Šta su butik hoteli?

Ostale teme , Region / 11. 09. 2015. / Autor:

Butik po definiciji predstavlja hotel malog kapaciteta koji odlikuje intimnija atmosfera od one u velikim hotelima. Nivo privatnosti i luksuza u ovakvim hotelima obično je na visokom nivou, a svim gostima poklanja se mnogo pažnje.

Morgans Hotel, Njujork

Morgans Hotel, Njujork

Butik hoteli su se pojavili početkom 1980. godine. Među prvim butik hotelima na svetu izdvojili su se Blakes Hotel u Londonu, koji je dizajnirala Anuška Hempel i Morgans Hotel u Njujorku, delo dizajnera Andrea Putmana.

Pretpostavlja se da je izraz butik hotel nastao kada je Stiv Rubel 1984. godine uporedio sa butikom Morgans Hotel, čiji je tada bio vlasnik zajedno sa Janom Šregerom. Korišćen je u severnoj Americi i Velikoj Britaniji kako bi se opisali mali luksuzni hoteli, karakterističnog dizajna.

Prvi butik hoteli u Evropi su Mama Sheldter u Parizu, kao i The Chocolate Boutique Hotel u Bornmutu u Engleskoj, poznat i danas po takozvanim čokoladnim aranžmanima.

Jedna od nesuglasica među hotelijerima je veličina butik hotela. I dok jedni smatraju da bi ovakvi hoteli trebalo da imaju oko 100, ali ne više od 150 soba, drugi ističu da je mnogo bitniji sam pristup gostima.

Blakes hotel, London

Blakes hotel, London

Ovakvi hoteli mogu da budu samostalni, ali i da posluju u okviru hotelskog lanca. Insistira se na jedinstvenosti i modernom dizajnu, koji se često prepušta stručnjacima. Oni su obično zaduženi i za odabir nameštaja i dekorativnih predmeta u hotelu.

U pojedinim butik hotelima svaka soba uređena je drugačije, što gostima koji se vraćaju u njega garantuje novo i drugačije iskustvo.

Takođe, osoblje u ovakvim hotelima karakteriše visok nivo ljubaznosti, a intimnost je ključna stvar. Zaposleni se brinu o svakom gostu pojedinačno, ali zadržavajući profesionalnost na visokom nivou. Potencira se i pretpostavljanje šta bi gosti mogli da požele tokom boravka, kako bi se njihove želje što pre ispunile, za razliku od čekanja da nešto zatraže.

Casa del Mare, Kamenari

Casa del Mare, Kamenari

Iako su butik hoteli u regionu svoj procvat doživeli nedavno, nekoliko njih se izdvaja. Primera radi, londonski list The Times proglasio je butik hotel Casa del Mare u Kamenarima kod Herceg Novog, za najbolji na Balkanu. Hotel je smešten nedaleko od privatne plaže, a u ponudi ima osam apartmana.

Hotel Casa del Mare osvojio je 2014. godine i TripAdvisor nagradu Travellers Choice. Istu nagradu, samo za 2015. dobili su i City Boutique Hotel u Sarajevu, kao i Hotel Cubo u Ljubljani. Sarajevski hotel nosilac je i halal sertifikata, odnosno ispunjava određene uslove kako bi bio pogodan i za turiste muslimane.

Hotel Cubo nalazi se u centru Ljubljane, u zgradi koja je proglašena za kulturno dobro. Nagrađen je i kao jedan od najboljih evropskih hotela, a proglašen je i za jedan od najboljih poslovnih hotela u Ljubljani.

Hotel Cubo, Ljubljana

Hotel Cubo, Ljubljana

Prema rečima menadžerke hotela Snežane Milenković Hajduković, Townhouse 27 je prvi autentični butik hotel u Srbiji. Dobio je nagradu Kongresna zvezda i proglašen je za najbolji kongresni butik hotel u regionu. Takođe, našao se i na čelu TripAdvisor liste hotela sa najboljom uslugom u Srbiji.

Čini se da je koncept butik hotela najrazvijeniji na hrvatskoj obali. Jedan od njih, San Rocco četiri puta za redom proglašen je za najbolji butik hotel u Hrvatskoj, osvajajući nagradu „Turistički cvet“. Hotel se nalazi u istarskom mestu Brtonigla, a nastao je nakon što je porodično imanje pretvoreno u turistički kompleks, poštujući najstrožije standarde.

Share Button
blog comments powered by Disqus