TOP 20 destinacija u Srbiji koje su strani turisti posećivali u 2014.

Turističke destinacije u Srbiji je tokom 2014. godine posetio isti broj turista kao i tokom 2013. Oko 2,2 miliona turista je tokom prethodne godine ostvarilo oko šest miliona noćenja. Međutim, 2014. je zabeležen porast broja poseta stranih turista i to za oko 12 odsto.

Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, strani turisti ne samo da su češće posećivali Srbiju, već su, u odnosu na 2013. godinu, ostvarili i veći broj noćenja i to za oko devet odsto.

Uopšteno gledano, strani turisti ubedljivo najčešće su posećivali, ali i noćili u Beogradu i Novom Sadu. Takođe, bili su zainteresovani i za boravak u drugim većim gradovima Srbije, banjama, kao i na planinama.

Beograd; Izvor: Wikipedia/Luis Filipe Gaspar

Beograd; Izvor: Wikipedia/Luis Filipe Gaspar

1. Beograd – 1,1 milion noćenja / 59,7 hiljada poseta

Najposećenije mesto u Srbiji je, prestonica zemlje, Beograd. Broj stranih turista povećan je za oko 10 odsto i kada su u pitanju noćenja i posete glavnom gradu. Ubedljivo je najposećenije mesto u Srbiji i poseti ga, praktično, više stranih turista nego sva ostala turistička mesta u Srbiji zajedno.

– Smeštajni i kapaciteti za organizaciju velikih događaja i kongresa, bogato kulturno-istorijsko nasleđe, noćni život, različite manifestacije poput festivalia, koncerata, kao i sportskih događaja su svakako razlozi koji u velikoj meri pomažu turistima da se odluče da dođu u srpsku prestonicu. Avio-saobraćaj i direktni letovi iz mnogih zemalja, takođe, doprinose tome – kažu iz Turističke organizacije Srbije.

2. Novi Sad – 183,2 hiljade / 86,8 hiljada

Ovaj grad je, takođe, zabeležio porast stranih turista i to od oko osam odsto kada su u pitanju noćenja, odnosno oko 13 odsto kada su u pitanju dolasci stranih turista. Festival EXIT nesumnjivo je jedan od razloga posete stranih državljana.

3. Zlatibor – 78,5 hiljada / 24 hiljada

Osim Kopaonika, jedan je od zimskih centara koji je, kako stranim tako i domaćim turistima najinteresantniji.

4. Vrnjačka banja – 66,5 hiljada / 23,6 hiljada

Najpopularnija je bila među turistima iz Rusije i Bugarske, ali i iz Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Jedna je od najposećenijih banja u Srbiji.

Vrnjačka banja - Most ljubavi, izvor: Wikipedia/WhiteWriter

Vrnjačka banja – Most ljubavi, izvor: Wikipedia/WhiteWriter

5. Niš – 58,5 hiljada noćenja / više od 37,3 hiljade dolazaka

Najveći grad u južnom delu Srbije zabeležio je porast broja poseta stranih turista za 24 odsto i broja noćenja od oko 18 odsto. Tome je doprineo i festival Nišvil, koji je 2014. godine zabeležio rekordnu posetu.

6. Kopaonik – 51,3 hiljade / 10,9 hiljada

Svakako, najpoznatiji planinski centar u Srbiji. U pojedinim objektima na ovoj planini najbrojniji strani turisti su iz Mađarske, ali je sve popularniji i među turistima iz Rusije, Velike Britanije i Rumunije.

7. Subotica – 42 hiljade / 21,8 hiljada

Suboticu je u odnosu na 2013. godinu posetilo čak 15 odsto više stranih turista. Takođe, uvećan je i broj noćenja kojih je protekle godine bilo devet odsto više.

8. Kragujevac – 33,8 hiljada / 15,6 hiljada

Jedan je od gradova koji su ostvarili pad kada su u pitanju noćenja stranih turista, kojih je ostvareno čak 35 odsto manje nego 2013. godine. Ipak, prema podacima Gradske turističke organizacije u ovom gradu, najbrojniji strani turisti su bili iz Italije, a zatim iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Kopaonik, Pančićev vrh; Izvor: Wikipedia/Ratko Bozovic

Kopaonik, Pančićev vrh; Izvor: Wikipedia/Ratko Bozovic

9. Gornja Trepča – 18,1 hiljada / 1,4 hiljade

Nalazi se nedaleko od Gornjeg Milanovca, a od stranih turista, najčešće je posećuju Rusi. Termomineralna voda najviše pogoduje lečenju reumatskih i neuroloških bolesti.

10. Banja Koviljača – 18 hiljada noćenja / 3,5 hiljada dolazaka

Banju Koviljaču karakteriše pad posete stranih turista i kada su u pitanju dolasci (12 odsto) i kada su u pitanju njihova noćenja (oko 14 odsto manje) u odnosu na 2013. godinu.

11. Banja Kanjiža – 14,4 hiljada / 3,5 hiljada

Kanjiža se nalazi nedaleko od Subotice. Banja ima tri izvora tople vode koji se koriste uglavnom za lečenje reumatizma. Iako je banja zabeležila blagi pad u broju registrovanih noćenja stranih turista, uočljiv je porast u njihovim dolascima.

12. Banja Palić – 12,2 hiljade / 8 hiljada

Banju Palić u 2014. godini posetilo je više turista nego u 2013. Oko tri odsto više stranih turista je prenoćilo ovde, a oko devet odsto više je posetilo ovo mesto. Ova banja nema lekovite izvore, poput ostalih, ali voda Palićkog jezera, zbog svog sastava, pomaže pri lečenju reumatizma i kožnih bolesti.

Tara; Izvor: Wikipedia/Goldfinger

Tara; Izvor: Wikipedia/Goldfinger

13. Bukovička banja – 12,2 hiljade / 5,4 hiljade

Nalazi se nedaleko od Aranđelovca. Zabeležila je porast broja noćenja stranih turista od oko desetak odsto, u odnosu na 2013. Mineralna voda u banji koristi se za lečenje bolesti organa za varenje i dijabetesa.

14. Tara – 12 hiljada / 4,5 hiljada

Broj poseta i noćenja stranih turista ovom Nacionalnom parku su niže nego prošle godine. Kada su u pitanju noćenja, uočljivo je smanjenje od čak 27 odsto.

15. Sokobanja – 10,6 hiljada noćenja / 2,7 hiljada poseta

Broj noćenja koja su strani turisti ostvarili u ovoj banji uvećan je za čak 100 odsto, dok je broj poseta uvećan za skoro 74 odsto. S obzirom na to, Sokobanja je, procentualno, ostvarila najveći napredak u broju poseta turista.

16. Stara planina – 8,6 hiljada / 2,7 hiljada

Izgradnja hotela Falkensteiner, kao i ski-staze, svakako je doprinela porastu broja noćenja stranih turista, kojih je na ovoj planini bilo čak 46 odsto više nego 2013. godine.

Prolom banja, izvor: hotel Radan

Prolom banja, izvor: hotel Radan

17. Banja Vrdnik – 6,8 hiljada / 2,2 hiljade

Poput Sokobanje, i ova banja, smeštena na Fruškoj gori, zabeležila je značajan porast kada su u pitanju noćenja stranih turista. U odnosu na 2013. godinu, beleži se porast od skoro 67 odsto. Termo-minaralne vode u banji koriste se najčešće pri lečenju reumatizma.

18. Prolom banja – 6,7 hiljada / 2,1 hiljada

Većinu stranih gostiju koji su posetili Prolom banju činili su, mahom, turisti iz Rusije i Bugarske. Za Prolom banju karakterističan je medicinski turizam i lekovita „Prolom“ voda.

19. Banja Junaković – 4,5 hiljada / 1,3 hiljade

Smeštena u blizini Apatina i Dunava. Turisti je najčešće posećuju zbog lekovitih termalnih voda koje pogoduju lečenju reumatizma, ortopedskih i neuroloških oboljenja. Ipak, zabeležila je pad u broju noćenja stranih turista od skoro 27 odsto u odnosu na 2013.

20. Niška banja – 4,1 hiljada / 1,6 hiljada

Mnogi koji posete Niš, iskoriste priliku da posete i ovu banju. Ipak, i ovde je uglavnom zastupljen medicinski turizam, pa je uglavnom posećuju oboleli od kardiovaskularnih i reumatskih bolesti.

– Srbija je sve privlačnija turistima, kako onim iz zemalja u okruženju poput BiH, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Slovenije, tako i gostima iz Rusije, Nemačke, Turske, Italije. Ipak, prateća infrastruktura u određenim turističkim mestima predstavlja prepreku. Destinacije koje svakako zaslužuju više investicija su banje, koje predstavljaju ozbiljan resurs za dalji i napredniji turistički razvoj – zaključuju iz Turističke organizacije Srbije.

Share Button
blog comments powered by Disqus