Šta je hotel baština?

Hotel baština ili heritage predstavlja hotel smešten u staroj građevini koja je kulturno i istorijski važna određenoj zemlji. Zapravo, ovakvi hoteli preuređuju stara zdanja kako bi ih očuvali, ali i privukli strane turiste.

Diocletian heritage hotel

Diocletian heritage hotel

Heritage hoteli, takođe, omogućavaju da se turistička ponuda učini raznovrsnijom nudeći turistima novu vrstu smeštaja. Osim raznovrsnosti ponude, ovi hoteli doprinose i očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa kroz održavanje starih zgrada. Takođe, hoteli bi trebalo da ponude gostima i nacionalna jela, pa tako doprinose celokupnom doživljaju.

Stiče se utisak da je ova vrsta hotela mnogo razvijenija u Aziji i istočnim zemljama, nego na Zapadu. Ipak, kada je reč o našem regionu, heritage hotele najviše neguje Hrvatska, iako i Bosna i Hercegovina ima sličan pravilnik koji propisuje karakteristike ovih hotela.

Ne postoje univerzalne karakteristike ovih hotela koje bi važile u celom svetu. Primera radi, Asocijacija hotela i restorana severne Indije ističe da bi heritage hoteli morali da se nalaze u zgradama koje su izgrađene pre 1950. godine.

Dozvoljava se i nadogradnja, ali samo ako se poštuje isti stil gradnje ili se novi stil ukombinuje sa već postojećim. Ipak, ukupan nadograđeni deo ne bi smeo da čini više od 50 odsto celokupne građevine.

Judita Palace hotel

Judita Palace hotel

U Indiji postoji nekoliko vrsta heritage hotela, u zavisnosti od toga koliko je građevina u kojoj se hotel nalazi stara. Ovakvi hoteli mogu biti smešteni u zamkovima, vilama ili različitim vrstama tvrđava, naravno, uz poštovanje propisanih uslova za smeštaj gostiju.

U Hrvatskoj i BiH hotel baština je onaj koji se nalazi u starim, istorijski značajnim građevinama. Hotel ne može da se nalazi u replikama starih građevina, a postojeće građevine ne smeju da se dograđuju.

Hotel baština u Hrvatskoj može biti smešten u najviše dva objekta, za razliku od difuznog hotela koji može da se sastoji od tri i više objekata. Kao i difuzni hoteli, i hotel baština pruža gostima mogućnost da upoznaju kulturu jedne sredine, ali kroz arhitekturu objekta i karakteristična jela. Nositelj kategorije hotela baština je Palace hotel Zagreb.

Propisano je da ovakva vrsta hotela mora da ima najmanje pet smeštajnih jedinica, uz recepciju i kuhinju za pripremu hrane. Ukoliko hotel ima više od 25 soba, obavezno je da recepcioner bude u uniformi koja je u skladu sa istorijskim nasleđem hotela.

Hotel Palace Zagreb

Hotel Palace Zagreb

Obavezne usluge su smeštaj i doručak, ali je moguće pružiti i druge vrste ugostiteljskih usluga. Na meniju bi trebalo da se nalazi i hrana koja je karakteristična za podneblje u kojoj se hotel nalazi, ali i druge vrste jela.

Iako se ovakvi hoteli moraju nalaziti u starim građevinama, njihov izgled ne sme biti zapušten. Fasada, terase, kao i prilazni put – ništa od toga ne sme da ima vidljiva oštećenja.

Hotel baština može se upotrebiti kako bi se turistička ponuda jedne zemlje učinila što raznovrsnijom. Ovakva vrsta smeštaja mogla bi posebno da bude primamljiva stranim turistima jer će kroz ovakvu vrstu hotela dobro upoznati arhitekturu, kao i nacionalna jela jedne zemlje.

Čini se da na tržištu ima već dovoljno modernih hotela, pa treba iskoristiti svaku priliku da se privuku novi gosti. A kada se to radi uz očuvanje starih objekata, a ne njihovo rušenje, prednosti su višestruke.

Share Button
blog comments powered by Disqus