Sukob Booking.com i evropskih hotelijera

Ostale teme / 29. 04. 2015. / Autor:

Booking.com, internet platforma za rezervaciju smeštaja, našla se na meti prigovora i žalbi hotelijera u Evropi. Naime, hotelijeri koji imaju ugovor sa ovim sistemom ne mogu da ponude niže cene smeštaja od onih koje su iskazane na ovom sajtu.

Booking.com

Udruženje hotelijera i ugostitelja u Evropi HOTREC istaklo je da Booking.com na ovaj način narušava slobodu poslovanja hotela.

Bivši francuski ministar ekonomije Arno Montebur uložio je prošle godine žalbu protiv sajta Booking.com navodeći iste tvrdnje – da ugrožava slobodu poslovanja hotela u Francuskoj. Sa time se složila i najveća hotelska grupa u ovoj zemlji – Accor.

Kako je naveo, klauzulama ugovora koje su potpisali sa sajtom Booking.com, hotelima je zabranjeno da preko bilo kog drugog sistema za rezervaciju ili preko sajta hotela ponude niže cene turistima, od onih koje su prikazane na ovom sajtu.

– Praksa koju sprovodi Booking.com šteti zdravoj konkurenciji u ugostiteljskom sektoru pošto hoteli ne mogu čak ni turistima koji su ih kontaktirali direktno, da daju bolju ponudu – stajalo je, između ostalog, u saopštenju koje je izdala kancelarija tadašnjeg ministra ekonomije.

Hotel Mercure London Bridge, deo hotelske grupe Accor

Hotel Mercure London Bridge, deo hotelske grupe Accor

Nakon pregovora, Booking.com je pristao da se drži smernica Agencija za zaštitu konkurencije u Francuskoj, Švedskoj i Italiji i dozvoli hotelima da preko drugih onlajn sistema za rezervaciju ponude niže cene. Ipak, to i dalje neće biti slučaj na sajtovima hotela, na kojima će se i dalje prikazivati cene koje su istovetne onima na sajtu Booking.com. Izuzetak su česti gosti hotela, koji zbog toga uživaju niže cene.

Zapravo, borba sa onlajn platformom Booking.com počela je pre pet godina, kada su ga britanske asocijacije Bed and Breakfast i British Hospitality praktično optužile da stvara nefer tržište.

Kako ističu u Asocijaciji British Hospitality, druge agencije za onlajn rezervacije, koje će sada moći da ponude niže cene od onih koje su na sajtu Booking.com, u svoje ponude će uračunati i proviziju. Rezultat sporazuma će onda biti više cene i manje opcija koje hoteli mogu da ponude turistima. Kako navode, ugostiteljska i turistička industrija moći će da profitiraju samo ukoliko uslovi onlajn sistema rezervacija ponovo postanu fer.

Iako su nadležni u Francuskoj, Italiji i Švedskoj pristali na ustupke koje je ponudio Booking.com, u udruženju HOTREC nisu bili zadovoljni postignutim sporazumom i tvrde da on, zapravo, ništa ne rešava.

Hotel Mercure Paris Gare du Nord La Fayette, deo hotelske grupe Accor

Hotel Mercure Paris Gare du Nord La Fayette, deo hotelske grupe Accor

– Celokupno udruženje HOTREC, kao i naši članovi, veoma je nezadovoljno zbog ove odluke koja se može nazvati anti-konkurencijskom. Hotelska industrija će sada morati da preduzme određene korake kako bi se hotelima u Evropi vratila sloboda poslovanja i takmičenja u cenama od koje bi turisti mogli da imaju koristi – objasnio je Kristijan de Barin, generalni direktor udruženja HOTREC.

Sistem za rezervaciju smeštaja – Booking.com posluje i u Srbiji. Međutim, u Udruženju hotelijera Srbije (HORES) ne smatraju da bi trebalo uvoditi pravila prilikom saradnje sa ovim sajtom jer bi to bilo loše po poslovanje.

– Poslovanje sa ovim sistemom koji želi da ima najniže cene, i kojem se plaća provizija od 10 pa i do preko 25% ima i prednosti i mane. Ipak, uređivanje odnosa u ovom slučaju najbolje je prepustiti hotelijerima i Booking.com jer je to deo “tržišne utakmice” – izjavio je za EuroAktiv predsednik Skupštine Udruženja hotelijera Srbije, Tomislav Momirović.

Iako je, prema njegovim rečima, Booking.com prisutan u Srbiji nešto više od pet godina, nije preterano rasprostranjen, mada njegova popularnost raste.

Share Button
blog comments powered by Disqus