Slovenački hotelijeri: Nije više bitan luksuz, nego udobnost

Marketing i prodaja , Slovenija / 04. 03. 2016. / Autor:

Budućnost u hotelijerstvu doneće nove promene, smatraju pojedini slovenački hotelijeri. Jedna od njih biće i blaga promena hotelske ponude. Naime, gostima neće više biti bitno da same sobe u kojima odsedaju budu luksuzne, već da u njima mogu i da se odmore.

Hotel Wellness Park Lako

Hotel Wellness Park Laško

Hotelijeri iz Slovenije se slažu da je gostima najbitnija sama soba, ali i kvalitet hrane i ljubaznost osoblja. Međutim, ako ostaju duže, nije bitno samo šta nudi hotel već i kakva je ponuda mesta u kome se on nalazi.

Najčešći gosti u slovenačkim hotelima su turisti iz Italije, Češke, Srbije, ali i iz zemalja Beneluksa. Otvara se i, kažu hotelijeri, arapsko tržište, a sve je više i domaćih turista koji koriste vikend da bi se odmorili u nekom hotelu.

Kada je reč o hotelijerstvu u budućnosti, iz grupe Sportina turizem, u čijem je vlasništvu nekoliko hotela na Bledskom jezeru, smatraju da se “vraćamo unazad”.

– Nisu više bitne luksuzne sobe, već one udobne u kojima možete da se odmorite. Po našem iskustvu, sve se više „vraćamo unazad“, svemu tome što smo nekad tražili od hotela. Verovatno su gosti prezasićeni različitim aktivnostima. Prepoznali smo to, pa u hotelu Ribno planiramo glamping, odnosno kampovanje ali na luksuzniji način (glam(ur) i camping). Svi smo pod stresom, pa gosti sve više traže mir i spoj sa prirodom – objašnjavaju iz ove grupe.

Hotel Ribno, Sportina turizem

Hotel Ribno, Sportina turizem

U njihovim hotelima poslednjih godina najbolje su se pokazali kuponi, odnosno rezervacija smeštaja preko određenih sajtova, po nižoj ceni od uobičajene. Gosti kupone šalju hotelu mejlom i na taj način rezervišu sobu.

Iako mnogo toga o hotelijerstvu može da se nauči u školi, praksa je, smatraju, neophodna. Jedino tako će studenti moći da nauče kako funkcionišu svi segmenti jednog hotela.

– Dok se uči u školi, hotelijerstvo je jedno. Međutim, treba u praksi isprobati sve segmente hotelijerstva: od prodaje, rada na recepciji i na sajmovima. Treba upoznati i razumeti kako hotel funkcioniše, kako “diše”. Tako jedino mogu biti dobri hotelijeri i tako mogu gostu da ponude ono što želi, da mogu da mu izađu u susret – poručuju iz Sportina turizem.

U Termi Laško, sa druge strane, smatraju da je osim ponude hotela, za goste bitna i lokalna ponuda. S obzirom na to da je u Laškom najveća pivara u Sloveniji, lokalni proizvodi uključeni su u ponudu kroz pivske tretmane i tretmane medom.

Termalni centar hotela Wellness Park Laško

Termalni centar hotela Wellness Park Laško

Kako ističu, društvene mreže su se kod njih pokazale kao najbolji vid reklame. Iako imaju tradiciju dugu 160 godina, nije im bilo teško da isprate nove trendove. Posebnu pažnju posvećuju prodaji, a za svako tržište zadužen je drugi menadžer prodaje.

– Vođa prodaje uvek ide na sve velike događaje poput sajmova u Londonu, Berlinu, Dubaiju… Idemo i na lokalne seminare, konferencije. U Sloveniji imamo nekoliko takvih konferencija: SIW (Slovenian Incoming Workshop) i Conventa (kongresni događaj) – kažu u Termama Laško.

Kada je reč o hotelijerstvu u budućnosti, smatraju da neće biti većih promena, osim u segmentu prodaje, gde i sada primećuju da više gostiju dolazi direktno u hotel, nego preko agencija. A oni koji bi želeli da se bave ugostiteljstvom, morali bi da budu dovoljno posvećeni.

– Pre svega, morate da volite i posao i ljude. U turizmu se često radi i vikendom, praznicima, kao i po ceo dan… Turizam i hotelijerstvo bi morali da vam budu neka strast – poručuju iz Termi Laško.

Share Button
blog comments powered by Disqus