Stara planina kao osveženje u planinskom turizmu Srbije

Hotel Falkensteiner Stara planina beleži ove zime povećanje broja stranih gostiju u odnosu na prethodnu. S obzirom na količinu snega u ovom planinskom centru, nije isključeno da će skijališta raditi i do 1. maja, kažu iz ovog hotela.

Takva situacija povoljno će uticati na još veće povećanje gostiju. Ove zime, u odnosu na prošlu, Falkensteiner hotel Stara planina posetilo je 35 odsto više stranih gostiju, naročito iz Bugarske, Rumunije i Rusije.

Falkensteiner hotel Stara planina

– Sa ukupnom popunjenošću od preko 80 odsto u ovoj zimskoj sezoni i više od 50 odsto tokom prethodnog leta, smatramo da smo postavili nove standarde u vođenju planinskih centara. Oko 60 odsto gostiju u toku godine su domaći turisti iz većih gradova Srbije. Činjenica da je Sofija udaljena oko 150 kilometara od hotela, čini da je oko 30 odsto naših gostiju iz Bugarske, dok je ostatak veoma raznoličan – kaže Jelena Đuričanin, menadžer prodaje Falkensteiner hotela Stara planina.

S obzirom na to da je ova planina najviša u Srbiji, snežna sezona ovde počinje već krajem novembra i traje do sredine aprila. Međutim, prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, na Staroj planini trenutno ima oko 85 centimetara snega. Kako kažu iz ovog hotela, ako se to uzme u obzir, skijališta će verovatno raditi i do 1. maja.

Skijalište Stara planina ima osam staza, ukupne dužine 14 kilometara. Za profesionalne skijaše, najatraktivnije su crne staze: Konjarnik i Sunčana dolina, idealne za održavanje skijaških trka u alpskim disciplinama. Ove godine, pored prve paraolimpijske trke na Balkanu, ovde je održano i državno prvenstvo u skijanju.

Falkensteiner hotel Stara planina

Oko hotela nalaze se lakše, plave i crvene staze, a u okviru centra nalazi se i prva i jedina gondola u Srbiji. U narednom perodu očekuje se izgradnja većeg broja staza, što je i definisano projektom, Master plan Stara planina, koji je u ovom trenutku tek u svojoj prvoj od tri faze.

Iako su Zlatibor i Kopaonik najpopularniji ski centri u Srbiji, u ovom hotelu smatraju da Stara planina ima nešto što oni nemaju.

– Konkurencija pokriva različite segmente u odnosu na uobičajene goste našeg hotela. Kopaonik i Zlatibor su neuporedivo veće destinacije i, u odnosu na Staru planinu, sa dugom tradicijom postojanja. Sa druge strane, ono što nedostaje konkurenciji je upravo taj prirodni aspekt i premijum planinski hotel na 1.500 metara nadmorske visine, usred parka prirode – dodaje Đuričanin.

Falkensteiner hotel Stara planina

U Falkensteiner hotelu Stara planina ističu da su porodični hotel, a da u svojoj ponudi imaju i profesionalnu celodnevnu brigu o deci. Za decu uzrasta 4-10 godina u okviru cene boravka, uključen je celodnevni ski pas, grupna škola skijanja, ski oprema, kao i škola plivanja. Tu je i igraonica „Falky Land“ – poseban prostor za decu uzrasta 3-12 godina, gde o njima brine tim animatora, dok je za one malo starije predviđen „Teen Club“ sa brojnim zabavnim sadržajima.

U toku letnjih meseci, gosti hotela mogu da uživaju u šetnji i poseti vodopadima, vožnji kvadovima, kao i planinarenju do Midžora, najvišeg vrha Stare planine u Srbiji (2.169 mnv). Osim toga, može se organizovati trofejni lov i mušičarski ribolov.

– Prema našim analizama, oko 50 posto novih gostiju dolaze u hotel po preporuci porodice ili prijatelja, a znatan broj (oko 40%) ove zimske sezone činili su „stari“ gosti, koji posećuju hotel i zimi i leti. Sa marketinškog aspekta, mi mnogo više promovišemo PR aktivnosti u odnosu na aktivan vizuelni marketing. Fokusiramo se na to da boravak u našem hotelu bude poseban doživljaj za naše goste. Upravo spoj izolovanosti ovog kraja i mogućnost hedonističkog pristupa hotelijerstvu je ono što nas izdvaja – zaključuje Đuričanin.

Falkensteiner hotel Stara planina

Grupacija Falkensteiner preuzela je hotel na Staroj planini krajem 2012. godine. Zajedno sa onim u Beogradu, hoteli su deo grupacije od 34 hotela u Evropi. Hotel na Staroj planini ima 146 smeštajnih jedinica, dvokrevetnih i superior soba, kao i različitih apartmana.

U okviru hotela postoje i dva restorana, četiri konferencijske sale i spa centar „Acquapura“ sa teretanom koji se prostire na 1.000 kvadratnih metara. Tu je i spoljni atrijum sa otvorenim bazenom koji je aktivan u toku letnjeg perioda. U okviru hotela postoji i prodavnica sportske opreme, apoteka i menjačnica.

Share Button
blog comments powered by Disqus