Šta treba da ima eco-friendly hotel?

Ostale teme / 25. 04. 2017. / Autor:

Primena standarda održivog razvoja u hotelskoj industriji više nije poželjna, već „must have“ način poslovanja – redukovani troškovi električne i toplotne energije, savremeni materijali koji se koriste za izgradnju, racionalna upotreba proizvoda i briga o životnoj sredini osnove su za ovakav vid poslovanja. „Zeleni turizam“ sve je popularniji među putnicima, pa osim stvaranja hotelskog brenda koji uvažava principe održivog razvoja, otvara se mogućnost i za dodatnu zaradu.

Novotel hotel; Izvor: greenroofs.com

Osnovni koraci za poštovanje standarda održivog razvoja mogu biti vrlo jednostavni i ne zahtevajući veća finansijska ulaganja, mogu vam doprineti boljem poslovanju hotela.

Sagledajte aktuelnu situaciju

Poduhvat koji je neophodan na samom početku je sagledavanje aktuelne situacije u hotelu. Najbolje je krenuti od osnovnih resursa – struje, vode, gasa, toplotne energije. U početnom stadijumu sagledajte koliki su troškovi ovih resursa i postoji li mogućnost da se kroz modernizaciju pojedinih postrojenja ili promenu načina rada smanji i njihova potrošnja, samim tim i novčani izdaci. Kada završite sa izradom mini studije trenutnog stanja u hotelu, može se krenuti dalje.

Kuhinja i porcije

Hotelska kuhinja i restoran najveći su potrošači proizvoda – od hrane od koje se pripremaju jela do resursa poput plinskog gasa ili električne energije. Ukoliko u nekom segmentu poslovanja hotela možete ostvariti uštedu, onda je to zasigurno kuhinja.

Smanjenje količine hrane koja završi u smeću mora biti prioritet svakom hotelijeru. Dnevno trebovanje robe i proizvoda se mora vršiti na realan način i na osnovu broja gostiju u hotelu i njihovih zahteva. U Velikoj Britaniji godišnje u smeću završi onoliko hrane koliko je dovoljno za serviranje više od milijardu obroka, a 34 odsto ove količine čini hrana sa tanjira, odnosno oni proizvodi koje gosti nisu ni okusili.

Prosečno, tri milijarde funti godišnje na ovaj način završi na deponiji. Zato je važno da porcije u hotelima budu optimalne, kao i da količina pripremljene hrane bude srazmerna broju gostiju u objektu. Takođe, ukoliko svakog dana restoran ima veću količinu hrane koja se neće iskoristiti, budite kreativni i ponudite gostima svakodnevne promo pakete obroka po nižim cenama. Ovakve akcije višestruko doprinose poslovanju – gosti su zadovoljni jeftinijim, a kvalitetnim obrocima, hrana se ne baca, a kuvari imaju svakodnevnu mogućnost da iskažu svoju kreativnost u pripremanju jela.

Izvor: Hotel Esplanade Zagreb

Reciklaža

Kuhunjski otpad ne mora da bude samo otpad. Masti, ulja i slični proizvodi iako na prvi pogled beskorisni, vrlo lako se mogu unovčiti kroz reciklažu.

Problemi koje ovakav otpad stvara dokazuje i primer Londona iz 2015. godine kada je grad zbog vrlo čestih problema sa kanalizacijom, morao da izdvoji 400 hiljada funti za uklanjanje čepova nastalih upravo zbog masti i ulja iz ugostiteljskih objekata. Tada je samo jedna od naslaga u cevima bila dugačka 40 metara i teška 10 tona, a već godinama unazad Velika Britanija izdvaja i do 80 miliona funti svake godine za rešavanje ovakvih problema. Međutim, „eco-friendly“ sertifikati kojih se ugostitelji i hotelijeri u ovoj zemlji pridržavaju iz godine u godinu smanjuju broj problema.

Za ulaganje u sisteme koji na više načina sprečavaju rasipanje i bacanje ulja i masti neophodno je izdvojiti znatna finansijska sredstva, ali znajući da se na taj način posluje na ekološki prihvatljiv način i gotovo sav otpad ove vrste reciklira ili odlaže na adekvatan način, ovakva ulaganja su opravdana. Preporučuje se uvođenje sistema koji sadrže filtere i prihvataju svaku vrstu otpada nastalog u kuhinjama.

Angažovanje lokalnih preduzetnika

Angažovanje lokalnih firmi ne samo što će dodatno učvrstiti vaš brend jer time pokazujete da brinete o lokalnoj zajednici, već će se otvoriti i mnoge marketinške mogućnosti za hotel. Ukoliko se odlučite da se vaš hotel nađe na ruti „zelenih turista“, poželjno je da politika hotela bude takva da se na što bolji način predstavi ne samo hotel, već i njegova okolina i mesto gde se nalazi. Jedan od jednostavnijih načina za predstavljanje oblasti može biti navođenje imena lokalnih gazdinstava od kojih nabavljate meso i povrće.

Korak dalje može biti i mapa na stolovima na kojima ćete prikazati odakle sve dolaze sastojci za jela u vašem hotelu, a čime pokazujete gostima koliko je bilo potrebno kilometara preći da bi se nabavili upravo navedeni proizvodi. Ovakvi mali koraci ne samo da će zaintrigirati posetioce i informisati ih već će dati i povod za razgovor između gostiju i osoblja.

business-review.eu

Osoblje – ambasadori održivog razvoja

Dobro informisano osoblje je vrlo važno da bi komunikacija sa gostima bila kvalitetna i kako bi posetioci bili maksimalno upoznati sa vašom ponudom. Edukujte osoblje iz dana u dan o proizvodima koje koristite u pripremi, hrani koju servirate, načinima nabavke sastojaka i sličnom. Ukoliko gost nije na adekvatan način informisan i upoznat sa radom vašeg hotela, sve prethodno navedene korake kao i da niste načinili.

Šta o održivom razvoju kažu stručnjaci?

Guy Holmes, konsultant u kompaniji Captivate Hospitality u Velikoj Britaniji kaže da se zemljini resursi koriste jako mnogo i da uvođenje „eco-friendly“ poslovanja više ne treba da bude pitanje.

„To je od suštinske važnosti, posebno zbog porasta svetske populacije. Tu je, naravno, i ogroman potencijal za zaradu i biznis. Cena mnogih energenata konstantno raste i to bez ikakvih znakova za zaustavljanje rasta, a to možemo očekivati i kada je u pitanju hrana. Sve to daje perfektan razlog da se redukuje način odlaganja otpada i uvođenje reciklaže svega što je moguće reciklirati“, kaže Holmes i dodaje da postoji bezbroj mogućnosti da hotelski posao bude odgovoran prema prirodi.

Holmes naglašava i da je za neke poduhvate potrebno manje, za neke više novca, ali da pre ulaganja u objekte, sadržaje i slično, treba uložiti u opcije koje će smanjiti nivo zagađenja životne sredine.

„Ovakve mere su logične, istina je da zahtevaju investicije većeg obima, ali će se one hotelima u budućnosti sigurno isplatiti“, kaže konsultat britanske firme.

U kompaniji Captivate Hospitality kažu i da manji hoteli koji nemaju mogućnost ulaganja veće sume novca treba da počnu od malih i ekonomičnih stvari. Ukoliko hotelijeri ne mogu sami da osmisle i finansiraju projekte, u velikom broju država postoje fondovi za zaštitu životne sredine i održivi razvoj putem kojih se mogu finansirati projekti ove vrste.

The Ritz hotel u Londonu, izvor: Booking.com

The Ritz hotel u Londonu, izvor: Booking.com

Pozitivan primer: „The Ritz“ hotel u Londonu

Londonski „The Ritz“ hotel jedan je od pozitivnih primera „eco-friendly“ objekata koji posluju prema najvišim svetskim standardima. Ovaj hotel, član „Sustainable restaurant“ asocijacije, prošle godine je izvršio renoviranje kuhinje. Restoran hotela sada koristi najsavremenije indukcione ploče za kuvanje, čime prvenstveno umanjuje količinu utrošene električne energije, ali i povećava efikasnost rada kuhinje. Takođe, u upotrebi su uređaji za reciklažu ulja i masti, kao i pranje posuđa uz minimalnu količinu vode.

Ono što izdvaja „The Ritz“ hotel je i odgovorna upotreba higijenskih sredstava, pa se tako sapuni u kupatilima ne bacaju nakon odlaska gosta, već se tretiraju sredstvima za dezinfekciju, čime je omogućeno da bez ikakvih rizika i naredni putnik koristi isti sapun.

Stručnjaci kažu da su ekološka i održiva rešenja u današnje vreme vrlo skupa i ne uvek prihvatljiva. Zato je važno da preduzetnici i hotelijeri načine prve korake sami, edukuju se, konsultuju sa iskusnim kompanijama i tek onda uvedu nove standarde u svoje poslovne tokove.

Share Button
blog comments powered by Disqus