Šta to privlači Ruse na Kopaonik?

Proteklu zimsku sezonu na Kopaoniku obeležila je dobra poseta, kako domaćih tako i stranih turista. Međutim, ove godine preduzeti su konkretni koraci kako bi se povećao broj stranih turista, a naročito onih iz Rusije. 

Kopaonik

Zimska sezona na Kopaoniku, decembra 2014, počela je tako što su domaći gosti ostvarili manje, a strani čak 20 odsto više noćenja nego u istom periodu prethodne godine.

Međutim, turisti na Kopaoniku su tokom zimskih meseci (januar, februar i mart) ostvarili 239.359 noćenja. Od toga su domaći turisti ostvarili 195.931 noćenje (19,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine), a strani 43.428 noćenja, čak 36,5 odsto više, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ovih meseci najveći porast ostvaren je februara, kada je bilo čak 58,2 odsto više noćenja stranih turista nego u istom periodu prethodne godine. Pored dobre posete domaćih gostiju, protekle zimske sezone zabeležen je i značajan broj turista iz Crne Gore, Rusije, Turske, Grčke i Rumunije.

Tokom juna ove godine predstavnici menadžmenta ruske grupe TUI boravili su u poseti Srbiji sa predstavnicima turističkih destinacija i razgovarali o mogućnostima turističkih programa. Posebno interesovanje tada su pokazali za otvaranje svojevrsnog vazdušnog mosta na liniji Moskva-Beograd-Niš.

MK Mountain Resort

MK Mountain Resort

Ove sezone, planirano je najmanje devet čarter letova iz Moskve. Tokom novogodišnjih praznika i zimskog raspusta turiste će prevoziti Airbus 321, kapaciteta od 219 mesta. Takođe, Airbus 320, čiji je kapacitet 166 mesta, leteće svake nedelje sve do početka marta.

– Radi se o zajedničkom projektu iza koga stoji TUI Rusija, R-Tours i domaća hotelska kompanija MK Mountain Resort. Tokom protekle zimske sezone na Kopaoniku je ostvareno oko 10.000 noćenja gostiju iz Rusije, što je još daleko od potencijala koje nudi ovo tržište. Uprkos tome, za Kopaonik je domaće tržište od primarne važnosti – istakao je Nikola Avram, direktor MK Mountain Resorta.

Kako je ranije istakao Avram, u naredne tri godine može se očekivati ozbiljniji udeo do 20% noćenja ruskih gostiju od ukupnog broja noćenja na Kopaoniku. Rusi najčešće borave u hotelu Grand, Slovenci i porodični turisti biraju hotel Anđela, a srpski apartmane Konaci.

Sa druge strane u Kraljevim čardacima tokom protekle zimske sezone boravio je zanemarljiv broj ruskih turista.

Kraljevi čardaci

Kraljevi čardaci

– U Kraljevim čardacima i ove godine, kao i prošle, očekujemo veliki broj turista iz Rumunije. Protekle zime ovde je boravio zanemarljiv broj ruskih turista, naročito u odnosu na Rumune i Mađare. Ruski turisti su dolazili individualno, a od ove godine sarađujemo sa agencijom AST Spa Travel, koja je posrednik između naših hotela i ruskih agencija – kaže Vesna Kostadinović, direktorka prodaje ovog hotelsko-apartmanskog kompleksa i dodaje da ove turiste najviše interesuje wellness centar.

U periodu od januara, zaključno sa martom 2015. u celoj Srbiji turisti iz Rusije ostvarili su 27.123 noćenja. To znači da je nešto više od jedne trećine svih noćenja ostvareno upravo na Kopaoniku. Ova cifra je, ipak, manja od broja noćenja koja su ovi turisti ostvarili tokom januara, februara i marta 2014. godine i to za 14,1 odsto.

Srbija je jedina evropska zemlja za koju Rusima nije potrebna viza, pa bi trebalo iskoristiti tu činjenicu jačom saradnjom sa ruskim turističkim agencijama.

Ski sezona ove godine na Kopaoniku počeće manifestacijom Ski Opening, koja će se održati od 3. do 6. decembra 2015.

Share Button
blog comments powered by Disqus