joga, terapija glasom. Tako hotelski bar i večernje zabave za goste u selfness hotelima postaju manje važni, a “bitku” dobijaju kvalitetan san i zdrav život.

U slovenačkom turizmu postoji šumski selfness koji se temelji na shvatanju da šuma nudi okruženje koje deluje umirujuće. Uključuje, između ostalog, vežbe kretanja i relaksacije u prirodi, refleksoterapiju stopala šetnjom preko borovih iglica, vežbe prenosa energije, relaksaciju na krevetima od sena, kao i degustaciju lokalnih prirodnih proizvoda.

Izvor: Facebook.com/Terme Olimia

Izvor: Facebook.com/Terme Olimia

Ovakve usluge mogu i da budu bazirane i na različitim psihološkim radionicama uz pomoć kojih ćete goste, primera radi, naučiti kako da bolje komuniciraju u timu ili kako da lakše prevazilaze konflikte. Takođe, možete napraviti biblioteku i kutak za čitanje.

Glavni cilj svih ovih tehnika je da naučite goste kako da poboljšaju kvalitet svog života. Ne morate da pružate celokupan spektar selfness usluga, kako biste se izdvojili već možete da se fokusirate samo na neku od ovih oblasti. Povežite svoju ponudu sa okruženjem hotela ili pružite gostima dopunu usluga u odnosu na hotel koji se nalazi u vašoj blizini.

Neki od hotela koji praktikuju ovakvu vrstu usluge su i Eiger Selfness Hotel Grindelwald u Švajcarskoj, ali i Terme Olimia u Sloveniji. Kada je reč o ostalim hotelima u regionu, u nekima od njih se razvijaju poneke selfness usluge, ali se stiče utisak da nisu dovoljno promovisane.

Share Button
blog comments powered by Disqus