Terme najpopularnije među turistima u Sloveniji

Prema podacima Statističkog zavoda republike Slovenije, tu zemlju je 2014. godine posetilo oko 3,4 miliona turista, koji su ostvarili oko 9,3 miliona noćenja. To predstavlja porast od skoro četiri odsto kada su u pitanju dolasci, ali je, u isto vreme, broj noćenja opao manje od jedan odsto u odnosu na 2013. godinu.

Dolenjske toplice

Dolenjske toplice

Većinu, ipak, čine strani turisti koji su zabeležili 2,3 miliona dolazaka i skoro šest miliona noćenja. I dok su domaći turisti putovali manje nego 2014. godine, strani su zabeležili porast i to od šest odsto, kada je reč o dolascima i od oko jedan odsto kada su u pitanju noćenja.

Najčešći gosti Slovenaca su Italijani (436 hiljada poseta), a zatim i turisti iz Austrije (262 hiljade) i Nemačke (oko 242 hiljade dolazaka). Zatim slede turisti iz Hrvatske, Srbije, Holandije, Velike Britanije, Francuske i Mađarske.

Najveći broj turista posećuje slovenačke terme i lečilišta, pa je tokom 2014. godine zabeleženo oko 800 hiljada dolazaka i skoro tri miliona noćenja turista. Po broju noćenja, za njima slede planine (oko 2,1 milion) i primorska mesta (dva miliona noćenja).

– Treba imati u vidu to da u Sloveniji postoji petnaestak različitih banja sa termalnom vodom. One služe u svrhu rehabilitacije i zdravstva, ali pored toga i za zabavu. Celu priču smo malo, za razliku od regiona, okrenuli prema odmoru. Zdravstvo nismo zanemarili, već je svaka banja specijalizovana za drugu bolest – kaže Boštjan Koren, zadužen za marketing u Termama Čatež.

Terme su kao javna kupatila, nastale u starom Rimu. Slovenačke terme predstavljaju banje koje imaju toplu – termalnu vodu.

Moravske Toplice, Sava hoteli

Moravske Toplice, Sava hoteli

Moravske Toplice – 3000

U ovim termama izvire prirodna, crna termomineralna voda koja pomaže najviše kod reumatskih tegoba i kožnih oboljenja, ali i kod problema sa kostima i mišićima. Ova voda, takođe, poboljšava prokrvljenost organizma.

Lendava

Poznate su po jedinstvenoj parafinskoj vodi, koja pomaže kod tegoba sa kostima i mišićima. Zbog olakšavanja posledica reumatskih oboljenja, omiljene su među starijim posetiocima.

Ptuj

Termalne vode u Termama Ptuj pozitivno utiču kod nekih neuroloških oboljenja, ali i u ublažavanju bolesti kostiju i hrskavica. Današnji Ptuj osnovali su Rimljani, nazvavši ga Petovija, pa je on najstariji slovenački grad.

Čatež

Nalazi se između dve reke, Krke i Save, nedaleko od granice sa Hrvatskom. U Termama Čatež postoji 11 izvora termalne vode koja pomaže u rehabilitaciji posle operacija i povreda, reumatskih oboljenja, ali i ginekoloških bolesti, s naglaskom na rehabilitaciji posle raka dojke.

– Dolaze nam i domaći, ali i strani turisti, skoro u jednakom broju. Prošle godine je bilo više gostiju iz Srbije nego iz Hrvatske, prvi put do sada. Najčešće ovde borave porodice sa decom, zatim parovi koji koriste wellness pakete, a potom poslovni turisti. Sve više je razvijen i sportski turizam, pa nam dolaze rukometaši i košarkaši na pripreme – ističe Koren.

Termana Laško

Termana Laško

Termana Laško

Jedan od najstarijih termalnih centara u Sloveniji. Termalna voda koja ovde izvire, pogodna je za balneoterapiju koja ublažava mnoge kardio-vaskularne, reumatske i neurološke tegobe.

Olimia

Nalaze se na reci Sutli, uz granicu sa Hrvatskom. Termalna voda najviše pogoduje onima koji imaju problema sa kičmom, pogodna je za smanjivanje napetosti mišića, kod lečenja kožnih oboljenja i za ubrzavanje metabolizma.

– Terme Olimija su više poznate kao destinacija za parove, za one koji žele da pobegnu od svakodnevnih briga u prirodu. Osim Italijana i Austrijanaca, česti gosti su nam i Srbi, ali, tokom leta, i turisti iz skandinavskih zemalja i zemalja Beneluksa, posebno iz Belgije i Holandije – kaže Maja Jahn, šef prodaje u Termama Olimia.

Radenci

Lečilište Radenci nalaze se u pokrajini Pomurje, uz reku Muru. Pozitivni efekti termomineralne vode otkriveni su još u XIX veku. Voda je pogodna za lečenje bolesti srca i krvotoka, bubrega, mokraćnih puteva i reumatskih oboljenja.

Topolšica

Topolšica je postala poznata nakon Prvog svetskog rata kao lečilište za tuberkulozu. Termalna voda ovde se primenjuje u lečenju bolesti kičme i zglobova, bolesti disajnih organa, kao i lakših oblika neuroloških oboljenja i bolesti srca i krvnih sudova.

Terme Topolšica

Terme Topolšica

Dobrna

Terme Dobrna su najstarije terme u Sloveniji. Termalna voda koja ovde izvire pokazala se kao delotvorna pri lečenju ginekoloških, neuroloških i reumatskih bolesti, kao i za jačanje organizma.

Šmajerske Toplice

Nalaze se nedaleko od Novog mesta. Termalna voda ovde se koristi tokom lečenja bolesti srca i krvnih sudova, kao i za rehabilitaciju nakon srčanih oboljenja ili operacija. Takođe, pogodna je za lečenje sportskih povreda.

Dolenjske Toplice

Dolenjske Toplice smeštene su na jugoistoku Slovenije. Još u vreme Austro-ugarske, važile su za jednu od najuglednijih termi. Termalna voda koristi se za lečenje reumatskih oboljenja, ublažavanje posledica osteoporoze, kao i kod rehabilitacije, nakon povreda i operacija mišića i koštanog sistema.

Zreče

Terme Zreče smeštene su u severnom delu Slovenije. Termalna voda ovde pozitivno utiče na rehabilitaciju nakon povreda i operacija ekstremiteta i kičme, a pogoduje i u lečenju degenerativnih bolesti mišića i oboljenja nervnog sistema.

Portorož, Life class Hotels&Spa

Portorož, Life class Hotels&Spa

Rogaška Slatina

Prema legendi, voda je ovde potekla kada je grčki bog Apolon naredio Pegazu da udari kopitom o tlo. Rogaška Slatina poznata je po mineralnoj vodi bogatoj magnezijumom, koja se koristi pri lečenju bolesti organa za varenje, a pogodno deluje i na nervni sistem i krvne sudove.

Talaso Strunjan

Ovo je primorsko lečilište specijalizovano za lečenje respiratornih bolesti, kao i tokom rehabilitacije nakon povreda i operacija mišića i kostiju. U lečenju se koriste blato, alge, morska voda i morska so.

Portorož

Poznat je kao lečilište još od XIII veka, kada je morska voda odavde korišćena za lečenje reumatizma i gojaznosti. Lečenje se danas sprovodi kako morskom, tako i termalnom vodom, koja pomaže kod oboljenja kože i respiratornih organa, kao i kod neuroloških i ginekoloških bolesti.

– Mi smo jedina banja u Sloveniji, koja se nalazi na moru. Ispitivanjima, na nekoliko instituta, utvrđeno je da je naša termalna voda, u stvari, pramore. Zapravo, to je morska voda koja je ostala u jezgru zemlje oko 42.000 godina, zbog čega ima lekovita svojstva – objašnjava Josip Buterin, menadžer prodaje za region LifeClass Hotels & spa, Portorož.

Share Button
blog comments powered by Disqus