Šta treba da uradite da bi vaš hotel postao “zelen”?

Ostale teme , Region / 19. 07. 2015. / Autor:

Koncept „zelenih“ hotela podrazumeva racionalnije trošenje resursa i zaštitu životne sredine. I dok je u Sloveniji i Hrvatskoj prilično razvijen, čini se da Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina znatno zaostaju u poređenju sa njima.

Hotel Rivijera Petrovac, Crna Gora

Hotel Rivijera Petrovac, Crna Gora

„Zeleni“ hoteli podrazumevaju i podstiču, između ostalog, racionalniju potrošnju vode i električne energije, kao i reciklažu dela smeća koje hotel proizvodi. Tu spada i korišćenje netoksičnih sredstava za čišćenje i, uopšte, briga o zaštiti životne sredine.

To se postiže tako što se, primera radi, električni uređaji automatski isključe kada gost izađe iz sobe, peškiri i posteljina se ne menjaju svakog dana, a protok vode nad lavaboom se vremenski ograničava.

Osim toga, hoteli koji se nalaze dalje od gradova mogu da se posvete i uzgajanju organskog voća ili povrća koje će služiti svojim gostima.

Iako se sertifikat organizacija koje kontrolišu ovakvo ekološko poslovanje plaća, treba imati u vidu i ono što može da se dobije. Uštedama koje hotel bude pravio može da se nadomesti bar deo tih troškova.

Hotel Radisson Blu Old Mill Beograd, Srbija

Hotel Radisson Blu Old Mill Beograd, Srbija

Takođe, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da pojedini gosti kojima je očuvanje životne sredine važno, radije odsedaju u hotelima koji poštuju „zelene“ standarde i spremni su i više da plate.

Ne samo što omogućava hotelijerima da uštede, poštovanje ovih standarda daje hotelima i marketinšku prednost. Primera radi, manji hotel može da se izdvoji od ostalih time što će pokušati da dobije neki „zeleni“ sertifikat ili će početi sa nekom praksom uštede.

Ukoliko tražite neku jeftiniju varijantu „zelenog“ sertifikata tu je TripAdvisor GreenLeaders program. TripAdvisor je 2013. godine omogućio putnicima u Americi, a zatim 2014. i onima u Kanadi i pojedinim zemljama Evrope da suze pretragu hotela samo na „zelene“ ili eko hotele.

U grupu tih hotela na ovom pretraživaču možete ući besplatno, ukoliko popunjavajući njihovo istraživanje o ekološkim standardima koje hotel poštuje dostignete određeni broj bodova. Ipak, imajte na umu da ovo nije zvaničan sertifikat. Iako GreenLeaders program za sada nije dostupan za eks-Ju zemlje, svakako će postati u narednom periodu.

Hotel Valamar Dubrovnik President, Hrvatska

Hotel Valamar Dubrovnik President, Hrvatska

Koncept „zelenih“ hotela najrazvijeniji je u Hrvatskoj i Sloveniji. Mnogo manje je zastupljen u ostalim zemljama eks-Ju: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Zvanično, prvi sertifikovani „zeleni“ hotel u Srbiji postao je Radisson Blu Old Mill, deo Carlson Rezidor grupe, dobijanjem sertifikata „Green Key“ početkom februara 2015. godine. Ovu ekološku oznaku nosi oko 2.400 hotela i drugih ugostiteljskih objekata u 50 zemalja širom sveta.

„Green Key“ sertifikat važi samo jednu godinu. Pre njegovog dobijanja, hotel prolazi kroz detaljnu reviziju. Isto to, dešava se i nakon što prođe godina, pošto je neophodno da hotel ponovo za nju aplicira.

Takođe, hotel Rivijera u Crnoj Gori dobio je 2012. godine Green Globe Certificate, zbog podrške održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Tako je „Rivijera“ postala prvi „zeleni“ hotel u Crnoj Gori.

Bohinj Park Hotel - ECO Resort & SPA, Slovenija

Bohinj Park Hotel – ECO Resort & SPA, Slovenija

Osim navedenih postoje i drugi, jednostavniji, načini koje hoteli mogu da primene. Jedan od njih je i edukacija osoblja hotela. Oni mogu da pomognu u uštedi tako što će odmah prijaviti česmu koja curi, ili će ugasiti aparat koji je uključen, a niko ga ne koristi.

Hotel može i da obezbedi kontejnere za reciklažu različith materijala, koju može da sprovodi u saradnji sa određenim reciklažnim centrom. Takođe, preporučuje se da u sobama gostima na raspolaganju budu staklene ili keramičke čaše ili šolje, umesto plastičnih. Njih bi trebalo postaviti naopačke, na papirno postolje, umesto da budu upakovane u plastične kesice.

Neki hoteli su polako krenuli da se razvijaju u ovom smeru. Primera radi, uzimaju hranu sa lokalnih farmi, podstiču goste da koriste peškire više puta ili koriste solarne panele. Ipak, mnogi hoteli u regionu moraju još mnogo da rade kako bi za njih moglo da se kaže da poštuju „zelene“ standarde.

Share Button
blog comments powered by Disqus